PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31413}
7,8 633 tys. ocen
7,8 10 1 633158
8,3 75 krytyków
Dzień świra
powrót do forum filmu Dzień świra

Zajebioza!

ocenił(a) film na 8

Kurde,pomimo co drugiego wulgaryzmu (co w sumie jest śmieszne właśnie!),film wyczepisty! Szaał :D Świetna Polska komedia!

ocenił(a) film na 10
monicamoniaa

Widac wiekoszosc ludzi uwarza ten film za wspaniala polska komedie pelna smieszych dowcipow i gagow. A powiedz mi czy widziales/as w tem czlowieku radosc?? Czy widzalas zeby on sie smial?? żeby on byl szczesliwy?? Zapewne uwaracie ze wspaniale sa momenty w ktorych on sra pod oknem albo klnie na karzdego po kolei. No wspaniale zeczywiscie.Ten film to wielka tragedia.Tragedia czlowieka ktory nie potrafi sobie poradzic z zyciem ktora czegos prgnie ale nie potrafi do tego dojsc.Boi sie.Dla mnie najwymowniejszym momentem bylo kiedy on pada na łuzko i mowi w myslach."chce umrzec" no jesli uwarzasz to tez za wspanialy dwocip i gag to gratulacje masz wspaniale pojecie o filmach zycze dalszych sukcesów pozdro

ocenił(a) film na 8
kylu4

Hoho! :) zaraz zaaaraaaz! Może i się nie znam na filmach,nie przeczę,ale czy w takiej sytuacji trzeba się znać?! Mam duże poczucie humoru i wiele momentów w tym filmie mnie bawi i nie mnie jedną! Fakt,jest to też dramat czyli po prostu Komediodramat! Czy to aż takie dziwne,że bawi mnie ten film w większości,Panie "specjalisto od filmów" hue hue? :D Pozdrowienia ślę (jakby nie było ;))

ocenił(a) film na 10
monicamoniaa

nie zamierzam cie przekonywac do tego zebys zmieniala zdanie na temat tego filmu nie chce zeby ktos sie dolowal ogladajac ten film jak ja sie doluje bo czesto w tym czlowieku widze samego siebie. Ten film mi pomugl nie popelniac bledow jakie popelnial adas i tylko mowie ci ze sprubuj dostrzedz w tym filmie lekcje zycia niz tylko smieszna komedie moze ta lekcja to bedzie cos waznego w twoim zyciu pozdro

ocenił(a) film na 8
kylu4

Rozumiem.No okej,zobaczymy.Pooglądam i spróbuję dostrzec.POzdrawiam.

monicamoniaa

A ja wam powiem że zawsze się na tym śmiałem hehe :).poprostu śmieszyły mnie teksty i sytuacje... ale jednak w głebi duszy coś mnie tam tknęło przy każdym obejrzeniu. Zastanowiłem się, to jest ta szara rzeczywistość Polska. Człowiekowi czegoś brakuje, nie wie co to jest, wszyscy ludzie wokół jak gęsi jeden za drugim powtarzają drugich tak jakby nie mieli duszy. Taka polska pustka. Jak znaleźć miejsce gdzie będziemy szczęśliwi, jak zmienić tych ludzi którzy tak naprawde nie zastanawiają się nad sensem istnienia??

ocenił(a) film na 8
SkylineR34

No właśnie mnie też te teksty i sytuacje śmieszyly :) Ale jednak nie popatrzyłam się z drugiej strony na ten film,czyli od strony dramatycznej.Dobre pytanie przy końcu (lubię tematy związane z sensem życia i w ogóle związane z życiem).Miejsce,gdzie możemy być szcześliwi? Ojj trudno powiedzieć.Według mnie too...na przykłaad...Z dala od złych ludzi.Haha,śmiesznie to brzmi.Z dala od tej szarej rzeczywistości,gdzieś daleekoo... A co do ludzi: Ciężko jest zmienić takich ludzi.Znam takich wielu,i chociaż niektórym próbowałam przegadać z pomocą przyjaciół,nic to nie daje.Oni wolą imprezy,dobrze się napić itp.itd. A nie myśleć nad sensem życia... Pozdrawiam Cię.

ocenił(a) film na 10
monicamoniaa

widze ze coraz wiecej ludzi przkoneuje sie do tego filmu jako nie tylko do dobrej koledi. A jesli chodzi o pustke to nie tylko jest ona w polsce tylko na calym swiecie a jesli chcecie przezyc naprawde wspaniale chwile w gronie samych dobrych osob zapraszam na dni mlodzierzy albo pielgrzymke

ocenił(a) film na 8
kylu4

Noom,na calym swiecie niestety... Co do tej pielgrzymki i dni młodzieży to nie głupie :)

ocenił(a) film na 10
kylu4

byłem kiedyś na jasnej górze z kamerą miejscowej telewizji lokalnej. telewizja ta ma umowę z TVNem i na kamerach są znaczki TVNu, ci wspaniali katolicy -miłujacy bliżniego- rzucali głupimi, obrażliwymi czy wręcz agresywnymi tekstami w strone operatora. oczywiscie nie wszyscy, ale na pielgdzymkach tez jest nienawiść tylko inaczej ukierunkowana.
Modlitwa Polaka zaprezentowana w dniu świra pokazuje jak w dużej mierze Polscy chrześcijanie podchodzą do religii i do wiary. bardzo często jest to wiara na pokaz, a w sercu tez małostkowość, złość i zawiść.
ech fanie by było jakby inaczej ta polska nasza wygladała.
pozdro