PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558960}

Elizjum

Elysium
2013
6,4 143 tys. ocen
6,4 10 1 142757
6,1 48 krytyków
Elizjum
powrót do forum filmu Elizjum

ot co! Tak naprawdę żeby zrobić komunizm, trzeba wprowadzić demokrację,a już głupi lud sam sobie nałoży kaganiec. Rozpad wartości moralnych i demokracja, która z natury musi prowadzić do korupcji i ucisku, doprowadziły do kryzysu, To nie kapitalizm, to właśnie socjalizm może doprowadzić do takiej przyszłości jak w "Elizjum". Mogę sobie z łatwością wyobrazić, że to nie zwykli biznesmeni, lecz nasza nowa jewroPEJSka arystokracja biurwokratów oraz powiązanych z nimi kreZUSów mogłaby zamieszkać w takim Elizjum, zresztą oni JUŻ mają takie Elizja na Ziemii. Jeśli ktoś nie zachowuje się moralnie, nie uczy moralności swoich dzieci i liczy na państwo, to się niestety przeliczy, tak jak motłoch w tym filmie. Niestety pospólstwo jest już tak wyemancypowane i zdemoralizowane, że zachowywanie moralności może wydawać się frajerstwem, ale jest to tak naprawdę jedyny ratunek! Trzeba mieć kręgosłup moralny i łeb na karku. ot co!

Paracelsus

Mam nadzieję że nie uczysz dzieci bo jedyne czego byś ich nauczył to pogarda. Reszta to typowy bełkot ofiary czasów w których żyjesz. Nawet nie widziałeś a już krytykujesz i dorabiasz do tego pseudo ideologię.

ocenił(a) film na 4
kefir71

Nie pogarda, tylko trzeźwa ocena rzeczywistości. Problem z ideologią polega zaś na tym, że każdy dorabia ją teraz do wszystkiego, każdy może być samozwańczym filozofem przyjmując jako własne poglądy serwowane w mediach. Zamiast podejścia rozumowego tworzy się jakieś ideologie, które mają uwiarygadniać największy absurd, np. ten idiotyzm z globalnym ociepleniem albo to że niby ziemia jest przeludniona, lub że surowce niedługo ulegną wyczerpaniu. To są zwyczajne bujdy, służące tylko do tego żeby hieny mogły się nażreć.

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

Bardzo dobre i trafne dwa komentarze. Cieszę się, że coraz więcej widzę zdrowego rozsądku w Internecie. Niestety jeszcze bardzo mało wśród ludzi obok, których żyję.

Paracelsus

dokładnie to samo zauważyłem podczas oglądania traileru

użytkownik usunięty
Paracelsus

"To są zwyczajne bujdy" ...w ktore po prostu nie wierzysz i dzieki temu dobrze sypiasz, bo jakbys zaczal rozgladac sie dokladniej, to bys mial klopoty nie tylko ze snem ale i trawieniem. Wiec lepiej nie wierzyc, albo - wierzyc ale tylko w co wygodne - i znow swiat jest prosty, znow przewidywalny.

BTW: ze ktos wykorzystuje na swoja korzysc pewne fakty, nie oznacza, ze sobie te fakty wymyslil. No, ale dla Ciebie to juz zbyt skomplikowane.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
The_Fallen

Za to ty się wykazałeś inteligencją. Nasz kraj potrzebuje więcej takich ludzi.

The_Fallen

nawet nie zacząłeś dialogu a już mówisz, że ktoś jest kretynem bo się dialogować nie da. Wiesz twoje stwierdzenie jest równe temu, że ja mogę powiedzieć, że twoja matka to dzwika tak bo tak.
takie dziecięce epitety to sobie zachowaj dla swojego brata.

The_Fallen

no widzisz każdy może banialuki klepać. Więc swoje słowa powyżej odnieś do siebie miernoto.
A w skrócie nie odzywaj się publicznie bo nie masz nic do powiedzenia.

markin

Ty też nie masz nic do powiedzenia.

The_Fallen

to co mam do powiedzenia zostało powiedziane więc nie wiem po co powtarzać

ocenił(a) film na 9
Paracelsus

Tak apropo współczesnego komunizmu, powiem Wam co ostatnio zaobserwowałem. Na pewnym forum wdałem się w kłótnię na temat rasizmu z Włochami i Brytyjczykiem. Zauważyłem, że te białe europejskie tumany( nazwijmy ich ludźmi zachodu) bardzo lubią nazywać Słowian rasistami. Do nich nie dociera, że można np. nie lubić jakiejś nacji. Coś w podobnie jak Anglicy nie lubią Francuzów i na odwrót i wszystko w temacie- nie lubią ch***j. Ty powiesz, że nie lubisz tego i tego i już z miejsca nazywają Cię rasistą. I teraz uwaga najlepsze: Jeden durny makaroniarz powiedział coś takiego: że Ci którzy w 2013 roku używają pojęć jak "PAŃSTWO" czy "NACJA" są bandą ignorantów i głupków. Wkurzyłem się i powiedziałem, żeby ten lewacki tuman usunął flagę włoską ze swojego profilu(widoczna była w nicku) bo zwyczajnie na nią nie zasłużył . Chyba to rozumiecie - pieprzy o czymś, a robi inaczej -po co mu ta flaga z takimi poglądami? Bałwana tak to zabolało, że mnie zbanowali na tej stronce :D Oczywiście Brytyjczyk i drugi makaroniarz murem za nim. Wnioski: spójrzcie na to durne europejskie społeczeństwo, te matoły już zatraciły więzi łączące ich z danym narodem. Dla nich UE to jeden wielki kraj i dobrze im z tym. Nie dostrzegają żadnych wad - bankructwa kolejnych państw, stopniowa islamizacja przez niekontrolowanie napływu imigrantów, kajdany w postaci euro - dosłownie banda tępych niewolników. Przyznam się szczerze, że byłem w szoku jak Włosi potrafią być już zindoktrynowani przez komuchów z Brukseli.

ocenił(a) film na 7
davidstar

W końcu słychać jakieś głosy rozsądku... Nie to że chcę wam przerywać, bo temat jak najbardziej ciekawy, ale troszkę odbiegł już od tematyki filmu :) No offence ofc ;)

ocenił(a) film na 6
davidstar

Dla nich jest już za późno. Otworzą oczy gdy święta wojna zapuka do ich drzwi.

vodka85

Otrzeźwieją jak muzułmanie urosną do realnej siły i zaczną forsować znamy w prawię charakterystyczne dla islamu.

użytkownik usunięty
Jinno

Oczywiście Islam zły a Chrześcijaństwo dobre? Nie mówię, że ich światopogląd jest dobry, ale otwórzcie oczy również na własną religię.

Nawet nie jestem ochrzczony, ale realnie patrze na sytuacje i wiem że chrześcijaństwo to jeden z bastionów stojących na drodze islamowi. Poza tym nie porównuj islamu do chrześcijaństwa, to tak jakby porównywać kota do lwa. Islam w swej idei dąży nad dominacją w świecie i to postępuje w otwartych krajach europejskich. Radzę się szczegółowo zapoznać z ideą tej religii i jej przykazaniami które otwarcie wzywają do wojny z niewiernymi, które mówią że każdy poganin ma w sobie szatana.

użytkownik usunięty
Jinno

Ja doskonale o tym wiem i rozumiem co masz na myśli. Jednak ja osobiście uważam, że każda religia jest zła. Chrześcijaństwo miało krwawe początki a Islam jest taki od początku. Patrząc historycznie to wszystko się zgadza w Islamie, tylko, że dzieje się to teraz a nie w średniowieczu ;)

Tylko że chrześcijaństwo wymiera naturalnie, jedynie w ciemnej afryce i ameryce łacińskiej zyskuje jeszcze wiernych.

użytkownik usunięty
Jinno

Skąd wiesz jak to będzie z Islamem? Dopóki nie mordują ludzi na skalę globalną to mam to gdzieś. Dopóki morderstwa na tle religijnym mają charakter incydentalny (w cywilizowanych krajach), to nie interesuje mnie to kto jaką wiarą żyje, bo ja mam swoje zdanie i swój rozum.

Bo to kwestia czasu.

użytkownik usunięty
Jinno

Więc historia zatoczy koło i nic na to nie poradzimy.

ocenił(a) film na 6

No pewnie, że chrześcijaństwo jest złe, przecież Chrześcijanie tak narzucają się w obecnym świecie, że co dwie minuty jakiś musi zginąć tylko za swoją wiarę. Uwielbiam to pieprzenie o krucjatach jako kontrargument. Po pierwsze, to było kilkaset lat temu , po drugie Chrześcijaństwo dojrzało i stworzyło podstawy obecnej cywilizacji europejskiej, postawiło na nogi silne kraje z dzikich plemion, po trzecie obecnie na świecie ginie za swoją wiarę najwięcej Chrześcijan, po czwarte, nie rozumiem wracania do wydarzeń sprzed kilkuset lat, z zupełnie innej epoki, gdy realnym zagrożeniem dla Starego Kontynentu jest Islam. Szwedzi we własnym kraju chcą się izolować od Muzułmanów, w Katalonii, Anglii rządzą się stawiając prawo szariatu ponad prawem cywilnym i co najlepsze zazwyczaj przy zasłanianiu się rasizmem (mimo, ze Araby to ta sama rasa co my) wygrywają. Amerykanie u siebie mają lepiej niż w ZSRE, bo przynajmniej póki co mają dostęp do broni i mają prawo go załatwić jak im coś zrobi. a tu komuchy co robią?

użytkownik usunięty
Caesar27

Pieprzysz jak potłuczony z Tobą akurat nie będę wdawać się w dyskusję. Jesteś ignorantem i chyba nawet hipokrytą.

ocenił(a) film na 1
davidstar

człowieku Oni zapewne nie staneli za nim dlatego bo miał rację tylko dlatego bo zamiast rozmawiać wrzeszczysz i ludzi wyzywasz.

ocenił(a) film na 7
davidstar

Po pierwsze jestem człowiekiem. Nie robiło by mi żadnej różnicy, gdybym żył w ten sposób w który żyje teraz pod flaga niemiecką, chińska, amerykańską czy rosyjską. Po prostu żadnej. Tobie natomiast wystarczy pomachać dowolną z nich (w zależności gdzie byś się urodził) i zagrać pompatyczny hymn, a własnego brata zabijesz dla racji stanu, żeby, jak to idiotycznie ująłeś "zasłużyć na flagę", prawaku. Taki gość jak ty pewnie tysiąc lat temu piszczał, że najważniejsze jest godło, pieśń twego plemienia i wasz posąg bożka na klepisku, a lewaki próbują stworzyć jakieś państwo "Polska" z innymi plemionami, no idioci po prostu, przecież to twoje jest de best.

gofer452

'próbują stworzyć jakieś państwo "Polska" z innymi plemionami'
jak wskazuja raporty ONZ kraje o monolitycznej kulturze sa najbardziej stabilne i najspokojniej sie w nich zyje. wszedzie tam gdzie pojawia sie multikulturowosc pojawiaja sie problemy. zycze powodzenia w budowaniu wspolnoty

ocenił(a) film na 10
haron29

Dobry pojazd, dzieki ;)

ocenił(a) film na 6
gofer452

Mówisz, że obojętnie pod jaką flagą żyjesz... A nie czujesz sie zobowiązany przez swoich przodków, którzy latami walczyli, abyś akurat polską flagę mógł wywiesić legalnie na balkonie i mógł uczyć się języka polskiego do odrobiny szacunku dla historii, tradycji i kraju Polska ? Nie jestem nacjonalistą, nie popieram żądnych śmiesznych ruchów narodowych, ale jeśli pomyślę o tym, że moi dziadkowie zginęli walcząc za Polskę, a teraz ludzie jak ty promują kosmopolityzm nie wykazując żądnego przywiązania do narody, to aż mi sie nóż w kieszeni otwiera. Shame on You.

Obuszek

Ale po co to "splacanie dlugow" przodkom? Mieli wlasne zycie, wlasne mysli i swiatopoglady. Teraz ja mam swoje wlasne zycie i dosc oczywiste prawo do wlasnych mysli i swiatopladu, bez jakiegos zobowiazania do nasladowania dziadkow i t.d. Flaga narodowa to nie dar od Boga, tylko symbol stworzony przez jakichs ludzi iles lat temu, bo chcieli byc jedna wspolnota, i czemu niby mam adorowac ten okaz sztuki ze wzgledu na to, ze urodzilem sie na terytorium tej wspolnoty?
Urodzilem sie na planecie o nazwie Ziemia, a to, ze obecnie jest podzielona na "kawalki" ograniczone fizycznie granicami i moralnie tradycjami, tylko ogranicza mozliwosci do szczesliwego zycia.

ocenił(a) film na 6
Areximus

Ale po co to "spłacanie długów" rodzicom ? Mieli własne życie, własne myśli i światopoglądy. Teraz ja mam swoje własne życie i dość oczywiste prawo do własnych myśli i światopoglądu, bez jakiegoś zobowiązania do naśladowania rodziców itp. Rodzice i życie jakim mnie obdarzyli, to że mnie wychowali i nauczyli żyć w społeczeństwie to nie dar od Boga, tylko sytuacja stworzona przez moich rodziców ileś tam temu, bo chcieli mieć dziecko, i czemu niby mam im być wdzięczny za to, że mnie wychowali ?
Urodziłem się na planecie o nazwie Ziemia, gdzie mieszka kilka miliardów ludzi, a to, że żyją obecnie podzieleni na miliony rodzin, które sa od siebie fizycznie i moralnie podzielone, tylko ogranicza moją możliwość do szczęśliwego życia.

Dostrzegasz absurd swoich słów ? Rodzicom też nie czujesz się dłużny, że Cię wychowali ? Jeśli nie, to jest z Tobą bardzo źle.

Obuszek

Do rodzicow za wychowanie mam wielki szacunek, zreszta podziwiam tez dzieje przodkow, ale to nie znaczy, ze jestem przed nimi dluzny i musze teraz byc niewolnikiem ambicji rodzicow czy tez historii/tradycji/kultury narodowej. Moralnosc i mentalitet nie zaleza od tego, czy urodzisz sie w Polsce, Kanadzie czy Australii.
Zyjac pod inna flaga i mowiac innym jezykiem ciagle jest sie czlowiekiem (glowa, tulow, konczyny...). Pozostale to sprawa wlasnie rodziny i charakteru, ale nie hymnu narodowego czy tez flagi wiszacej na balkonie.

ocenił(a) film na 10
Obuszek

On ma w dupie historię, tak jak miliony młodych osob teraz dlatego historia się im niedługo przypomni, w najbardziej dotkliwy sposob jaki mozna sobie wyobrazic.

ocenił(a) film na 6
gofer452

Gratuluje toku myślenia. Gofery to się je, a nie one jeszcze pierniczą w internecie.

ocenił(a) film na 7
davidstar

Jezu ludzie zajmijcie się filmem a nie gadaniem o rasizm bo to jest forum filmowe, wszędzie dostrzegacie propagande olać ją lepiej zająć się własnym życiem

ocenił(a) film na 5
davidstar

Włosi (z moich obserwacji - a jeżdżę dosć dużo po Europie) to najgłupsza obok Belgów europejska nacja. Zlewaczona do cna, leniwa, roszczeniowa i prymitywna - typowe lewactwo. To nie przypadek że tam powstał faszyzm - jeden z najdurniejszych i najbardziej lewackich systemów w historii ludzkości. Aż żal bierze gdy się pomysli że 2 tys lat temu ich przodkowie nadawali ton cywilizacji całego świata....
O dziwo ich francuscy sąsiedzi - mimo że też zlewaczeni nieludzko - zachowali elementarny zdrowy rozsądek, acz wygląda na to,. że po ostatnim wyborze mistrza lewaków - też staczają sie po równi pochyłej.

ocenił(a) film na 9
davidstar

Powiem tyle:

Polska to bardzo dziwny kraj.

W Polsce żyje jedno z najbardziej zapracowanych społeczeństw na świecie a zarazem przeciętne zarobki polaków (nie mylić ze średnią, którą podają media w ramach propagandy sukcesu) są jedne z najniższych! Mamy też jedne z najdroższych mieszkań, leków, kredytów, stadionów, autostrad etc. Poza tym jedne z najgorszych świadczeń medycznych i socjalnych przez co np stan zdrowia polaków, od lat dramatycznie się pogarsza. I do tego wszystkiego najwięcej umów śmieciowych, które są niczym innym jak krokiem milowym, w stronę powrotu do niewolnictwa...

To wszystko jest efektem ślepej fascynacji naszych elit kapitalizmem, w którym głos człowieka jest wart tyle, co zawartość jego portfela.

Jednak z kapitalizmem w dzisiejszych czasach jest pewien problem, gdyż po raz kolejny przeżywamy tzw. kryzys a dobrze wykształceni, zdolni do krytycznej, niezależnej oceny rzeczywistości ludzie dotknięci jego konsekwencjami zaczynają dostrzegać pewne zależności i przestają wierzyć, gdy mówi im się o konieczności zaciskania pasa. Zwłaszcza, że nie trzeba siedzieć z nosem w statystykach, by widzieć, że im bardziej biedni zaciskają pasa, tym bardziej bogaci się bogacą.

U normalnych, mających kręgosłup moralny i poczucie godności ludzi, taka sytuacja rodzi bunt. Dlatego też w większości krajów dotkniętych tzw. kryzysem wybuchają gwałtowne bunty i rewolty antysystemowe.

No właśnie, w normalnym kraju, z kręgosłupem moralnym i poczuciem godności...
Jednak Polacy zamiast tego zdają się mieć kościół, patriotyzm, oraz odwieczną walkę z potworem widmo - "komunizmem".

Polska to naprawdę bardzo dziwny, zdehumanizowany (żeby nie powiedzieć dosadniej) kraj.

ocenił(a) film na 10
davidstar

Świetny komentarz i zgadzam sie z Toba w s100%, nie wiem dlaczego ludzie tak chca "oddac" tradycje kultorowe lub same znaczenie panstw na rzecz pieprzonego multikulti. Ostatnio fajny obrazek widzialem na ktorym byly 3 obrazki - pierwszy: Azja - dla azjatów, Afryka - dla afrykańczyków, Europa - dla wszystkich. Nie chce zyc w tych czasach ;/

ocenił(a) film na 9
Himiteshu

Zabawne ja ostatnio (parę dni temu) oglądałem na yt krótki filmik w którym ludzie zwracają uwagę na ten problem co Ty. Przykłady Indie 1,2 mld ludzi, Chiny 1,3 mld ludzi - dlaczego tam Żydzi nie wjeżdzają z propagowaniem multi-kulti? Dlaczego nas pouczają, wyzywają od rasistów, ganią za brak tolerancji? DLaczego mamy się mieszać z tymi obcymi dla nas kulturami? Mamy swoją! Żydzi jakby wjechali do Chin z tymi bredniami to by ślad po nich zaginął. Taka prawda. Teorie spiskowe zaczynają się potwierdzać. Wpuszczając obce kultury do Europy osłabia się więzy patriotyczne, miłość do ojczyzny itd. I jak łatwo sterować obcymi, którzy oddają głosy na tych co obiecują większy socjal, a tym samym cały czas ta szajka trwa u władzy i coraz bardziej niszczy Europę! Biały zawsze był mądrzejszy od pozostałych i nie tak łatwo zapędzić go na pole bawełny! Będzie walczył!

Paracelsus

Kretyński bełkot popadający w przesadę i oczywiście zakładający, że wszyscy którzy nie myślą jak ty to durna hołota. Może dla innych to właśnie ty jesteś częścią takiej tępej hołoty z wypranym mózgiem?

ocenił(a) film na 6
Paracelsus

Od razu nasunął mi się Friedrich August von Hayek - "Droga do zniewolenia" ; ) Dobrze prawisz kolego.

ocenił(a) film na 7
Paracelsus

Jeju, co za brednie. Twoje fobie zaśmiecają tylko forum.

skalp_el

to nie czytaj i nie zaśmiecaj wątku

ocenił(a) film na 7
weeman86

Nie zaśmiecam forum swoimi fobiami, zwłaszcza po oglądnięciu trailera filmu. Trzeba być wyjątkowym prymitywem, by pisać takie brednie i jeszcze większym, by im przytakiwać.

skalp_el

skoro jesteś oświecony i mądrzejszy, to odpuść.

ocenił(a) film na 7
weeman86

Skoro jesteś głupszy, to po co odpowiadasz.

ocenił(a) film na 7
Paracelsus

Komunizm to może nie, ale socjalizm? Co ma do tego socjalizm? Zerknij na Niemcy czy Norwegię.

Paracelsus

To nie jest portal polityczny tylko fimowy. Idź przynudzaj o komunizmie i demokracji gdzie indziej. Tym bardziej, że normalnych ludzi obie te rzeczy nic nie interesują, bo wiedzą że i jedno i drugie to jakieś zafałszowane ideologie i mity dla tępych baranów. Człowiek wolny ma swoje zdanie, stara się nie żyć żadnymi niepożytecznymi przyzwyczajeniami i teoriami, analizować to co się dzieje wokół na chłodno i oglądać rzeczywistość a nie ją zamykać w klamrach jakich śmiesznych ideologii typu bóg, demokracja, komuna, państwo, kariera, doskonałość i inne duperele dla opętanych niewolników. Oglądać, słuchać, wyciągać wnioski, delektować się, przeżywać nie pieprzyć trzy po trzy.