PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=740}
7,4 51 tys. ocen
7,4 10 1 51394
6,6 22 krytyków
Elizabeth
powrót do forum filmu Elizabeth

W scenie gdzie Dudley kocha się z podwładną Elżbiety, co on jej potem robi? Jakoś nie
wyłapałam dlaczego ona umarła. Rozwaliło mnie, że E. bardziej zmartwiła pokrwawiona
sukienka, którą dostała w prezencie, niż śmierć tej dziewczyny ;D

ocenił(a) film na 5
googaify

ej... nie robi jej niczego :D
suknia okazuje się później zatruta. dziewczyna wpada w panikę, kiedy jad zaczyna działać. i stąd reakcja elżbiety-bo to ona miała zginąć.

ocenił(a) film na 8
terazzaraz

aaaaaaaaaaaaaaaaa xD to teraz wszystko się układa... kurde miałam jakiś blond moment oglądając ten film :D w dodatku po francusku, którym biegle się porozumiewam co prawda, ale jednak mogłam kilka słów źle zinterpretować.
A ten drań ją tak po prostu zostawił...
Dzięki za wyjaśnienie!

użytkownik usunięty
googaify

I bez tego był draniem...

PS Skoro Znasz język francuski, to żadna piosenka CD nie dla Ciebie tajemnicą;) (ja osobiście nie przepadam za tym językiem, za to staram się opanować niemiecki)

ocenił(a) film na 8

no prawda i bez tego był

owszem żadna nie jest tajemnicą ;) i prawie każdą znam na pamięć ;D

wow to podziwiam, ja próbowałam się przymusić jeszcze "za młodu";) do niemieckiego, bo bardzo się w Polsce przydaje, ale po prostu nie mogłam... Łatwo się uczę języków, ale nie cierpiałam niemieckiego i do tej pory nic się nie zmieniło ;) Tak więc oprócz angielskiego zaczęłam się zamiast niemieckiego uczyć francuskiego :) teraz od pół roku uczę się hiszpańskiego i włoskiego. Mam taki cel znać je 4 ;)
powodzenia z nauką niemieckiego! :)

użytkownik usunięty
googaify

No to Będziesz wtedy poliglotką, czego Ci życzę (też bym chciała nią być, szczególnie po tym jak miałam łacinę na studiach:)). Podoba mi się niemiecki (francuski i włoski - nieszczególnie). Za to chciałabym bardzo znać hiszpański (w tym języku mówi blisko 1/3 ludzi na Ziemi:)).

ocenił(a) film na 8

mam nadzieję, że wytrwam :) a że nie jestem pracoholiczką, ratuje mnie tylko to, że interesuję się obcymi językami (bogu dzięki :))

No to powodzenia w nauce, spróbuj przyswoić podstawy hiszpańskiego, później pójdzie z górki! Jeżeli umiesz angielski chociaż na tyle, żeby móc się w miarę swobodnie komunikować, to nauka hiszpańskiego będzie dla Ciebie dużo łatwiejsza. Powodzenia! :)

użytkownik usunięty
googaify

Dzięki, nawzajem:)

PS Skoro są Hiszpanie, Włosi, Anglicy i inni obcokrajowcy, którzy nauczyli się polskiego, to co, my nie damy rady z ich ojczystymi językami?;)

ocenił(a) film na 5
googaify

no właśnie ja nie wiem, jak mogłaś nie zauważyć xD
ale podobała Ci się 'Elżbieta'? ja się jakoś nie mogę przekonać.

ocenił(a) film na 8
terazzaraz

Czemu Cię to tak dziwi? :) Wystarczyło, że nie zrozumiałam/usłyszałam jednego zdania o tej sukience w obcym języku i już po całej historii

No mi jak widzisz po ocenie bardzo się podobała :) 9/10 to co prawda zawyżona ocena, ale ze względu na muzykę, kostiumy, aktorstwo i ten mój ulubiony klimat po prostu musiałam podwyższyć o 1 punkt :)

ocenił(a) film na 5
googaify

oj nie, nie to miałam na myśli... zdziwiło mnie zanim napisałaś, że oglądałaś po francusku. może jakoś głupio napisałam. ale ogromny szacunek za język! pozdrawiam!

ocenił(a) film na 8
terazzaraz

spoko no jasne rozumiem :) ja również pozdrawiam

użytkownik usunięty
googaify

Ulubiony klimat, czyli dramaty kostiumowe?

ocenił(a) film na 8

tak, do nich chyba najbardziej mnie ciągnie, mają nieprawdopodobny klimat, uwielbiam je. Tylko te dobre oczywiście. I niestety raczej tylko te starsze. Ale też nie wszystkie dramaty kostiumowe mają ten właśnie klimat, trudno mi to ubrać w słowa. Obydwie "Elżbiety" mają własnie "to coś". Pierwsza część dużo bardziej, druga już mniej, ale jeszcze coś tam zostało.

użytkownik usunięty
googaify

Przyznaję, że obie części "Elizabeth" są dobrze zrobione, ale ich największym plusem jest gra aktorów (duża w tym zasługa CB, ale podobał mi się też bardzo Geoffrey Rush).

ocenił(a) film na 8
googaify

Dudley cały czas jest namawiany przez ambasadora Hiszpanii do współpracy. Król Hiszpanii chce, żeby Elżbieta została jego żoną dla sojuszu. Równocześnie jest książe d'anjou z francji jako kolejny zalotnik. sama suknia nie była chyba zatruta. Nie mam pewności, ale chodziło o upozorowanie zatrucia sukni (francuski jedwab), żeby popsuć stosunki dyplomatyczne elżbiety z francją. dwórkę elżbiety otruł dudley, bo coś jej zrobił, że nagle zaczyna krzyczeć. a jak uprawiali seks nic się nie działo. Ale może sie mylę,

użytkownik usunięty
robertofalcone

Właśnie "wtedy" zaczęło się to dziać. Suknia była przeznaczona dla Elżbiety, ale Dudley nic o tym nie wiedział.