film bardzo dobry, ale żeby zajmował jakiekolwiek miejsce w topliście światowej? dziwne... poza Polską był gdziekolwiek za granicą w kinach?
Czy to że jest to film polski musi oznaczać, że jest on gorszy od innych filmów z TOP 100?
Czy coś takiego napisałam? Uważam, że są o niebo lepsze filmy chociażby AWAKENINGS z Robertem De Niro, których w TOP100 nie ma. Dzień świra nie zasługuje na miejsce w TOP100 Światowej.
Z tego co wiem, to polska stronka, na której oceniamy filmy zarówno anglojęzyczne jak i polskie, niemieckie, tajskie... TOP ŚWIAT to lista filmów które sie Polakom najbardziej spodobały, a to że film nie był w prezentowany w innych krajach nie znaczy, że nie może być w TOP ŚWIAT dla Polaków.
Pozdro
jak Polacy wola ten film od Samych Swoich, Truman Show, Psychozy, Rocky'ego czy Imienia Róży... to pozostawiam bez komentarza... Proponuję minutę ciszy :) Zaznacze tylko ze te co wymienilem a są niżej, dałem min. 8/10
Na twoim miejscu nie traktowałabym tego rankingu tak poważnie. Na pewno doskonale zdajesz sobie sprawę z tego jak wygląda często na filmwebie ocenianie filmów. Dziesiątki sypią się często bez zastanowienia, a oceny słabe wystawiane są filmom, które zawiodły kinomaniaków nastawionych na show, dramat psychologiczny bądź pokaz efektów specjalnych
Film jest rewelacyjny.Na pewno w tym rankingu znajduje się kilka znacznie słabszych produkcji.Swoją drogą jest to bardziej ranking popularności niż jakości i biorąc pod uwagę to że jest to polski serwis,wydaje mi się to w pełni uzasadnione.
A co do światowej TOP 100 - myślę, że ten film zasługuje na miejsce na tej liście.
"Dzień świra" to najlepszy polski film jaki widziałam w życiu. To komedia, która wyśmiewa rzeczywistość a zarazem utwór głęboki, skłaniający do przemyśleń. W bohaterze można odnaleźć cząstkę siebie :)
Po prostu majstersztyk! Polecam każdemu miłośnikowi oryginalnych pomysłów i przeciwnikowi sztampowych komedyjek/"wyciskaczy łez"/melodramatów.