PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133815}

Elizabeth: Złoty wiek

Elizabeth: The Golden Age
2007
7,1 40 tys. ocen
7,1 10 1 40020
6,3 14 krytyków
Elizabeth: Złoty wiek
powrót do forum filmu Elizabeth: Złoty wiek

Feministyczny i laicki.Okropne błędy historyczne.
I propagowanie protestancyzmy jako jedynej mozliwej i dobrej wiary,a katolicy to rzeznicy ,gwałciciele i mordercy.
Przypiwsywanie religii katolickiej wszystkiego co złe na świecie.
Czyli typowy angolski film.
Kiedy widziałem w tym filmie księzy mordujących ludzi,to po prostu śmiac mi się chciało z wiedzy reżysera tego filmu,niech lepiej poczyta historie.
A zresztą to włąsnie Katolicy najmocniej ucierpieli w wojnach religijnych, ale komu tu tłumaczyc.

użytkownik usunięty
Karatos

Można być katolikiem albo protestantem ale po zastanowieniu się doszedłem do wniosku że nie tyle film antykatolicki ile antychrześciański w ogóle . Przecież to że twórcy filmu byli antykatoliccy wcale nie oznacza że twórcy filmy popierają protestantyzm. Po prostu twórcy filmu wiedzą że protestantyzm jako religia został pogrzebany przez poprawność polityczną a katolicyzm jeszcze do końca pogrzebany nie jest . Gdyby protestantyzm wyglądał normalnie (to znaczy choćby tak jak protestantyzm wyglądał jeszcze w latach 50 ) twórcy filmu byliby równie antyprotetanccy co są antykatoliccy ale skoro protestantyzm zmienił się we własną karykaturę to piewcy rewolucji kulturalnej nie atakują protestantyzmu.

ocenił(a) film na 4
Karatos

Niezle dorabianie filozofii do filmu, ktory po prostu jest bardzo slaby. Ktos tu ma problemy. Ehh czemu ja w ogole tu pisze ;]

Karatos

"po prostu śmiac mi się chciało z wiedzy reżysera tego filmu,niech lepiej poczyta historie."

Znasz juz historię, to moze doucz sie jeszcze troche z filmoznwastwa, bo to nie rezyser jest odpowiedzialny za tresc filmu, tylko scenarzysta.

ocenił(a) film na 10
sever

katolicyzm? katolicyzm nie jest wyrazicielem woli Bożej na Ziemi:)

powstały z inicjatywy poganina i zbudowany na dogmatach i doktrynach oraz czerpiący z pogaństwa - kochający władzę i pieniądze oraz wspierający wojny i nieprawość - nie ostoi się długo:)
pogwałcił miłość Boga i bliźniego;
istotnie - wygrana wojna z Armadą to był chyba boski plan wieków,Aleksander Macedoński tez miał nie wygrać z Perrsami ale nadszedł czas by jedno mocarstwo ustąpiło innemu....
gdyby Anglię zalał katolicyzm - nie powstałoby państwo Stany Zjednoczone tylko Meksyk nr.II - zobaczcie ,że to kraje katolickie są najbardziej zacofane na świecie i biedne......
nie chcę być niemiła ale z pod panowania królowej Polski dziewicy ludzie uciekają za chlebem pod skrzydła królowej Anglii - popatrzmy na bogatą a zarazem prosta Skandynawię,Holandię,na laickie Czechy.........
tak samo ateizm - jest dziełem teologów katolickich - ich filozofii i wracania do elementów świata a nie pójścia ku prawdzie którą jest Jezus,to co robili papieże i manipulowani przez religię władcy - jest nie do opisania najgorszym totalitaryzmem w dziejach ludzkości; przyłożyli rękę do nienawiści i upokorzenia Żydów,zdegradowali kobiety,ile samo państwo Polan ucierpiało od swoich katolickich braci w wierze a o dziwo miało dobre układy z pogańskimi Wikingami!!!

Królowa Elżbieta I podobnie jak Elżbieta II i jej babka Maria Teck - mnie fascynują - szczerze? wiele się od nich nauczyłam - czego o kobietach z kolorowych okładek i otoczenia powiedzieć nie mogę; zainspirowało mnie w latach 90 tych gdy byłam nastolatką,że Elżbieta była PANIĄ BEZ PANA - z tyłkiem nie latała - twarda - konkretna - silna - ambitna - ceniąca mężczyzn i ich towarzystwo - wykształcona jak mało która dziś kobieta - elokwentna - charyzmatyczna - :)
to był trudny czas dla kobiety - obecna królowa podróżuje po świecie - Elżbieta nie mogła opuscić kraju, musiała być uważna i rozważna oraz nie ulegać emocjom za które mogłaby zapłacić życiem!!!
dziś łatwo ją oceniać,ją i jej czasy, dla mnie od lat jest swego rodzaju wzorem i nic i nikt tego nie zmieni - nie lubię uległych kobiet,próżnych kobiet,ociekających seksem kobiet - lubię królowe - przede wszystkim królowe w duszy które mają swoją godność i klasę i jej nie sprzedadzą;

co do różnic religijnych - logika podpowiada i wiedza ze słowa Bożego,że jeden Bóg wymaga jednego systemu oddawania mu czci -
wiem, zabrzmi to .....fundamentalnie ale - to jest wymóg Boga a nie mojej imaginacji ponieważ jego syn Jezus i odkupiciel nakazał się stosować do swych nauk - były spójne i jednolite ale zapowiedział też odstępstwo.......i to potężne tych którzy wzgardza słowem jego ojca.....''kto nie miłuje brata jest zabójcą'' - pisał Jan apostoł i ''nie pozostaje w nim duch Boży'' - teraz idąc tym tokiem gdyby prawdziwy chrystianizm się krzewił po całej ziemi to wszystkie ludy i języki zjednoczone w miłości i pokoju słuzyłyby jednemu Bogu - a to znaczy?

panujące prawo miłości nie dopuściłoby do wojen - nienawiści - ekspansji za władzą (''wy wszyscy braćmi jesteście''), mordów i kultów które różnią ludzi a znieważają Boga - ludzie lubią sobie pluć w twarz i mówić ''wszystkie religie sa dobre'' - bzdura - ponad 90 procent wojen i konfliktów czy się wierzy w to czy nie - ma podłoże nie tyle polityczne co religijne a nawet jak polityczne to ci politycy na ogół w kogoś wierzą,powiedzą,że w Boga bo jest jeden ale pozwala im to zabijać - gwałcić - kochać władze i pieniądz - dziś tzw.świat chrześcijański to jedna wielka bzdura - upadek moralny i wzrost bezprawia jest bezpośrednim nastepstwem braku posłuchu prawa Bożego, każdy ma swoje racje i swój sposób oddawania czci Bogu co zaburza pokój - bo to nie ja - ten czy tamten ma decydować o tym jak go czcić tylko ON SAM - ale ludzie tego nie rozumią, jednają religie,wyznania......a jest coraz gorzej bo prawdopodobnie Bóg swego błogosławieństwa pokoju o które się modli tak pobożnie cały świat chrześcijański - nie da tym którzy go nie miłują i nie czynią tego co prawe (bo mają swoje prawa).

ocenił(a) film na 10
Baronek7

za czasów słuzby apostolskiej Pawła w basenie Morza Śródziemnego byli przedstawiciele wielu nacji - kultur i narodów - i przyjmowali słowo takim jakie ono jest i nie mieli go prawa zmieniać - byli sobie braćmi;
jeśli jestem naśladowcą Jezusa to przenigdy znajac prawo - nie chwycę za broń by zabić swego współbrata w Afryce - w Norwegii - w Indiach - w Chinach......
a podczas wojen katolik z jednego kraju zabijał katolika z drugiego kraju; protestant protestanta itp - to nie jest chrystianizm.....

Karatos

O katolicki troll :)

ocenił(a) film na 1
Popow85x2

Pozdrawiam oświeceniowych ludków, którzy oglądając ten film, myślą że poznają faktyczną historię Anglii. No cóż musze was rozczarować, ta heretycka "królowa" ( król według zasad legitymizmu, jest tylko katolicki), nie była taka jak ją przedstawiono na tym żałosnym filmie.

Karatos

Pozdrawiaj pozdrawiaj. Możesz sobie nawet taki temat założyć jak Ci to ulży w cierpieniach.

ocenił(a) film na 1
Popow85x2

No tak brak argumentów, jakie to typowe dla dzieci Robespierra.

Karatos

Jakie Ty chcesz argumenty? Będziesz dalej tak trollował? Mam całkowicie gdzieś twój katolicyzm, a także inne wymysły ludzkiej wyobraźni jak prawosławie, islam...protestanci i chrześcijanie też mnie nie interesują ani to kto z was jest mądrzejszy i kto bardziej ucierpiał w czasie wojen religijnych, więc nie mieszaj mnie do czegoś co dla mnie nie istnieje...JEDYNIE mnie rozśmieszacie tymi waszymi bajkami, a najbardziej takie trolle jak ty.
A film mi się podobał i Tobie nic do tego.

Karatos

bo jest jedna zasada.. nie ma wojen w imie Boga.. ci co do niej namawiają, zmuszają innych do wiary i zabijają innych uznając ich za pogan są antychrystami i tym właśnie według mnie stał się kościół

Karatos

dzięki za tą opinię, odpuszczam sobie ten film, bo widzę, że nie warto.

ocenił(a) film na 8
Karatos

KKKKKK...urcze ile na tym forum fałszywych żołnierzy Chrystusa się namnożyło. A fałszywych bo już jak ktoś na początku stwierdził, że Chrystus (o ile w ogóle istniał w co wątpię, a jeśli nawet to nie takim jakim go sobie jego żołnierze od pierwszych wieków malują) był pacyfistą i pierwszym komunistą, akurat w jego wydaniu już samo to zasługuje na ubustwienie @:-).

W każdym razie każda religia to samo zło wcielone, a katolicyzm chyba z nich najgorszy.
I zwracam uwagę tym co sobie by na mnie noże już ostrzyli wiara nie ma nic wspólnego z religią bo religię w całości tworzą i tworzyli wyłącznie ludzie. Aczkolwiek jestem przeciwnikiem jednej jak i drugiej bo jedna i druga skłania ludzi do irracjonalnych poczynań i odbiera całkowicie resztki rozumu, który przez tyle setek tysięcy lat natura za przyczyną ewolucji w nas wypielęgnowała. @:-)