PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=653}
7,7 15 tys. ocen
7,7 10 1 15066
7,7 30 krytyków
Festen
powrót do forum filmu Festen

Świetne!

ocenił(a) film na 10

i tyle by w zasadzie starczyło za komentarz. bo każda walka o prawdę, o normalność życia swojego i bliskich, o jasne układy bez przyjmowania póz i masek, zasługują na pochwałę. tutaj mamy do czynienia z piękną walką o siebie, o historię, o tych, których kochamy, choć już odeszli. Vinterberg pokazał, że choć wszyscy wokół są ślepi, warto patrzeć. choć wszyscy celebrują święty spokój, warto szukać. choć wszyscy chcieliby zapomnieć, warto pamiętać.
poza tym w ten szorstki realizm wkrada się światło z jakiejś innej "bajki" (wizja Lindy). bo Ci, których kochamy i którzy nas kochają, są blisko. zawsze ktoś za nas trzyma kciuki. teraz także!

ocenił(a) film na 8
kosmiczny

Dobrze powiedziane, prawda, choćby najbardziej bolesna, zawsze jest najważniejsza. Własnie ona może przynieść wyzwolenie i mimo wszystko, może dalej uda się żyć normalnie. Bardzo dobry film.

ocenił(a) film na 7
_B_a_r_t_

fabuła: 9/10
wykonanie: 5/10
(9+5)/2 = 7

Pomysł na film był super. Niestety nie udało się reżyserowi dobrze go zrealizować i imho film był nudny, a przez pierwszą godzinę jak flaki z olejem... No i trochę rozczarowało mnie zakończenie...poza tym ok 7/10

ocenił(a) film na 8
jj09

SPOJLER
Moim zdaniem właśnie zakończenie było rewelacyjne! Człowiek myśli, że tatuś po wpieprzu, jaki dostał, ucieknie w siną dal, a ten jakby nigdy nic pojawia się na śniadaniu. Co prawda zostaje wyproszony, ale w tak kulturalny sposób, jakby chodziło o błahostkę. Życie całej rodziny wywróciło się do góry nogami, ale etykieta pozostaje. To w pełni pokazuje, jak Ci wszyscy ludzie są chorzy.

ocenił(a) film na 8
ScarlettElvie

Mi zakończenie tez sie podobało, ale odbieram je bardziej pozytywnienie. Grzecznie, acz dobitnie potwierdzono zakaz zbliżania sie do wnuków i dzieci, a przecież we wcześniejszej sekwencji mówił, ze sa dla niego najważniejsze. Czyli potwierdzono to, co wykrzyczano podczas bójki, tyle, ze wówczas pod wpływem emocji mógł nie uwierzyć.

ocenił(a) film na 7
kosmiczny

ładnie napisane - zawsze ktoś za nas trzyma kciuki i warto czasem burzyć gdy wszyscy chcą świętego spokoju :)

ocenił(a) film na 10
kosmiczny

Ten film jest boleśnie prawdziwy. Genialnie nakręcony i zagrany. Totalne kino!

ocenił(a) film na 7
GroszekZielony

Mam nadzieje, że nie przechodziłeś podobnej historii?

ocenił(a) film na 10
RAC_79

Na szczęście nie, ale odnalazłam w tym filmie wiele kliszy z życia i relacji w mojej rodzinie.