Opis fabuły Elizjum dowodzi, że to nic innego jak fabuła wzieta prosto z mangi/.anime Battle Angel Alita...
Co prawda Cameron ma nakrecic to po skonczeniu avatarów, ale, że ciagle zmienia zdanie to nigdy nic nie wiadomo...
Bloomkamp zasłynał Dystryktem 9 (sdwoja droga polecam), ale podbieranie nie swoich pomyslow to zenada tymbardziej dla tak mlodego rezysera...
Wiesz może co to inspiracja?? Ludzie inspirują się róznymi rzeczami, czytają książki, tj Cameron jeździ po świecie i szuka natchnienia. Zobaczysz film w ogóle nie będzie przypominał Anime...
nie bedzie przypominal anime bo bedzie krecony normalnymi kamerami z ludzmi a jak bedzie wygladal ogolnie to sie okaze... poza tym masz racje natchnienie to jedno ale kopiowanie pomyslow to drugie i nie przyrownuj camerona to bloomkampa bo miedzy nimi jest za duz przepasc
Nikogo nie przyrównuje tylko mówiłem o inspiracji...
z resztą gdzie ty tu widzisz podobieństwo???
Elizjum:
W roku 2159 obok siebie żyją: bardzo bogaci ludzie na sztucznej stacji Elysium i reszta na przeludnionej, zniszczonej Ziemi. Sekretarz Rhodes /Jodie Foster/ za wszelką cenę chce zachować luksusowy styl życia obywateli stacji. Ziemianie podejmują próby przedostania się na Elysium. Jeden z nich Max /Matt Damon/ zgadza się podjąć niebezpieczną misję, która może nie tylko ocalić jego życie, ale także wprowadzić równowagę na świecie.
Gunnm:
Pewnego dnia w odległej przyszłości lekarz zajmujący się naprawą robotów znajduje na wysypisku po podniebnym miastem Zalem szczątki robota-dziewczynki. Doktor Ido daje jej nowe ciało i obdarza ojcowską miłością, stwarzając Gally, androida o dziecięcej naiwności, zachowaną z poprzedniego życia umiejętnością walki i zabijania, oraz gotowej w świecie pełnym przemocy, nienawiści i nierówności poświęcić wszystko dla ukochanego Yugo...
W Elysium nie ma nawet żadnego newsa, że będzie tam jakiś cyborg i w ogóle, że będą roboty wiec powiedz mi na jakiej podstawie mówisz, iż filmy będą podobne?Z resztą Elysium nawet nie oglądałeś.
zbyt duze podobienstwo widac wg mnie po tym ze biedni ludzie z dolu pragna sie wspiac na gore do elity w swiecie przyszlosci. obejrzymy zobaczymy ile ostatecznie bedzie podobienstw, bo to, ze jakichs cyborgow nie bedzie to niewiadomo gdyz obaj nie ogladalismy jeszcze elisjum ;)
Multum powstaje takich filmów, to moim zdaniem żadne podobieństwo bo i w realu jest taka sytuacja to czemu miało by jej nie być w filmie.
Pozostaje nam tylko czekać na zwiastun, czytałem dzisiaj, że Blomkamp kończy już prace nad elysium i pomiędzy premierą elysium chce nakręcić szybko jakiś film komedie SF ponoć.
w sumie masz racje - jesliby sie doszukiwac podobienstw to nad wiekszoscia znanych filmow mozna by dywagowac tyle, ze akurat w tym przypadku (jak i np. w przypadku pacific rim del toro) jak dla nie te podobienstwo jest zbyt oczywiste - glowny watek kreci sie wokol tego samego... no coz zobaczymy jak to wyjdzie z tymi filmami w wakacje - czeka nas zatrzesienie sci-fi przepelnionych efektami ;) odnosnie komedii sci-fi to moze wymysli cos ciekawego ;) no coz jak zwykle: 'zobaczymy' :)