Bardzo dużo jest nawiązań do filmów z jego udziałem: piesek, który wabi się Pan Darcy, uczennice chcą ukraść 'Dziewczynę z perłą' (Vermeera grał Colin), w czasie konkursu pada pytanie o książkę DiU, a w końcu wymieniają nawet jego nazwisko..;) No jest jeszcze jedna rzecz, ale to raczej przypadek- filmowa Annabelle grała w ostatniej wersji 'Dumy i Uprzedzenia"- Mary Bennet.
hah! xD i tak najlepsze było 'już wiem czemu Bolin Firth chciał ją przelecieć" xD
+ nawiązanie do 'harry'ego pottera' :P - annabel rozbija popiersie założyciela szkoły i zamiast zostać ukarana, dostaje miejsce w szkolnej drużynie hokeja ^^
To akurat nie musi być żadne nawiązanie. W takiej szkole mogłoby się zdarzyć wszystko. No bo skoro nauczycielki widząc nagą i nieprzytomną uczennicę na podłodze, przechodzą sobie nad nią mówiąc "To ta nowa" to miałyby się przejąć rozbiciem jakiegoś posągu...? :P
no pewnie, ale scena budzi oczywiste skojarzenie z harrym potterem, moim zdaniem.
Oprócz bardzo subtelnych nawiązań do dumy i uprzedzenia w postaci psa o imieniu pan Darcy, quizu i roznegliżowanego Firtha w białej mokrej koszuli idącego żwawym krokiem w stronę Panny Fritton, którą oczywiście gra Rupert Everett partner Firtha z "Innego kraju". Po tym nie mija nawet 5 sekund gdy nagle wypowiadane są słowa "zupełnie jak w innym kraju" (czy coś w tym stylu) żeby nikt broń boże tego nie przeoczył. No tak i główny wątek - kradzież obrazu Vermeera i ciągłe nawiązania do dziewczyny z perłą. Może ktoś jeszcze coś zauważył ?
Jak dla mnie za DUŻOO !! Stanowczo za dużo.