PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659455}

Exodus: Bogowie i królowie

Exodus: Gods and Kings
2014
6,1 68 tys. ocen
6,1 10 1 68377
5,0 29 krytyków
Exodus: Bogowie i królowie
powrót do forum filmu Exodus: Bogowie i królowie

http://i.imgur.com/3ZMHkkZ.jpg

''Christian Bale as Moses''

ocenił(a) film na 6
Finalny_Odbiorca

Garść zdjęć z filmu:
http://blogs.indiewire.com/theplaylist/new-images-from-ridley-scotts-exodus-gods -and-kings-starring-christian-bale-20140701

ocenił(a) film na 3
traveler

Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że wyjdzie straszny szajs. Czekam, bo Scott, a jego cenię bardzo. Jednak kiedy bierze się za kino tzw. "epickie", to wychodzi to, co wychodzi - Królestwo niebieskie, Gladiator, Robin Hood.

ocenił(a) film na 6
Banana_Power

Wymieniłeś wszystkie jego dobre filmy, więc o co chodzi?

katedra

Zgadza się te filmy są dobre ,więc o co chodzi?

ocenił(a) film na 3
katedra

Hannibal, Blade Runner, Obcy - to są jego dobre filmy.

ocenił(a) film na 7
Banana_Power

Robin był zbyt dziecinny, a Królestwo nazbyt senne, ale co jak co, Gladiator dobrze mu wyszedł.

ocenił(a) film na 3
truegod

No nie za bardzo - toż to zwykły kicz, oprawiony w ładną ramkę, z "ładną muzyką" i ładnym aktorstwem (tutaj bez zastrzeżeń dla Crowe'a, Phoenixa i Reeda). Ale chwalę za chęci, rewelacyjne zdjęcia i kostiumy.

ocenił(a) film na 6
Banana_Power

Hannibal zepsuł wizerunek prawdziwego Lectera, Blade Runner to średniak, tak samo jak pierwszy Obcy

ocenił(a) film na 3
katedra

Być może trochę zepsuł, jednak ja bym powiedział/napisał - wykreował nowy wizerunek Lectera.

Nie rozumiem jak można nie docenić dwóch pozostałych filmów. To, że nie każdemu dany film się podoba, to całkowicie normalne, ale docenić film trzeba. Po prostu trzeba.

ocenił(a) film na 6
Banana_Power

Nie ma ku temu powodów

katedra

Obcy i Blade Runner to...średniaki? Więcej nie muszę mieć dowodów, case closed :D

katedra

Taaaaaak, a Iron Man 3, Klopsiki i inne zjawiska pogodowe, Madagaskar 3 to arcydzieła natchnione.

ocenił(a) film na 6
pussyjuice

Na pewno nie Zabójcza Broń i Indiana Jones

katedra

Przecież Zabójcza Broń i Indiana Jones to jedne z najlepszych filmowych serii, jeśli chodzi o kino rozrywkowe i dlatego postawiłem im dziesiątki, bo trudno znaleźć lepsze pozycje w takim typie kina, więc za cholerę nie rozumiem twojego zarzutu.

ocenił(a) film na 6
pussyjuice

Przecież Klopsiki,IM3 i M3 to jedne z najlepszych filmowych serii, które są nieskrępowaną rozrywką i bawiłem się na nich świetnie, więc dlaczego nie mam dać 10?

ocenił(a) film na 6
Banana_Power

Spokojnie. Będzie dobrze. Zwiastun daje radę i można poczuć wspaniały, malarski posmak filmu, który jest tak charakterystyczny u Scotta. O stronę wizualną jest spokojny ale Scott ma ostatnio problem nie tylko z prowadzeniem fabuły, która czasem mu sie wymyka nie tylko z technicznych ram ale i nawet logicznych (Prometeusz). Bywa czasem, że popełnia błędy przy doborze obsady (Królestwo Niebieskie) i obawiam się tylko, że rola Faraona Ramzesa została błędnie powierzona Edgertonowi, który choć ma ciekawą twarz to jednak chyba będzie mało charyzmatyczny na ekranie jak na rolę wielkiego i wojowniczego Ramzesa II.

ocenił(a) film na 3
traveler

Tak, tak, tak. Sto procent racji. Technicznie i wizualnie może być to film roku, ale co z resztą. Scott sam kiedyś powiedział, coś w rodzaju, że jest rzemieślnikiem i wystarczy mu dobry scenariusz. Steve Zaillian napisał kilka ciekawych filmów - Lista Schindlera, Hannibal czy Przebudzenia. Zgoda także z tym, iż Scott popełnia obsadowe błędy - Bloom w Królestwie niebieskim, ale potrafi dobrać aktora do roli perfekcyjnie - Fassbender jako David, Hauer jako Roy Batty. Z drugim planem to on nie ma takich problemów, jakby na to spojrzeć, więc może i Edgerton został dobrze dobrany. Tego nie wiemy, czekamy na trailer.

ocenił(a) film na 6
Banana_Power

To prawda, Fassbender i Hauer zostali dobrani idealnie. To wielkie role, zwłaszcza ta druga, którą można nazwać życiową.
Co do najnowszego filmu to jestem raczej spokojnym optymistą. Powinno być dobrze. Żydzi jak chcą opowiedzieć coś o swojej historii kiedy jest to potrzebne im do przypomnienia o swojej wyjątkowości całemu światu, to zatrudniają właśnie najlepszych czyli wspomnianego Zaillian'a, który sprawdził się wg nich bardzo dobrze przy Liście Schindlera :). Na drugim planie Scott zatrudnia ludzi z charakterystyczną urodą twarzy, bardzo, że tak napiszę, pasującą do scen w filmie jak zauważyłem, co jest dosyć ciekawe jeżeli chodzi o jego warsztat.
To będzie pierwszy tak naprawdę od dłuższego czasu film o starożytnym Egipcie i potężnej cywilizacji jak dawno temu rozkwitła nad Nilem. Dlatego szczególnie oczekuję tego widowiska w kinie.

ocenił(a) film na 3
traveler

Właśnie jestem świeżo po trailerze i przyznam, że wygląda całkiem nieźle. Trudno dopatrzeć się tam kiczu, poza piosenką oczywiście, która psuje klimat. Wygląda obiecująco.