PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=113014}

Fenomeny

Phenomena
1985
6,6 3,5 tys. ocen
6,6 10 1 3480
6,5 19 krytyków
Fenomeny
powrót do forum filmu Fenomeny

Początkowe i końcowe sceny filmu to istny majstersztyk.Świetna muzyka w szczególności rockowe kawałki zespołów Iron Maiden i Motorhead.Krwawych efektów nie ma za dużo,sporo jest za to scen z robalami czy naprawdę odrzucająca kąpiel z trupami.Przyczepiłbym się jednak do kilku niepotrzebnych dłużyzn czy nieciekawych rozwiązań- scena z małpą chyba u każdego wywołała uśmiech. Pomimo kilku małych minusów uważam ,że jest to naprawdę porządny horror jak i jeden z lepszych filmów pana Argento. 8\10

ocenił(a) film na 9
inferno00

Tylko ze w np. Suspirii muzyka idealnie komponowała się z obrazem, a tu natomiast jest odwrotnie. Nie wiadomo po co w momencie kiedy pokazywana jest podjeżdżająca policja pod dom w tle leci MOTORHEAD, a gdy laska ucieka - wesołe IRON MAIDEN. Są momenty gdzie muzyka dobrze się komponuje, ale w w/w cholernie przeszkadza. Ale mimo to film b.dobry. Po prostu porządna rozrywka. Jeśli chodzi o Argento to zaraz po "Suspirii".

inferno00

no to i ja dodam coś od siebie.
dosyć dawno oglądałem "Profondo rosso" i "suspiria" - muzyka genialna.
dziś mam za sobą kolejne trzy filmy Argento i jestem wniebowzięty jego twórczością!
na pewno sięgne po kolejne produkcje.
Odnośnie Phenomena'y, to sam początek jak zoaczyłem Donald'a Pleasence (słynnego Dr. Loomis'a z serii halloween), to wywołało u mnie zadowolenie.
Pomysł z 'władczynią owadów', niespodziewanie bardzo przypadł mi do gustu.
Ma w sobie to 'coś' co film powinien mieć,pozostanie w mojej pamięci na długo.
Moja ocena 8/10 i polecam tą pozycję każdemu fanowi kina grozy.