Bardzo ładnie nakręcony film. Piękne ujęcia, świetne kostiumy i scenografię. Myślę, że film z kategorii produkcji familijnych. Kryminałem bym tego nie nazwał, ale przy tego typu formacie to nie stanowi dla mnie problemu. Myślę, że każdy fan Sherlocka Holmesa powinien nadrobić tę pozycję, jeśli jeszcze jej nie widział. Siostra Sherlocka jako główna bohaterka wypada tutaj bardzo dobrze. Jest bardzo inteligentna, zaradna, sprytna oraz ma coś do udowodnienia sobie i innym. Wątek miłosny został w to wszystko wpleciony ze smakiem i nie wpycha się nachalnie na pierwszy plan. Ciekawa intryga, która trzyma nas w napięciu. Nie inwazyjna, przyjemna w oglądaniu produkcja filmowa. Jak najbardziej dla fanów tajemnic i zagadek film godny polecenia. Należy jednak pamiętać, iż nie jest to klasyczny film z serii Sherlock Holmes a co najwyżej uzupełnienie tego uniwersum jego pod serią. Dlatego z góry uprzedzam, iż sceny nie będą tak straszne, brutalne i niezwykle skomplikowane jak, w niektórych filmach ze słynnym detektywem. Tutaj należy się nastawić raczej na wersje light.