PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31413}
7,8 633 tys. ocen
7,8 10 1 633142
8,3 75 krytyków
Dzień świra
powrót do forum filmu Dzień świra

Obejrzałem film choć spodziewałem sie całkiem czegoś innego i wcale nie jestemrozczarowany!!! Wrecz przeciwnie! Jestem jak najbardziej za przeslaniem Koterskiego!
Mimo że film nie jest nowością to znakomicie oddaje realia polskiej wolności w duchu "demokracji",gdzie za wolność słwa-możliwość głoszenia własnego zdania-dostaje się w mordę, gdzie za powołanie, pracę w upragnionym zawodzie (tu jako nauczyciel języka polskiego) dostaje się w zamian nie tylko wypierdziny uczniów na lekcji sonetów krymskich Mickiewicza ale także marne NASZE POLSKIE pierdolone osiemset złotych!!!!!!! Na filmie można dokładnie policzyć ile-świetny zabieg reżysera;)
Co WIĘCEJ: film zgłębia psychikę człowieka zdegradowanego przez system i społeczeństwo, gdzie można liczyć już tylko na siebie, a i to częst-gęsto sie po prostu nie udaje!!!
Scenariusz operuje znakomitymi dialogami, za pomocą przeklenstw DRAMATYZUJE przedstawiona sytuacje! Nie wtrynia sie w sens niektórych epizodów-jak sytuacja w pociągu-kiedy panienki przekrzykuja ise i podziwiaja wzajemnie,albo sytuacja z punkami na plazy.Cała uwaga skupiona jest na bohaterze!!!
A ten jest po prostu genialnie zagrany przez Marka Kondrata-jest po prostu świetny!!
Cholera! Co tu dużo gadać!
ZAjeBISty Film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 10
depeszszsz

przepraszam za teksty ale to najwidoczniej fil zadzialal;)