PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31413}
7,8 633 tys. ocen
7,8 10 1 633142
8,3 75 krytyków
Dzień świra
powrót do forum filmu Dzień świra

....bolą mnie mieśnie brzucha, żebra, i mam pobudzoną perystaltykę jelit.Dawno sie tam nie uśmiałam.Ile emocji moze wywołać film o codziennym zyciu ...hmm dosc niecodziennego czlowieka.Ale czy takiego niecodziennego???I tutaj wlasnie nasuwaja sie rozne przemyslenia dotyczce tego filmu.Patrze na Adasia, skręcam sie ze smiechu, mysle:"co za świr", a przeciez on jest jak kazdy z nas...wstaje rano, robi siusiu, zaparza kawe, poprostu zyje,jest znudzony monotonią zycia i to wlasnie doprowadza go do tego szaleństwa, do drobiazgowosci, to wszystko nuda...tyle ,ze on juz nie potrafi zahamowac swojej reakcji na to co sie dzieje wokoł .Ta spontanicznosc wzbudzila moja symaptie ,mimo trzeba przyzna, "dosc" ekscentrycznych wybryków;P. Swietny film, mysle,że jedna z najlepszych polskich komedii, utrzymana w specyficznym klimacie szarego dnia, a jednoczesnie barwna, zabawna, groteskowa, ironiczna,wzruszjąca i co najwazniejsze - prawdziwa,taka...znajoma(?), myśle ze kazdy znalazlby w sobie cos z Adasia.Mnie tez draznią banalne rzeczy, no..moze nie az w takim stopniu( na szczescie:P) ale nigdy bym nie wpadla ,ze mozna zrobić o tym film.Extra, gorąco polecam , rozbrajająco zabawne, oryginalne a przy tym refleksyjne kino ze swietną obsadą:)