Feministyczny i laicki.Okropne błędy historyczne.
I propagowanie protestancyzmy jako jedynej mozliwej i dobrej wiary,a katolicy to rzeznicy ,gwałciciele i mordercy.
Przypiwsywanie religii katolickiej wszystkiego co złe na świecie.
Czyli typowy angolski film.
Kiedy widziałem w tym filmie księzy mordujących ludzi,to po prostu śmiac mi się chciało z wiedzy reżysera tego filmu,niech lepiej poczyta historie.
A zresztą to włąsnie Katolicy najmocniej ucierpieli w wojnach religijnych, ale komu tu tłumaczyc.
Można być katolikiem albo protestantem ale po zastanowieniu się doszedłem do wniosku że nie tyle film antykatolicki ile antychrześciański w ogóle . Przecież to że twórcy filmu byli antykatoliccy wcale nie oznacza że twórcy filmy popierają protestantyzm. Po prostu twórcy filmu wiedzą że protestantyzm jako religia został pogrzebany przez poprawność polityczną a katolicyzm jeszcze do końca pogrzebany nie jest . Gdyby protestantyzm wyglądał normalnie (to znaczy choćby tak jak protestantyzm wyglądał jeszcze w latach 50 ) twórcy filmu byliby równie antyprotetanccy co są antykatoliccy ale skoro protestantyzm zmienił się we własną karykaturę to piewcy rewolucji kulturalnej nie atakują protestantyzmu.
Niezle dorabianie filozofii do filmu, ktory po prostu jest bardzo slaby. Ktos tu ma problemy. Ehh czemu ja w ogole tu pisze ;]
"po prostu śmiac mi się chciało z wiedzy reżysera tego filmu,niech lepiej poczyta historie."
Znasz juz historię, to moze doucz sie jeszcze troche z filmoznwastwa, bo to nie rezyser jest odpowiedzialny za tresc filmu, tylko scenarzysta.
katolicyzm? katolicyzm nie jest wyrazicielem woli Bożej na Ziemi:)
powstały z inicjatywy poganina i zbudowany na dogmatach i doktrynach oraz czerpiący z pogaństwa - kochający władzę i pieniądze oraz wspierający wojny i nieprawość - nie ostoi się długo:)
pogwałcił miłość Boga i bliźniego;
istotnie - wygrana wojna z Armadą to był chyba boski plan wieków,Aleksander Macedoński tez miał nie wygrać z Perrsami ale nadszedł czas by jedno mocarstwo ustąpiło innemu....
gdyby Anglię zalał katolicyzm - nie powstałoby państwo Stany Zjednoczone tylko Meksyk nr.II - zobaczcie ,że to kraje katolickie są najbardziej zacofane na świecie i biedne......
nie chcę być niemiła ale z pod panowania królowej Polski dziewicy ludzie uciekają za chlebem pod skrzydła królowej Anglii - popatrzmy na bogatą a zarazem prosta Skandynawię,Holandię,na laickie Czechy.........
tak samo ateizm - jest dziełem teologów katolickich - ich filozofii i wracania do elementów świata a nie pójścia ku prawdzie którą jest Jezus,to co robili papieże i manipulowani przez religię władcy - jest nie do opisania najgorszym totalitaryzmem w dziejach ludzkości; przyłożyli rękę do nienawiści i upokorzenia Żydów,zdegradowali kobiety,ile samo państwo Polan ucierpiało od swoich katolickich braci w wierze a o dziwo miało dobre układy z pogańskimi Wikingami!!!
Królowa Elżbieta I podobnie jak Elżbieta II i jej babka Maria Teck - mnie fascynują - szczerze? wiele się od nich nauczyłam - czego o kobietach z kolorowych okładek i otoczenia powiedzieć nie mogę; zainspirowało mnie w latach 90 tych gdy byłam nastolatką,że Elżbieta była PANIĄ BEZ PANA - z tyłkiem nie latała - twarda - konkretna - silna - ambitna - ceniąca mężczyzn i ich towarzystwo - wykształcona jak mało która dziś kobieta - elokwentna - charyzmatyczna - :)
to był trudny czas dla kobiety - obecna królowa podróżuje po świecie - Elżbieta nie mogła opuscić kraju, musiała być uważna i rozważna oraz nie ulegać emocjom za które mogłaby zapłacić życiem!!!
dziś łatwo ją oceniać,ją i jej czasy, dla mnie od lat jest swego rodzaju wzorem i nic i nikt tego nie zmieni - nie lubię uległych kobiet,próżnych kobiet,ociekających seksem kobiet - lubię królowe - przede wszystkim królowe w duszy które mają swoją godność i klasę i jej nie sprzedadzą;
co do różnic religijnych - logika podpowiada i wiedza ze słowa Bożego,że jeden Bóg wymaga jednego systemu oddawania mu czci -
wiem, zabrzmi to .....fundamentalnie ale - to jest wymóg Boga a nie mojej imaginacji ponieważ jego syn Jezus i odkupiciel nakazał się stosować do swych nauk - były spójne i jednolite ale zapowiedział też odstępstwo.......i to potężne tych którzy wzgardza słowem jego ojca.....''kto nie miłuje brata jest zabójcą'' - pisał Jan apostoł i ''nie pozostaje w nim duch Boży'' - teraz idąc tym tokiem gdyby prawdziwy chrystianizm się krzewił po całej ziemi to wszystkie ludy i języki zjednoczone w miłości i pokoju słuzyłyby jednemu Bogu - a to znaczy?
panujące prawo miłości nie dopuściłoby do wojen - nienawiści - ekspansji za władzą (''wy wszyscy braćmi jesteście''), mordów i kultów które różnią ludzi a znieważają Boga - ludzie lubią sobie pluć w twarz i mówić ''wszystkie religie sa dobre'' - bzdura - ponad 90 procent wojen i konfliktów czy się wierzy w to czy nie - ma podłoże nie tyle polityczne co religijne a nawet jak polityczne to ci politycy na ogół w kogoś wierzą,powiedzą,że w Boga bo jest jeden ale pozwala im to zabijać - gwałcić - kochać władze i pieniądz - dziś tzw.świat chrześcijański to jedna wielka bzdura - upadek moralny i wzrost bezprawia jest bezpośrednim nastepstwem braku posłuchu prawa Bożego, każdy ma swoje racje i swój sposób oddawania czci Bogu co zaburza pokój - bo to nie ja - ten czy tamten ma decydować o tym jak go czcić tylko ON SAM - ale ludzie tego nie rozumią, jednają religie,wyznania......a jest coraz gorzej bo prawdopodobnie Bóg swego błogosławieństwa pokoju o które się modli tak pobożnie cały świat chrześcijański - nie da tym którzy go nie miłują i nie czynią tego co prawe (bo mają swoje prawa).
za czasów słuzby apostolskiej Pawła w basenie Morza Śródziemnego byli przedstawiciele wielu nacji - kultur i narodów - i przyjmowali słowo takim jakie ono jest i nie mieli go prawa zmieniać - byli sobie braćmi;
jeśli jestem naśladowcą Jezusa to przenigdy znajac prawo - nie chwycę za broń by zabić swego współbrata w Afryce - w Norwegii - w Indiach - w Chinach......
a podczas wojen katolik z jednego kraju zabijał katolika z drugiego kraju; protestant protestanta itp - to nie jest chrystianizm.....
Pozdrawiam oświeceniowych ludków, którzy oglądając ten film, myślą że poznają faktyczną historię Anglii. No cóż musze was rozczarować, ta heretycka "królowa" ( król według zasad legitymizmu, jest tylko katolicki), nie była taka jak ją przedstawiono na tym żałosnym filmie.
Jakie Ty chcesz argumenty? Będziesz dalej tak trollował? Mam całkowicie gdzieś twój katolicyzm, a także inne wymysły ludzkiej wyobraźni jak prawosławie, islam...protestanci i chrześcijanie też mnie nie interesują ani to kto z was jest mądrzejszy i kto bardziej ucierpiał w czasie wojen religijnych, więc nie mieszaj mnie do czegoś co dla mnie nie istnieje...JEDYNIE mnie rozśmieszacie tymi waszymi bajkami, a najbardziej takie trolle jak ty.
A film mi się podobał i Tobie nic do tego.
bo jest jedna zasada.. nie ma wojen w imie Boga.. ci co do niej namawiają, zmuszają innych do wiary i zabijają innych uznając ich za pogan są antychrystami i tym właśnie według mnie stał się kościół
KKKKKK...urcze ile na tym forum fałszywych żołnierzy Chrystusa się namnożyło. A fałszywych bo już jak ktoś na początku stwierdził, że Chrystus (o ile w ogóle istniał w co wątpię, a jeśli nawet to nie takim jakim go sobie jego żołnierze od pierwszych wieków malują) był pacyfistą i pierwszym komunistą, akurat w jego wydaniu już samo to zasługuje na ubustwienie @:-).
W każdym razie każda religia to samo zło wcielone, a katolicyzm chyba z nich najgorszy.
I zwracam uwagę tym co sobie by na mnie noże już ostrzyli wiara nie ma nic wspólnego z religią bo religię w całości tworzą i tworzyli wyłącznie ludzie. Aczkolwiek jestem przeciwnikiem jednej jak i drugiej bo jedna i druga skłania ludzi do irracjonalnych poczynań i odbiera całkowicie resztki rozumu, który przez tyle setek tysięcy lat natura za przyczyną ewolucji w nas wypielęgnowała. @:-)