Mogę się mylić, ale da się to jakoś wyjaśnić?
1. Skoro ta pani codziennie pije wódkę słomką to jakim cudem widzi tak dobrze z pociągu co się dzieje za oknami i na balkonach domów oddalonych od trasy?
2. Skoro aż rok pije to czemu kiedy rzuciła od razu jej stan się polepszył zamiast pogorszyć - normalnie miałaby przez dni/tygodnie dreszcze, stan beznadziejny jak to przy odchodzeniu z nałogu a też wstyd a ona bez wstydu opowiada na pierwszym spotkaniu AA więcej niż inni.
3. Skoro jej mąż był tyranem to czemu żadna z żon tego nie widziała? Był nim tylko jak była zalana? Przecież nawet jego szefowa wiedziała o tym jaki on jest a druga żona zorientowała się pod koniec.
4. Skąd miała pieniądze na życie skoro nie pracowała przez rok?
5. Skoro piła ciągle czemu tak szybko reagowała na to co widzi - wybiegła z pociągu itp.
Dla mnie to wszystko szyte grubymi nićmi, żadnej z tych postaci się nie lubi bo one po prostu są irytujące i mało realne. Nie czytałem książki może tam ma to wszystko sens.
1 to tez mnie zastanawia, tym bardziej ze ten pociąg jechał szybko. Mogła dojrzeć jakieś migające zarysy postaci, ale nie uwierzę ze byłaby w stanie rozpoznać ich twarze( chociażby jak w przypadku terapeuty, który przytulając megan był przez nią częściowo zasłonięty)
2 tutaj ciężko powiedzieć, że tego nie było bo akcja często przeskakuje a bohaterka w większości scen jest w stanie fatalnym. Syndrom odstawienia i jego objawy są na zewnątrz w zasadzie podobne do upojenia alkoholowego.
3 bo był dobrym manipulatorem. Pierwsza żona miała problem z alkoholem i często urywał jej się film wiec łatwo było ją oszukać. A drugą zapewne trzymał z dala od swoich brudnych spraw. Zazwyczaj jest tak, że strona najbardziej zainteresowana dowiaduje się ostatnia.
4 to było wyjaśnione w rozmowie z cathy, dostawała od toma alimenty.
5 to zależy od ilości tego alkoholu. Były sceny, kiedy ledwo trzymala się na nogach pod koniec dnia. A jak wypiła mniej to była po prostu bardziej pobudzona.