PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1222}

Filadelfia

Philadelphia
1993
7,9 294 tys. ocen
7,9 10 1 293719
7,3 58 krytyków
Filadelfia
powrót do forum filmu Filadelfia

Dlaczego większość z nas boi się homoseksualistów ? Przecież to normalni ludzie.
Naprawdę świetny film, wzruszyłam się.

mlodszylele

Rozwaliłeś mnie mały prowokatorze,wpisz hasło slang młodzieżowy i zobacz ile stron możesz odwiedzić . Słownik polskiego slangu -to strona ,na której hasła sa w obydwu językach. Jestem zdziwiony twoją niewiedza i ignorancją bo chwilami wydawałeś się być błyskotliwy (a może ty też przytaczasz tylko cudze słowa ) SLANG nie slogan. Ewidentnie nie znasz znaczenia obu słów.

Jak wytłumaczysz łatwość z jaka twój święty papież uczył sie języków obcych??
od 30 lat zgłębiam tajniki twojego trudnego języka(slangu również),znam (pobieżnie )gwary regionalne-umiem je rozpoznać -śląska ,kaszubską . Wiem,że jest to dla ciebie niepojęte bo widzę ,że poszerzanie horyzontów nie jest twoja mocna stroną.

Każdy żyje jak chce. Ja zgłębiając tajniki kultury krajów ,które odwiedzam,ucząc się i poznając w ramach ćwiczenia umysłu. Ty wymądrzając się i wypisując kretynizmy. No ale co kto lubi.
Jak to było? WOLNOĆ Tomku w swoim domku.
A czy mi wierzysz czy nie- mało mnie to obchodzi ;-) Najwazniejsze ,że ja wiem kim jestem.
Twoja ignorancja mnie poraża.

mlodszylele

-
"Określenie "slogan" pochodzi z celtyckiego zwrotu "sluaghghairm", co oznacza okrzyk wojenny. Obecnie jednak mianem tym określa się hasło reklamowe, propagandowe."-wersja uproszczona definicji dla ciebie.:-)
A teraz kilka przykładów sloganów:
reklamowy,dość popularny- Cukier krzepi.
M&S lecą w kulki-zabawny,prawda?
polityczny "Po pierwsze gospodarka"-polscy wyborcy dopisywali na plakatach ..."po siódme nie kradnij"
lub hasło Piotra Ikonowicza z 2000 roku "Pracy i chleba"

Co te hasła reklamowe,polityczne i wyborcze mają ze slangiem młodziezowym????
Czekam na wyjaśnienie panie znaFFFco

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

Ale co ty mi tu wyjeżdżasz z teoriami i definicjami. Zastanów się czy młodzież mówiąca sloganami czy tam twoim slangiem zna genezę definicję czy co tam sobie chcesz wyrazów i zwrotów. W dodatku przekleństwa lecą częściej niż można zliczyć. Np. takie ku*rwa użyjesz w 50 sytuacjach i znaczenie za każdym razem będzie inne. Ja nie potrzebuję definicji do takich rzeczy bo to nie definicje tworzą słownictwo młodzieżowe tylko ludzie np. mowa osób, środowisko itd. np. środowisko młodzieży Emo. Też mają swoje slogany ale to jest język slangowy(ja bym to nazwał grypserka emo_)

mlodszylele

już po prostu brak słów
jesteś biedny
cały czas mówisz o slangu o slangu ,gwarze czy jak tam chcesz to nazywać

slogan to coś innego

slogan to hasło bojowe np- do boju!,do przodu!, naprzód!

w dzisiejszych czasach to także hasła propagandowe

młodzież nie mówi sloganami!!!!
młodzież mówi slangiem ciężki matole

i na tym moje tłumaczenia zakończę
dawno nie zdarzyło mi się spotkać takiego debila!

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

To gdzie w mojej wypowiedzi był slang?? Co się tak wymądrzasz?? Bo 3 wyrazy w zdaniu to nie jest slnag

mlodszylele

??????

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

I pisz w jednym poście, bo nie wiem po co zdublowałeś swoje pretensje na dwa fora. To jakaś maniakalna wyniosłość??

mlodszylele

Człowieku,to ty tu ,na tym forum nadmieniłeś,że AlbertaTM poucza cię. Ja się tylko ustosunkowałem i wyjaśniłem czemu pozwoliłem sobie cię pouczyć
Ano temu,że mylisz dwa pojęcia
-slogan-załowanie bojowe dawniej,dzis wytarty ,bezwartościowy frazes lub chwytliwe hasło reklamowe

i

-slang-zargon,język środowiskowy,

Pytasz mnie jak mniemam o to gdzie uzyłeś slangu

ano owo słynne zdanie _"masz nierówny sufit pod kopułą" -które skleciłeś to jest własnie slang młodzieżowy

i ja też już prościej nie umiem ci wyjaśnić

jeśli ci nie wyjaśniłem odsyłam do Wikipedii

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

Twoja prawda mój spokój

mlodszylele

A wiesz jak to brzmi prawidłowo polonisto?
"Ty masz rację, ja mam spokój"

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

Ty mnie nie ucz przysłów polskich. To jest przysłowie które urzywa moja babcia a także mama. Więc jest poprawne. To mnie denerwuje, bo znów zaczynasz, napisałem tobie że nie masz nic ciekawego do napisania to się czepiasz błędów, zwrotów i innych duperelek. I teraz właśnie udowodniłeś swoje kłamstwo, że nie jesteś jakimś tam Irlandczykiem tylko pseudoirlandczykiem. Może słownik napiszesz??

mlodszylele

Doprawdy? Coś udowodniłem? A jak? Wytłumacz mi skąd takie wnioski.
Nie denerwuj się ,ale znowu widzę "byka"
"URZYWA"jak piszesz? A ja myślę ,że twoja babcia i mama uŻywają-tak piszą w słownikach:-)
Nie będę pisał słownika,tyle ich już jest ;-). Czasem warto zajrzeć do jakiegoś,wtedy się mniej błędów robi.

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

Swojego przyjaciela darde zacznij pouczać najpierw swoich potem innych

mlodszylele

Mój przyjaciel dardre(przepisałeś z błedem) jest człowiekiem inteligentnym i sobie poradzi :-)
Jak ktoś zna Tuwima nieznanego to już nic nie trzeba poprawiać. Ty nie znasz i ciebie trzeba :P

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

To zobacz jaki pocisk dostał twój kolega na Pokłosiu. Zmieszali go z błotem.

mlodszylele

A teraz mały wykład;-)
W swojej słynnej juz w moim środowisku definicji słowa "slogan" (chodziło nam o slang ,ale ty uparcie używałes "slogan") Uzyłeś wyrażenie "wygimbus" WYGIMBUS :D
Gratulacje! Utworzyłeś nowe słowo w polskim młodziezowym slangu!

A teraz meritum sprawy:
wygibas-nietarulany układ ciała wykonany podczas tańca lub gimnastyki, lub w przenośni nazwa czegoś skomplikowanego ,nietarulanego i trudnego (w naszym przypadku trudnej i niezrozumiałej dla obcokrajowca mowy młodzieżowej)

twoja wersja tego słowa zniekształcona znacznie - pójdźmy wiec tym tropem-wygibas->wygibus->wygimbus

wygibus - nazwa gry planszowej -uczestnik musi dotykać kółek jednego koloru różnymi częściami ciała.

gimbus- autobus szkolny, school bus, w Polsce po reformie szkolnictwa i utworzeniu gimnazjów przyjęła sie nazwa gimbus.

albo

w młodzieżowym slangu gimbus to gimnazjalista

twój wugimbus jest zlepkiem takich własnie pojęć-:-)

panie polonisto

Wykład napisałem dla żartu. No może jeszcze w celu pokazania ,że tajniki polskich "wygimbusów" językowych nie są dla mnie żanym wygibasem ;-)

AlbertaTM

nienaturalny * układ ciała...

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

Naturalny układ ciała to jest taki, że pod męskim ciałem znajduje się kobiety ciało, innego układu nie ma bo inne to są dewiacje. Odskocznie od norm natury.

mlodszylele

No tak,takiej własnie odpowiedzi mogłem sie spodziewać :-)

Doprawdy? Ja na górze ,ona na dole? i tylko to jest poprawne?

I ty sie do tego stosujesz?

Tak! Ty się do tego stosujesz bo przecież twój mentor ,KK ,czy jak wolisz KKK nakazuje uprawiać sex po bożemu.

Współczuje twojej kobiecie :-(

Ja tam uwielbiam rózne wygibasy :P, Ona też (pozwoliła mi to napisać bo zapytałem)

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

Może być ona na górze ty na dole, jak byś pomyślał to byś doszedł do wniosku że muszą być dwie płcie. Inaczej to jest wkładanie ptaszka w dziurę od płotu.

mlodszylele

Tylko tyle wymyśliłeś? No i tak jej współczuję

mlodszylele

A skąd ty to wiesz?co? wkładałeś ? skąd wiesz co czują do siebie dwaj mężczyźni lub dwie kobiety? Skąd mozesz wiedzieć jakie uczucia ich łączą?

Twoje internetowe "wrzaski" typu dwie płcie nic nie pomogą...

Miłość to miłość i nie ma na nia mocnych.

Daj spokój innym ludziom.
Mnie nie musisz przekonywać ,próżny twój trud. ja mam sprecyzowane poglady na temat współzycia ludzi,LUDZI podkreślam.

Nie toleruje przemocy. pochwalam kazdy zwiazek ,który wynika z miłości i szacunku.

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

Kazirodcze też?? Gdzie jest twój koniec szacunku?? Bo kazirodcze też są dobrowolne i wynikają z miłości i szacunku

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

Dobrowolne kazirodcze - dorosłych ludzi.

mlodszylele

Nie wyznaczaj mi granic. Nie oceniaj i nie taksuj tego co mówię. Ja nie sypiam z rodzeństwem jeśli o to pytasz. Rozważanie czy to jest dobre czy złe pozostawiam osobom zainteresowanym najbardziej,czyli tym ,którzy sypiają z najbliższymi. Pozostawiam to ich przemyśleniom.

Napiszę teraz coś ważnego i chciałbym,żebyś o tym pomyslał.

Agresja rodzi agresję-twoja postawa jest agresywna. Twoje "krzyki" powodują ,że niejedna osoba czytając twoje zadziorne i agresywne posty nawołujące,wrecz nakazujące moralność -twoją,taka jak ty ją widzisz -niejedna taka osoba pusze ci na przekór. Ludzie maja rózne zdanie na temat homoseksualizmu. Zważ ,że ja nie próbuje cie przekonać do moich pogladów,ja bronię swoich. Jeśli ci tak dobrze,jesli jesteś przekonany o słuszności swoich racji to ok,myśl i postępuj jak chcesz- bądż pobozny,nie uprawiaj grzesznego seksu ani z męzczyzną ani z kobietą( pozy w łózku też sa grzechem) bądź dobry i miłosierny ,bierz udział we wszystkich głosowaniach-moze twój głos w przyszłosci zawazy na losach twojego kraju. Przestań narzekać i wytykać innym błedy,weź się za zmiany,zaproponuj cos,cos zmien po twojemu,na lepsze. Ja widzisz tworzę miejsca pracy. I niejeden Polak z mojej firmy sle pieniadze dla zony i dzieci w Polsce,a tak tak.
Więc nie wykrzykuj "bankrut" tylko pomyśl,ze rzeka euro wciąz płynie do Polski z wielu krajow Unii.
Myśl jak chcesz,postepuj zgodnie z tym jak myslisz. ale pozwól innym żyć i mysleć po swojemu.

AlbertaTM

I nie ma we mnie złosci. Nie chcę być złosliwy. Nie chcę czczej dyskusji,odbijania piłeczki. To nie ma sensu.
Spróbuj przemysleć na spokojnie to co napisałem. z życzliwością,bez urazy. Dobranoc.

ocenił(a) film na 9
ZSGifMan

Jeśli już to"Spod" ... "z pod" pisze się osobno, reszta to palcówki, ortograficzna "krynico wiedzy". :D

ocenił(a) film na 4
dardre

dardre : > "z pod" pisze się osobno <

http://sjp.pwn.pl/slownik/2523032/spod
http://pl.wiktionary.org/wiki/spod
http://megaslownik.pl/slownik/synonimy_antonimy/20526,spod+spodu
http://www.edupedia.pl/words/index/show/453866_slownik_ortograficzny-spod.html
http://marcinmilkowski.pl/pl/sownik-ortograficzny-topmenu-33?option=com_content& view=article&id=22&Itemid=33&word=spod&do=Sprawd%C5%BA
http://leksykony.interia.pl/szukaj?szukaj=spod&leks=null&ilw=10&fws=1

Musisz koniecznie im wszystkim wysłać notkę, że są głąbami i źle piszą!

ocenił(a) film na 9
ZSGifMan

Gdybyś miał mózg to może doczytałbyś że obie formy są poprawne ale pisane inaczej. Spod, sprzed, spoza, sponad, spomiędzy są wynikiem reformy pisowni z 36`. To etymologicznie nieuzasadnione zmiany dla tobie podobnych debili, upraszczające ortografię w ramach walki sanacyjnego rządu z analfabetyzmem.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
ZSGifMan

Reforma zrobiona przez idiotów dla idiotów żUraw zmieniono żÓraw ale żÓrawina pozostała. Tak wygląda głupota która zabierze się za myślenie.... znaFFca wikipedii.

ocenił(a) film na 9
dardre

*żÓraw na żUraw...

ocenił(a) film na 2
dardre

W większości języków są tego typu "błędy logiczne" w wyniku działań politycznych lub militarnych- nie ma czym się podniecać.

ocenił(a) film na 9
MeLegia

To prawda w Niemczech jakiś czas temu zmieniono "ß" na "ss" np. Straße na Strasse jak obowiązuje w Austrii. Ale w Niemczech była to zmiana nieuzasadniona etymologicznie i wycofano się z tego. A w Polsce pozostały takie kwiatki jak: bruzda (zamiast brózda), chrust (zamiast chróst), dłuto (zamiast dłóto), hałastra (zamiast chałastra), kłuć (zamiast kłóć), pasożyt (zamiast pasorzyt), płukać (zamiast płókać), żuraw (zamiast żóraw). Dzisiaj oczywiście wydaje się że to naturalna pisownia ale kiedy ją wprowadzono to przez bardzo długi czas robiła spore zamieszanie.....

ocenił(a) film na 2
dardre

Identyczna sprawa jak w Polsce jest w skandynawii, nie przez rewolucje w języku odgórne, a przez dominacje duńczyków. I gdy się spytasz Szweda dlaczego czasownik robić tak głupio się odmienia: göra gör gjorde gjort (w norweskim sobie ułatwili bo bezokolicznik to odrazu gjøre nie trzeba pamietać że wskakuje "j") wzruszy ci ramionami i powie bo tak jest.
Przykładów w norweskim i szwedzkim gdzie szczegóły z duńskiego psują ci odbiór i łatwość nauczania jest od cholery. Ale tak jest.

dardre

Widzę,że problemy polonistyczne mam nie tylko ja :-)
mlodszylele wykończył mnie tu na forum filmu "Pokłosie" zawiłą (dla niego)kwestia co to slogan ,a co slang. :-)

AlbertaTM

tu i na forum "Pokłosia"*

ocenił(a) film na 7
xkasia95

Myślę, że nie nikt się ich nie boi, a jedynie brzydzi. Słowo "homofobia" to wytwór zwolenników legalizacji małżeństw homoseksualnych, którzy nie mieli żadnych sensownych argumentów w dyskusji i dlatego je wymyślili.

ocenił(a) film na 7
pbbasketball

Dokładnie

xkasia95

wow, xkasia95, chyba otworzyłeś puszkę pandory. Temat dość stary ale chyba jeszcze w żadnym innym filmie nie widziałem tematu z podobną ilością wypowiedzi :)

Ar_0

A bo poszło w ruch parę innych kwestii,jak ksenofobia, spory o j. polski , szukanie przyczyn upadłości gospodarczej i wiele innych :-)

mocno szlifowałem pisanie po polsku.

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

Napisz do prezydenta Komorowskiego, że mu udzielisz lekcji pisowni i gramatyki z języka polskiego. Oraz że patrząc na pisownię Polaków pozostajesz w wielkim bulu i w nadzieji liczysz na zwiększenie ilości godzin języka polskiego w szkołach. Co więcej szkoda że wcześniej nie wziąłeś się za polską mowę, może zdążył byś św pamięci prezydenta Kaczyńskiego hymnu polskiego nauczyć.

Zobacz jak twój talent i znajomość 15toletnia języka się marnuje w tej Irlandii. Tak ładnie i składnie nauczyłeś się pisać i mówić, że każdego Polaka możesz śmiało zapraszać na korepetycję. Jeszcze na tym zarobisz!!!

mlodszylele

Ja już na tym zarabiam ;-)

mlodszylele

A języka polskiego uczę się od 30 lat. Dziś rano otrzymałem certyfikat tłumacza przysięgłego ciołku. W związku z tym mogę cię poprawiać -jak najbardziej mam do tego prawo.
Zarabianie? Owszem,do tej pory zarabiałem oszczędzając na tłumaczach. Od dziś będę zarabiał tłumacząc oficjalnie.

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

Nie ma się co chwalić inteligenciku, bo ja też na tym zarabiam tylko tłumacząc języki cyrlicowe

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

Jeszcze jak jesteś tym "Irlandczykiem" to szkoda, że prezydenta USA nie nauczyłeś że nie ma czegoś takiego jak "polskie obozy śmierci". Patrz znów twoja wielka wiedz się marnuje. Szkoda takiego potencjału i tęgiego mózgu. Oj szkoda.

mlodszylele

Co mnie obchodzi amerykański prezydent! To ty masz jakiś problem więc sobie go załatwiaj,pisz do prezydenta,a do mnie...pisz na Berdyczów.

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

A może na Kijów