PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=113014}

Fenomeny

Phenomena
1985
6,6 3,5 tys. ocen
6,6 10 1 3480
6,5 19 krytyków
Fenomeny
powrót do forum filmu Fenomeny

Niemalże, gdyż do schematycznego giallo o mordercy wybijającym kobiety w pień należy dorzucić szczyptę tzw. ‘supernatural’. A więc dlaczego jeszcze ten film jest tak tradycyjny dla tego reżysera ? Otóż kwestie perfekcji technicznej strony filmu biorą, po raz kolejny u Włocha, górę nad samą historią. Momentami zachowanie postaci (a raczej ich motywy), a także niektóre rozwiązania scenariuszowe (tzn. motywy scenarzysty) to tajemnica większa niż Rosewell i Stonehenge razem wzięte. Jednak są one równoważone przez: dopieszczone kadry, kilka porywających ujęć (szczególnie sceny z owadami), muzyki (tej made by Goblins i tej by Żelazna Dziewica), postaci mordercy (i kiedy poznajemy go ‘od kuchni’), klimatycznych lokacji no i oczywiście spektakularnej kulminacji całej tej historii SPOJLER w domku mordercy KONIEC SPOJLERA. W rezultacie, jak to fani Daria pewnie w zwyczaju mają, machnie się ręką na potknięcia scenarzystów podziwiając mariaż muzyki, klimatu i pracy kamer. 7.5/10

ocenił(a) film na 7
Scifrenis

We włoskich horrorach z reguły tak bywało, że twórcy stawiali przede wszystkim na klimat, atmosferę i stronę techniczną obrazu, niż na logikę i sens- chociażby "Siedem bram piekieł", który swoją drogą uwielbiam.

ocenił(a) film na 8
klajsterbelej

No niby tak, ale oglądałem kilka, w których to historia wysuwała się na pierwszy plan i wszystkie z nich mi się podobały. Mam na myśli: "Dom śmiejących się okien", "Zemsta żywych trupów" oraz "Spider's Labyrith".