PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558960}

Elizjum

Elysium
2013
6,4 143 tys. ocen
6,4 10 1 142757
6,0 35 krytyków
Elizjum
powrót do forum filmu Elizjum

Opis fabuły Elizjum dowodzi, że to nic innego jak fabuła wzieta prosto z mangi/.anime Battle Angel Alita...
Co prawda Cameron ma nakrecic to po skonczeniu avatarów, ale, że ciagle zmienia zdanie to nigdy nic nie wiadomo...

Bloomkamp zasłynał Dystryktem 9 (sdwoja droga polecam), ale podbieranie nie swoich pomyslow to zenada tymbardziej dla tak mlodego rezysera...

ocenił(a) film na 8
protos

Wiesz może co to inspiracja?? Ludzie inspirują się róznymi rzeczami, czytają książki, tj Cameron jeździ po świecie i szuka natchnienia. Zobaczysz film w ogóle nie będzie przypominał Anime...

ocenił(a) film na 5
WujekChu1ek

nie bedzie przypominal anime bo bedzie krecony normalnymi kamerami z ludzmi a jak bedzie wygladal ogolnie to sie okaze... poza tym masz racje natchnienie to jedno ale kopiowanie pomyslow to drugie i nie przyrownuj camerona to bloomkampa bo miedzy nimi jest za duz przepasc

ocenił(a) film na 8
protos

Nikogo nie przyrównuje tylko mówiłem o inspiracji...
z resztą gdzie ty tu widzisz podobieństwo???
Elizjum:
W roku 2159 obok siebie żyją: bardzo bogaci ludzie na sztucznej stacji Elysium i reszta na przeludnionej, zniszczonej Ziemi. Sekretarz Rhodes /Jodie Foster/ za wszelką cenę chce zachować luksusowy styl życia obywateli stacji. Ziemianie podejmują próby przedostania się na Elysium. Jeden z nich Max /Matt Damon/ zgadza się podjąć niebezpieczną misję, która może nie tylko ocalić jego życie, ale także wprowadzić równowagę na świecie.

Gunnm:
Pewnego dnia w odległej przyszłości lekarz zajmujący się naprawą robotów znajduje na wysypisku po podniebnym miastem Zalem szczątki robota-dziewczynki. Doktor Ido daje jej nowe ciało i obdarza ojcowską miłością, stwarzając Gally, androida o dziecięcej naiwności, zachowaną z poprzedniego życia umiejętnością walki i zabijania, oraz gotowej w świecie pełnym przemocy, nienawiści i nierówności poświęcić wszystko dla ukochanego Yugo...

W Elysium nie ma nawet żadnego newsa, że będzie tam jakiś cyborg i w ogóle, że będą roboty wiec powiedz mi na jakiej podstawie mówisz, iż filmy będą podobne?Z resztą Elysium nawet nie oglądałeś.

ocenił(a) film na 5
WujekChu1ek

zbyt duze podobienstwo widac wg mnie po tym ze biedni ludzie z dolu pragna sie wspiac na gore do elity w swiecie przyszlosci. obejrzymy zobaczymy ile ostatecznie bedzie podobienstw, bo to, ze jakichs cyborgow nie bedzie to niewiadomo gdyz obaj nie ogladalismy jeszcze elisjum ;)

ocenił(a) film na 8
protos

Multum powstaje takich filmów, to moim zdaniem żadne podobieństwo bo i w realu jest taka sytuacja to czemu miało by jej nie być w filmie.
Pozostaje nam tylko czekać na zwiastun, czytałem dzisiaj, że Blomkamp kończy już prace nad elysium i pomiędzy premierą elysium chce nakręcić szybko jakiś film komedie SF ponoć.

ocenił(a) film na 5
WujekChu1ek

w sumie masz racje - jesliby sie doszukiwac podobienstw to nad wiekszoscia znanych filmow mozna by dywagowac tyle, ze akurat w tym przypadku (jak i np. w przypadku pacific rim del toro) jak dla nie te podobienstwo jest zbyt oczywiste - glowny watek kreci sie wokol tego samego... no coz zobaczymy jak to wyjdzie z tymi filmami w wakacje - czeka nas zatrzesienie sci-fi przepelnionych efektami ;) odnosnie komedii sci-fi to moze wymysli cos ciekawego ;) no coz jak zwykle: 'zobaczymy' :)

ocenił(a) film na 8
protos

Łaaaa też się nie mogę doczekać Pacific Rim kocham SF i uwielbiam filmy Del Toro mam nadzieje, że i tym razem się nie zawiodę.