PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=374034}

Dziewczyna z sąsiedztwa

The Girl Next Door
2007
7,0 28 tys. ocen
7,0 10 1 28304
5,8 4 krytyków
Dziewczyna z sąsiedztwa
powrót do forum filmu Dziewczyna z sąsiedztwa

film z całym uznaniem zasługuje na 9/10...gdyby jeszcze dodali wszystkie szczegóły jak było to opisane w prawdziwej szokującej historii to dałbym 10...poruszający film!jakim mozna byc zwyrodnialcem to SZoOk:(mysle ze ci co krzywdzili tą dziewczynę smażą sie w piekle do tej pory!

użytkownik usunięty
FATI13

Nie mogli dodać wszystkich szczegółów z prawdziwych wydarzeń, bo to ekranizacja książki, a tam Ketchum trochę zmienił tę historię.

użytkownik usunięty

Ale i tak nie było w filmie wszystkich wydarzeń z książki( choćby kąpiel ) . Nie wyobrażam sobie gdyby spróbowali przelać na ekran całość historii i ją wiernie odtworzyć , to byłby niekończący się rollercoaster tortur i poniżania drugiego człowieka .
Nawet najsilniejsi psychicznie aktorzy nie dotrzymali by do końca zdjęć.

użytkownik usunięty

Myślę, że jak na standardy kina, gdzie niemal każda ekranizacja diametralnie różni się od książkowego pierwzowzoru ten film całkiem wiernie trzyma się powieści. Parę momentó pominięto, ale moim zdaniem tych mniej istotnych. Zresztą kto chciałby oglądac słowo w słowo to samo, co przeczytał w ksiązce?

użytkownik usunięty

Ja akurat najpierw oglądałem potem czytałem. Nawet nie chodzi mi o wierne oddanie wszystkich elementów zachowania i dialogów tylko że nie pokazano w filmie całego okrucieństwa jaki był w książce .
A co do samego filmu, nie wspomniałem jeszcze o najważniejszej rzeczy, patrząc od technicznej strony na film : genialny scenariusz , idealnie oddał emocje i nastrój książki. Jakby nie kontrowersyjny temat i dosłowność granych ról to Oscar i inne nagrody pewne ! .

użytkownik usunięty

Widzisz, właśnie to mnie zastanawia w kinie. "Dziewczyna z sąsiedztwa" jest filmem o głębokim przesłaniu, dającym do myślenia i zapadającym na długo w pamięci. Wystarczy spojrzeć na komentarze użytkowników, którzy obejrzeli ten film - każdy jest w szoku i nie może pozbyć się tego filmu z pamięci. Ale mimo tego Oscara nie dostanie, bo jest kontrowersyjny, a taki "Avatar" ma już trzy, choć to jeden z najbardziej pustych, odmóżdżających filmów jakie widziałam. Dlatego m.in uważam, że tzw. specjaliści filmowi g*** wiedzą na temat filmów.