Jak myślicie?? Pobije?? Bo to mnie ciekawi...
Nigdy! Ani książka tego nie zrobi, ani film tymbardziej :)
HP ruleZz tak a propo =P
wiem że HP rządzi;) sama jestem jego wielka fanką;) jestem pewna że za 30 lat HP będzie nadal jedną z najbardziej czytanych książek;)
ja czytalam harrego pottera ,eragona i ogladalam wladce pierscieni .i dla mnie to eragon jest najlepszy jeszcze zobaczefilm ale ksiazka jest super !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!
Może i WP nie pobije(uwielbiam i filmi książkę)ale HP może pobić(nawet lubię HP)
Myślę, że 'Eragon' nie pobije ani 'Harry'ego...', ani 'Władcy...', ale i tak będzie świeny. Książka jest po prostu wyśmienita :)
A i jeszcze jedno: on po prostu nie przedrze się przez tak, teraz już, przereklamowaną książkę jak HP (Ja zawsze byłam fanką Harry'ego. To dzięki niemu i pierwszemu filmowi w ogóle zaczęłam coś czytać, ale ostatnia część książki jest po prostu kiczowata, a filmy robione pod publikę - wyobraźnia się zawęża).
Jaką ostatnia część? Czytałaś już VII? wow...
No bez kitu, ale VI część była nawet fajna, chociaż krótka, ale ważna.
Ostatnią, w sensie ostatnią, która wyszła. Szósta część, hmmm. Myślę, że to było nieco nie fair, no bo wiadomo, ze kazdy fan Pottera ją przeczyta i że będzie ważna. Moim zdaniem rowling się nie postarała i napisają 'a tak żeby napisać'.
Tak, motywów się nie czepiam, ale całość... Przecież ta końcowa scena z Ginny to masakra. Dlatego właśnie bardzo zawiodłam się na tak dobrej pisarce, którą niegdyś była (a miejmy nadzieję jeszcze będzie) pani J.K.Rowling.
P.S. To ze Snapem mi się podobało :)
Wolne żarty hihie nie ma takich szans marna próba podrobienia ,,Władcy...", a co do HP to nie wiem nie czytałam może tak może nie ale na WP nie ma mocnych :)
Wolne żarty hihie nie ma takich szans marna próba podrobienia ,,Władcy...", a co do HP to nie wiem nie czytałam może tak może nie ale na WP nie ma mocnych :)
Jeśli chodzi o książki, to w życiu nie pobije ani Władcy, ani Harry'ego Pottera. Co do filmów, to ma spore szanse, aby pobić Pottera (bo ekranizacia HP jest tak denna i kiczowata, że szkoda słów), ale LOTR'a nigdy nie przebije.
A właśnie, że nie wszystkie części filmowe HP są "denna i kiczowata, że szkoda słów..." Najlepszy jest HPiWA, ale HPiZF będzie raczej chyba najlepszy...
Ale nie ocenia się książki po okładce...
Pod względem finansowym , nie ma szans z zadnym HP ani WP, ma szanse ale małe pobić Narnie. A pod względem jakosciowym, na pewno pobije HP bo filmy są słabe i nudne. WP trudno bedzie pobić ale zobaczymy, wszystko zależy od rażysera, może się postara.
HP jest nudny i w każdej części jest to samo, więc moim zdaniem eragon juz go pobił a co do ,,władcy...'' to nie ma szans bo to klasyk nie do przescigniecia
zależy o jaki film ci chodzi bo wg mnie filmy z serii Pottera sa świetne oprócz 1 części... A 4 i 3 są najlepsze;)
Czy was kompletnie pogrzało?? Eragon jest duuuużo lepszy od HP czy WP(co nie zmienia faktu, że tamte też sa zarąbiste;))! To prawda są w nim znane nam wcześniej wątki z wyżej wymienionych filmów(elfy, krasnoludy) ale są też całkiem nowe, oryginalne pomysły! Mi książka podobała sie duzo bradziej niz Potter i z niecierpliwościa czekam na film! Książce przydałaby się dobra promocja! Z Potterem było tak samo J.K. Rowling napisała trzy pierwsze cześci bez większego rozgłosu, a po wielkiej reklamie książka zaczęła sie porządnie sprzedawać już nie mówie co sie działo po pierwszym filmie! Z Eragonem będzie dokładnie tak samo!!!
Podsumowując wszystkie książki są fajne ale Eragon bije je na łeb!
No masz rację... Eragon rządzi... Nie wiem co wolę Pottera czy Eragona, ale chyba jednak to drugie. Christopher Paolini na serio napisał świetną książkę! Też z niecierpliwością czekam na film i mam nadzieję że go nie skopią... A co do reklamy to Eragon nie miał żadnej a sprzedawał się bardzo dobrze, więc po filmie będzie jeszc ze lepiej;)
A wiecie coś może na temat 3 tomu Trylogii Dziedzictwo??
Nie. Nie pobije ani WP, ani HP, bo to są klasyki. A Eragon niestety przyszedł za późno. Jestem wielkim fanem tej książki i sądze, że jest, dla mnie, lepsza od Władcy czy Harry'ego, ale nie pobije ich, nigdy.
Każdy wie że LOTRa "Eragon" nie pobije. Dla mnie napewno już pobiło HP, ponieważ te książki stały się trochę nudne. Kiedyś byłam naprawde wielką fanką HP ale wszyscy mi ją obżydzili. Jak czytam te wasze posty to troche chce mi się płakać, przecież każda książka różni się od innej.
Zgodzę się z tym że "Eragon" jest trochę ściągnięty z innych książek, napewno od WP ale nie od "Pottera". Teraz ten co pisze książki o fabule fantasy nie stać na wymyślenie czegoś nowego. Pozdrawiam
Łoj, ale żenada :),
Powiem tak, WP jest uznawany za dobrego bo to prekursor gatunku. Tak poza tym jest średni - i to też jako całość, bo niektóre fragmenty są żenujące.
HP, to rozrywka dla grzecznych dzieci, taki odpowiednik kina familijnego w filmie.
Poczytajcie sobie:
1) Terry Pratchett - Kolor Magii, pierwszy tom cyklu świata dysku - 10000000xlepszy niż HP, dużo bardziej dojrzałe i zabawne, a nawet dzieciom się podoba.
2) Robert Jordan - Oko Świata - Pierwszy tom cyklu koło czasu (Wheel of Time), najlepszy cykl fantasy, niestety ekranizacji się nie doczeka, bo ma 10ć tomów, ale autor stworzył niesamowity świat i....dłuuuuuugo by opowiadać.
3) Terry Goodkind - Pierwsze prawo magii, cykl miecza prawdy. Cykl jako całość trochę podupada, ale pierwszy tom, może nawet kilka pierwszych jest naprawdę wciągająca i bije na głowę Tolkiena.
4) Wiedźmin - pięcioksiąg, a nie opowiadania. Też jako całość historii bije Tolkiena.
Ekranizacji powyższych powieści nie będzie. Są zbyt rozbudowane żeby przenieść je łatwo na ekran. Trzeba to przeczytać i WARTO.
Cieszę się, że filmy skłaniają was do czytania, ale HP to dopiero przedsionek, pikuś w porównaniu do prawdziwego fantasy. Poczytajcie bo warto czasami oderwać się od nudnego świata.
Jeśli chodzi o Eragona, to właśnie wyczytałem, że to bogaty Tatuś jest właścicielem wydawnictwa, które wydało książkę tego 15 letniego "Geniusza". Ciekawy jestem kto sfinansował film?
Ale i tak to co bogaty dzieciak zerżnął z wielkich autorów będzie pamiętane ponieważ masy zobaczą to na ekranie, a tylko nieliczni, co inteligentniejsi, sięgną do oryginałów.
Ludzie są jak OWCE, albo inaczej,
pierwsze prawo magii brzmi: ... :), poczytajcie sobie to się dowiecie lamerzy.
Słuchaj, 'lamerze', sam jesteś żenujący, autorzy tego postu tylko dlatego napisali, czy jest lepszy od HP i WP, a nie od jakiś innych fantasy, bo to są klasyki i każdy wie o czym są. A jakby napisał, czy pobiją świat dysku czy Wiedzmina (.....), to nikt by nie wiedział o co chodzi. Bo niestety nie wszyscy przeczytali te książki które wymieniłeś, a Eragon napwno już je pobił pod względem czytelników, bo z tychliteratur które wymieniłeś znam tylko wiedzmina (dizęki filmowi) i świat dysku, bo gdzieś o tym czytałem na jednym z forów. A wedłóg ciebie, jeżeli się ich nie przeczytało to co, nie jest się odpowiednim fanem fantasy? Wręcz odwrotnie, bo niektórzy chcą iść za większością i czytają sprawdzone książki, po to, by móc sie później wypowiedzieć, a jak przeczytasz jakieś nieznane fantasy to nie masz się z kim podzielić wrażeniami, bo nikt tego nie przecyztał.
Ps. 'Bogaty tatuś' ułatwia, ale nie on napisał książke.
WP to klasyka gatunku do którego tylko nieliczne powieści nieznacznie się zbliżyły (np. Eragon).
Jak już wspomniałem, "Owce", mała trzódka bez własnego rozumu, która idzie za większością by się dzielić :-).
Żenada.
Cykle, które wymieniłem nie są nieznane, miliony ludzi je przeczytało.
To chyba trochę więcej niż Eragon-a. Wejdź sobie na jakąś stronkę o wheel of time albo disc world, a się przekonasz.
a czytałeś Silmarillion? Gdyby go opisać jak WP to zajeło by to kilka hal (opisał najważniejsze wydarzenia z kilkuset tysięcy lat świata ktury stworzył!!!!!!!!!!.
"Silmarillion" był fantastyczny, podobał mi się dużo bardziej niż "Władca Pierścieni" :) Ale jak zawsze - zdania podzielone, parę znajomych osób o podobnym guście do mojego próbowało i nie dało rady przebrnąć.
"Pierwsze Prawo Magii" czytałam, wiem jak brzmi i się z Toba w 100% zgadzam;) Pratchetta też czytuję i mi się podoba. Wiedźmin nie przypadł mi do gustu, a po tego całego "Eragona" nawet nie sięgnęłam - cała szkoła to czyta, nie lubię przereklamowanego chłamu (czyt. czegość w stylu HP)...
Słyszałam, że ma być ekranizacja "Pierwszego Prawa Magii"... Ale nie znalazłam bliższych informacji. I strasznie się boję, szczerze mówiąc!!!
Wg mnie Lotra jako ksiazki to nawet nie ma takiej opcji zeby cosik pobiło filmu zreszta tez a film harry moze pobic chociarz sądząc po plakatach postacie mi nie pasują na takie jakie se wyobrazalem :D a książka Eragon jest chyba na równi z Harrym :P chociarz to dzieki HP zaczołem czytac ksiażki :D pozdro pozdro od didżeja BUHA
Wydaje mi się że Harry jest bardziej popularniejszy jak narazie... ciekawi mnie czy ta popularność spadnie...
myślę, że nie uda się "eragonowi" pobić HP i WP. I dobrze, bo nie lubię szumu wokół książek i miliona "sztucznych fanów", którzy lubią coś co jest na topie.
moim zdaniem pobije harrego, ale jesli chodzi o wladce to nie wiem. nie zebym miala cos do harrego ale bardziej mi sie podoba eragon
moim zdaniem pobije harrego, ale jesli chodzi o wladce to nie wiem. nie zebym miala cos do harrego ale bardziej mi sie podoba eragon
moim zdaniem pobije harrego, ale jesli chodzi o wladce to nie wiem. nie zebym miala cos do harrego ale bardziej mi sie podoba eragon.
Jeżeli o mnie chodzi to LOTR, HP i Eragon to jedne z moich ulubionych książek i nie obchodzi mnie, która którą przebije, czy też nie. Ja je wszystkie stawiam na równi i każdą jakoś inaczej odbieram, mimo tego, że są do siebie troszeczke podobne. Każdą z nich warto docenić, każdy na swój sposób. ;)
To chyba było pytanie retoryczne... Naprawdę sądzisz, że Eragon może pobić LOTRa? Pottera, to może i pobije, ale Władcę to raczej nigdy.
nie wiem co sądzić o tym ale chyba eragon nie pobije ani wladcy ani harego... Przeczytalem wszystkie czesci Harego i Wladcy i sadze ze w filmach wygral wladca. zobaczymy jak bedzie z eragonem... moze i ksiazka i film beda spoko
Z tego co wiem Książka Eragon już pobiła Potera jak z WP nie wiem
Ale film nie ma szans na pobicie WP zawysoka poprzeczka no ale pozyjeny zobaczymy :D
Eragon ma szanse zdobyć większe laury niż Harry Potter.
Ale WŁADCY PIERŚCIENI razczej nie przebije. Za duży próg do przejścia.
Władca Pierścieni to klasyka, więc tak młoda powieść jak ERAGON nie ma za tak praktycznie szans.
Nie może pobić HP, bo Potter ma więcej części więc zgarnia więcej kasy.
A co do samego filmu, to po tym tragicznym trailerze widać że raczej nie będzie czym się podniecać. Daniel Radcliffe okazał się byc świetny w swojej roli, a ten koleś z Eragona... jak tylko otworzył usta wybuchnąłem śmiechem. Co za drewno.
Przypuszczalna ocena w filmwebie ok 7,5 (fani i tak dadzą 10 żeby podnieść ocene ale będą wiedzieć że to im nie wyszło))
Jestem wielkim fanem tak WP jak i HP, ale po zobaczeniu zapowiedzi Eragona to moge stwierdzić, że będzie co oglądać. Nie wiem czy ich pobije, ale konkurencje zrobi. Byle tylko na dobrej zapowiedzi sie nie skończylo ;)
jak dla mnie hp jest do d**y nigdy nie mgłem przebić się przez tą nudną książkę. Książka Eragon jest owiele leprza od HP ale nie pobije WP. jak dlamnie i film i książka bobije HP.