PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=839407}
6,4 72 tys. ocen
6,4 10 1 72238
6,1 28 krytyków
Enola Holmes
powrót do forum filmu Enola Holmes

Nie spodziewałam się niewiadomo jakiego arcydzieła, więc mojego rozczarowania niestety nie mogę zwalić na wygórowane oczekiwania. Nie można zarzucić, że film nie jest dobrze zrobiony. Jest ładny pod względem wizualnym i technicznym. Problemem jest jednak dla mnie fabuła i przerysowanie postaci. Wszystko tutaj było zbyt nierealne co całkowicie zabrało urok detektywistyczny. Główna bohaterka wie wszystko o wszystkim i domyśla się najbardziej skomplikowanych i zawiłych intryg w pare minut, na dodatek zna sztuki walki i jest w stanie wygrać nawet z dorosłym mężczyzną. Od początku do końca nie potrafiłam po prostu uwierzyć w jej prawdziwość i tym samym w jakikolwiek sposób się z nią utożsamić i polubić. Wszystkie sytuacje które ją spotykały były tak mocno przerysowane, że ani na chwilę nie potrafiłam wczuć się w tą historię. Na dodatek relacje łączące ją z każdym z bohaterów były nijakie i nienaturalne. Może powodem było przerysowanie również reszty postaci? A może, to, że nowe relacje były wręcz chamsko narzucone tej postaci? Jej nagła chęć pomocy nowo poznanemu chłopakowi zupełnie do mnie nie przemówiła. Już prędzej kupiłabym, że Enola zwyczajnie się w nim zauroczyła, niż tą bajkę o baranku stojącym na klifie. Też nie potrafię zrozumieć czemu miało służyć burzenie tej czwartej ściany. Ilekroć Enola mówiła coś prosto do kamery, czułam się zażenowana. Nie wystarczy stworzyć nowej historii w stworzonym już dobrym uniwersum i myśleć, że wszystko pójdzie okej. Sama nigdy nie byłam fanką Sherlocka Holmesa ale jestem pewna, że nie w taki sposób zasłużył sobie na takie rzesze fanów. Jestem naprawdę zawiedziona. Moja dziesięcioletnia siostra mówi jednak, że film jej się podobał. Może więc ja jestem po prostu zbyt wymagającym widzem :)