Do jakich to czasów doszło, że nawet amerykańskie filmy nie starają się zbytnio tuszować ideologii marksistowskiej na jakiej wzorowali się twórcy takiego filmu. Równowaga ? Bo wszyscy będą równie biedni ? Dlaczego ludzie mają być równi pod względem majątkowym ? propaganda panie.
Kapitalizm jeszcze nie pokazał pełni swojego oblicza. Europa ma już dosyć kapitalistycznego gówna ale banda przygłupów z wygwizdowa nadal śni wielki sen o telewizorach 3D.
marekget nawet nie wie ze zyje w czystej postaci socjalizmie, zreszta jak wiekszosc spoleczenstwa
W każdym. Kapitaliści posiadający olbrzymią władzę pod przykrywką socjalizmu zagarniają coraz większy kapitał, za którym stoi energia milionów istnień. Bo skoro zabierają socjal to niech zmniejszą podatki. Czy mamy nadal płacić gigantyczny haracz i absolutnie nic z tego nie mieć? To chciałbyś nazwać państwem opiekuńczym?
To nie socjalizm to postkapitalistyczny TOTALITARYZM.
Wielkie firmy i tak juz placa potezne podatki na rzecz panstwa, wiec nie widze sensu nakladac im wiekszych, chodzi o to ze te pieniadze marnotrawione sa na wydatki socjalne przez panstwo i nie tylko, np przywileje emerytalne wojskowych i policjantow( wogole naklady na wojsko w dzisiejszych czasach sa niepotzrebne), ulgi podatkowe, zwroty vatow- to tylko zacheca ludzi do kombinowania, pompowanie milionow w panstowe firmy (chocby LOT- nie wiadomo czy to w ogole ma sens) i nieszczesna panstwowa sluzba zdrowia na ktrora wszyscy narzekaja ale zeby ja sprywatyzowac to nie....wlasciwie to nie wiem czemu wszyscy na slowo prywatyzacja reaguja wysypka, ameryka zbudowala swoja potege na wlsnosci prywatnej
Wielkie firmy nie płacą podatków w Polsce.
Amerykanie zbudowali swoją potęgę na niewolnictwie. Dziś w stanach jest największy odsetek więźniów i gigantyczna inwigilacja obywateli.
Problem to chore prawo, które nakłada setki ograniczeń dla przedsiębiorców i moim skromnym zdaniem to prawo jest zorganizowane przez monopole aby likwidować konkurencję w zarodku.
Na słowo prywatyzacja każdy reaguje wysypką bo to nie jest prywatyzacja tylko czyste złodziejstwo organizowane pod przykrywką nierentowności firm.
A na film czekam z niecierpliwością.
LOT ma najnowocześniejszą flotę europie, a jego likwidacja to prezent dla (państwowej) Lufthansy. Gdyby nie problemy z Dreamlinerami spokojnie mógłby wyjść na prosto. Ameryka jak napisał marekget zbudowała potęgę na niewolnictwie oraz ochronie własnych firm. Doktryna Monroe'a i neokolonializm ameryki łacińskiej też ma dużo. Poza tym dobrobyt zbudowałą socjalistyczna Szwecja czy Finlandia a nie Ameryka, gdzie ponad 11% ludzi, żyje w ubóstwie.
Poczytaj wywiady z reżyserem i jego wypowiedzi na temat, co nim kierowało żeby taki temat poruszyć oraz czym jest w ogóle ten film... Doczepiasz ideologię zupełnie niepotrzebnie..ale masz do tego prawo ;D
Tu masz link do jednego z takich wywiadów z Jodie Foster, Mattem Damonem, Sharlto Copley i Neillem Blomkamp (artykuł nie jest w języku polskim lecz innym - jednym z najprostszych języków świata i jednocześnie najpopularniejszym):
http://movies.about.com/od/elysium/a/matt-damon-jodie-foster-sharlto-copley-inte rview.htm
Do takich czasów doszło, że kreci się efekciarskie filmy dla grubych dochodów pomijając jakąś pomysłowość.
Dorabianie ideologi od filmu Sci-Fi mija się z celem. Podobnie było z
Equilibrium http://www.filmweb.pl/film/Equilibrium-2002-32375/discussion/Odwo%C5%82ania+do+r eligii+w+filmie,2179666
V jak Vendetta www.filmweb.pl/film/V+jak+vendetta-2005-180040/discussion/Propagandowy+szajs,104 0110
i z wieloma innymi filmami a to dla tego, że w każdym choćby nie wiem jakim filmie S-F struktura społeczeństwa w taki lub inny sposób
jest odbiciem naszej. Teraźniejszej, tej z przeszłości lub może takiej jaką się staniemy w przyszłości. Dajmy sobie na luz...
Wypraszam sobie. To, ze mam poglądy takie, a nie inne znaczy że jestem korwinistą ? Chyba tylko gorszą obelgą w Polsce jest nazwanie kogoś palikociarzem. Korwin Mikke deklaruje się jako konserwatywny liberał, ale swoim zachowaniem i poglądami ośmiesza tę doktrynę. Bardzo się pomyliłeś określając mnie mianem jednym z jego kuców :)
Niemniej spodziewałem się takiego wątku. Aha i nie ma czegoś takiego jak konserwatywny liberalizm, tak jak nie ma mokrego ognia. Konserwatyzm wolnorynkowy albo leseferestyczny owszem, ale konserwatyści nie są liberałami.
Konserwatyzm w sprawach światopoglądowych i liberalizm w sprawach gospodarczych. Terminy "liberalizm" i "konserwatyzm"można używać do różnych zagadnień. Nie wiem po co ktoś miał przyjmować Twoje poglądy na znaczenie tych słów. Z resztą konserwatywny liberalizm jest powszechnie rozumiany. Porównanie do mokrego ognia jest idiotyczne.
Albo ktoś jest konserwatystą albo liberałem. Takie potworki jak konserwatywny liberalizm, powodują, że Gowina nazywa się liberałem.
Nie dogadamy się, bo chyba żaden z nas nie zmieni stanowiska co do konserwatywnego liberalizmu. W każdym razie dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)