Rozumiem, że ten film będzie opowiadał prawdziwą wersję czyli obecność zaawansowanej obcej
cywilizacja, której czlonkowie przeprowadzali eksperyment socjologiczny na starożytnych Żydach,
a nie te bajki opisane w Bibli.
ahhhhhhh piszesz zupełnie tak, jakbyś sam mógł pochwalić się dobrym wychowaniem :D:D:D
Nic napewno nie wiemy , oczywiscie ze Biblia nie jest spojna i byla przepisywana wiele razy co sprawilo ze jest napewno w niej sporo nieprawidlowosci. W tym co napisalem nie ma wiecej dowodow niz w tym co napisal tworca tego postu , ja wierze w to co mi podpowiada serce i umysl a poparte jest zyciowymi doswiadczeniami , kazdy obiera swoja droge. Film natomiast ma byc tym co przedstawia Biblia wiec o Bogu ktorego synem jest Jezus a on pochodzil , jak twierdzil , co napisali ci ktorzy go slyszeli nie z tego swiata , wiec przyznalem racje tworcy postu ze jest to obca cywilizacja. Nic wiecej.
5 liter BUHAHA , mozliwosci jest ilosc nieskonczona jest tez taka ze Ty nie wiesz co piszesz , po co wogole ta gadka , film traktuje o Biblii wiec kto czytal wie o czym jest.
No to pozostaje tylko przeprosic urazonego panicza coz teraz oto czynie. Gdzie ja wyjechalem z obca rasa ? ktos napisal o obcej cywilizacji wiec ja wspomnialem slowa Jezusa ze jego krolestwo jest z innego swiata czyli pasuje to do obcej cywilizacji , Ty natomiast nadinterpretowales te slowa i teraz robisz problem tam gdzie go nie ma. Zadales duzo pytan i postaram sie na nie szczerze odpowiedziec.
1.Gościu, dobrze się czujesz? - srednio , bylem w pracy 12 godzin i pozno juz jest.
2.Czy ja gadam z jakimś dzieciuchem totalnym? - nie wiem nie znam terminu dzieciuch totalny
3.Wytknąłem ci brak zrozumienia tekstu czytanego, to teraz będziesz sobie kpił ze mnie? - nie kpilem , uwydatniles znaczenie moich slow typu "jak najbardziej" co w moim zamysle bylo luznym stwierdzeniem wiec ja tylko oddalem
4.No ty czytałeś i wiesz, że jest o tym, o czym ty myślisz. Cóż za ograniczone myślenie. Zawsze tak u ciebie jest? - Biblia ma tresc nie ma tu znaczenia co ja mysle , film bedzie adaptacja starego testamentu to fakt
5.Skoro "po co ta gadka, bo film o biblii", to co sam wyjeżdżasz z obcymi rasami? Sam się gubisz. Widzę, że dyskusja z tobą jest śmieszna, bo nie potrafisz czytać i nie potrafisz się pogodzić z krytyką. - juz odpowiedzialem ze to nie ja pisalem o obcych rasach a raczej cywilizacjach (spojrz na pierwszy wpis i sprawdz czy to ja) wiec naprawde nie wiesz co piszesz i wyglada ze przeczytales tylko moj krotki post o slowach Jezusa ktory byl odpowiedzia na inny post i co do wkurzenia to raczej Ciebie to wkurzylo bo mnie przepraszam ale nie bardzo
6.W ogóle co to za bredzenie? O co chodzi w twoim poście? Może zacznij leczenie.- dobry rym troche czestochowski ale calkiem calkiem
Proponuje troszke sie wyluzowac.
też jestem ciekaw czy przedstawią to jak ukradli z Egiptu generator antygrawitacyjny dzięki którego użyli do rozstąpienia morza.
taka prawda. Mojżesz miał duże przywileje i dostęp do kapłanów (naukowców) i ich wiedzy. Podglądał i uczył się. Prawdopodobnie zobaczył, że wykorzystują tylko minimum możliwości tego generatora, a że z łebskiej nacji się wywodził to uznał , że lepiej go wykorzysta jak np. Jerychu itd...
:)
To i tak nie byłaby prawdziwa wersja bo prawdopodobnie nie było czegoś takiego jak niewola egipska. Żydów tam nie było. W ogóle obecny "naród" żydowski to naród wymyślony podobno. Oni się praktycznie nie ruszyli z terenów dzisiejszego Izraela i zostali zarabizowani, itd więc co śmieszne to Palestyńczycy mają więcej wspólnego z biblijnymi żydami niż ta ludność co się zleciała z całego świata do nowo powstałego państwa. Ci co przyjechali to głównie potomkowie innych ludów nawróconych na judaizm (np. Chazarowie).... a jak wiadomo skoro byli żydami (wspólnota religijna) to pojechali do Izraela i stali się Żydami (narodem). A i nie jestem antysemitą, nie mam problemu z nimi...to tak jakby ktoś chciał mnie atakować. Po prostu piszę co wyczytałem w artykułach i wywiadzie z jakimś żydowskim historykiem. Niestety książki jego na ten temat nie czytałem. Może coś wiesz na ten temat?
''Palestyńczycy mają więcej wspólnego z biblijnymi żydami niż ta ludność co się zleciała z całego świata do nowo powstałego państwa. ''
Większej bzdury nie słyszałem. Widać, ze nie masz zielonego pojęcia na temat historii Żydów czy państw sąsiednich. Słyszałeś o podbojach babilońskich, asyryjskich? o rewolcie machabejskiej przeciw Seleucydom? o powstaniu Zelotów przeciw Rzymianom? O podbojach islamskich? Poczytaj, a wtedy się dowiesz kiedy i gdzie byli Żydzi. Zapewniam Cię, że żydowska kultura i ludność nie została zarabizowana.
''pojechali do Izraela i stali się Żydami (narodem). ''
Czyli przed przyjazdem nie byli Żydami? To skąd przez całe średniowiecze Żydzi byli obecni w Polsce? Co może Hitler wymyślił Żydów i eksterminował tych co popadnie niezależnie od narodu a ci którzy przeżyli pojechali nagle do Izraela i stali się Żydami?
Tak wąskiego myślenia nie widziałem długo.
Heh a po co się unosić. To nie ja wymyśliłem te teorię. Tylko pytałem, że skoro nigdzie niema wzmianek o exodusie to czy jest szansa, że on nigdy nie nastąpił.
Po 2 co do tych Żydów w Polsce, itd..... popraw mnie jeśli się mylę ale czy judaizm nie był religią ekspansywną? Czy na judaizm nie nawracały się jakieś ludy (czyli byli żydami) i potem stawali się Żydami też...?? Dlatego nie zawsze dało się poznać Żyda po wyglądzie bo u nich narodowość sile byłą związana z religią? :) Więc Hitler mordował Żydów ale nie każdy z przodków tych Żydów był oryginalnie z Palestyny. Może nie zrozumiałeś o co chodzi i dlatego się tak uniosłeś?:)
Chodziło mi o ten podział na Żydów sefaradyjskich, aszkenazyjskich i mizrachijskich.
''eksperyment socjologiczny na starożytnych Żydach''
A kto zrobił eksperyment na tej zaawansowanej cywilizacji?
Większą bajką jest to co piszesz. Brak jakichkolwiek dowodów, a postacie biblijne często pojawiają się w źródłach innych cywilizacji tj. Egipcjanie, Grecy, Seleucydzi, Rzymianie itp.
Rozumiem, że piszesz ze szpitala w Tworkach.
Biblia to przynajmniej trochę wiedzy historycznej, choć oczywiście nie w przypadku Mojżesza. Natomiast Daniken to 100% bajek.
To, że jesteś katotalibem nie oznacza, że masz prawo mnie obrażać. Na Twoje szczescie dzisiaj jest Wigilia, i dlatego, jako życzliwy ateista, życzę Ci Wesolych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w rodzinnym gronie ;-)
To, że myślisz zero-jedynkowo to nie mój problem. Jestem ateistą.
Dziwi mnie jednak, że ateista może wierzyć w brednie Danikena i jemu podobnych. Bo to jest właśnie kwestia wiary, a nie faktów i w sumie nie różni się za bardzo od wiary w boga. To to samo wciskanie ciemnoty, tylko w lekko pseudonaukowym wydaniu. No chyba, że książki Danikena traktujesz jako literaturę s-f, choć ja tam widziałem sporo grafomaństwa.
Dlatego powinienem jedna przeprosić za te Tworki. Przecież to kwestia wiary, a nie mam zamiaru obrażać osób wierzących w Boga, Allaha, Latającego Potwora Spaghetti, czy jakieś Anunnaki (niepoprawne Annunaki Sitchina- widać jak znał ten sumeryjski....).
Wywołałeś bardzo ciekawą dyskusję na tym forum:-) Myślę, że raczej przez przypadek niż celowo. Jednakże jak zwykle w narodzie odezwały się nasze "najlepsze", narodowe cechy. Szczególnie jeśli chodzi o jednego użytkownika, którego posty zostały usunięte. Co do całej reszty to wolę jak ludzie używają swojego intelektu (choćby szczątkowego) do czegoś bardziej wzniosłego niż anonimowa pyskówka.
P.S. Do "Kinga..."
Wolę jak swoją wiedzą chwalisz się na TWC. Bo ta dyskusja nie miała nic wspólnego z etnografią czy antropologią.