PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502797}
6,8 24 tys. ocen
6,8 10 1 24496
7,3 30 krytyków
Fish Tank
powrót do forum filmu Fish Tank
Mallory_

śledź w puszce, albo szprotka...

.....................................................................

Mallory_

"fish tank" to akwarium.."fish tank" to akwarium.."fish tank" to akwarium.."fish tank" to akwarium.."fish tank" to akwarium.."fish tank" to akwarium.."fish tank" to akwarium.."fish tank" to akwarium.."fish tank" to akwarium..

ocenił(a) film na 9
Mallory_

Fish Tank też może oznaczać staw z rybami bądź bajoro.

Mallory_

W kontekście filmu chyba "zbiornik z rybami", a więc staw, w którym bohaterowie w jednej ze scen łowią ryby. :P To w tłumaczeniu dosłownym (akwarium nie ma w filmie żadnego), ale jest zapewne i metaforyczne.

ocenił(a) film na 9
Davus

Polski dystrybutor mógł się pokusić o jakieś zgrabne tłumaczenie.
Polskiemu odbiorcy nic on nie mówi. Ja na przykład z angielskiego nie
jestem taka znów najgorsza, a nie wiedziałam, jak to ugryźć.

użytkownik usunięty
onna_no_ko

no to sorry ale wszystko wskazuje na to, że jednak jesteś b.kiepska z angielskiego ;p

a za 'genialne' polskie tłumaczenia dziękujemy.

ocenił(a) film na 9

racja, lepiej zeby było w oryginale, a jak ktoś chce wiedzieć co to znacyz a nie wie to sobie może w domu sprawdzić.

ocenił(a) film na 9
Davus

Myślę, że właśnie chodzi o staw o którym piszesz. Staw, który może być metaforą środowiska, w którym żyje bohaterka. Staw jest brudny, zamulony, bez jakiejkolwiek widoczności (w tym przypadku perspektyw).Staw ją krzywdzi, Connor ją opatrza. Możesz złowić w nim rybę z czyjąś pomocą ale ostatecznie ryba zostaje zmarnowana, niewykorzystana (myślę, że chodzi tu o taniec - przesłuchanie tak, lecz nic dalej). To jeden z niewielu filmów gdzie tytuł jest tropem analitycznym, nadającym dodatkową wartość i wskazówkę do odczytania dzieła. Innym, równie doskonałym przykładem jest np. "Słoń" van Santa.

Sam film - mocny. Społeczny, ale łamiący konwencję. Brak ewidentnej zemsty a jedynie wyciąganie wniosków z odebranej lekcji.
Gorzki ale pokładający nadzieję w ostateczną mądrość bohaterki.
Wyreżyserowany z ogromnym wyczuciem i empatią.

ocenił(a) film na 9
Sloper_1981

Connor złowił rybę dla zabawy, a potem ją zabił i wyrzucił.
Podobnie zrobił z Mią. Wyciągnął ją na moment z jej środowiska, zranił i porzucił

ocenił(a) film na 9
mirror_mirror

Doskonała interpretacja.
Świetny trop do psychiki postaci. Jednej i drugiej zresztą.

Co ciekawe - nie przyszło mi to wcześniej na myśl dzięki rewelacyjnej roli Fassbendera. Po prostu o tej postaci ciężko myśleć mi źle.

Tak samo jak Alfred Molina w "Była sobie dziewczyna" zupełnie inaczej zinterpretował bohatera niż myślę, że mówił o tym sam tekst scenariusza, tak samo Fassbender mimo oczywistej złej postawy w filmie potrafił wtłoczyć w odgrywaną przez siebie postać bardzo realistyczny wymiar.

Przecież w życiu nikt nie jest czarny ani biały.
Jesteśmy zwykle szarzy i często mimo dobrych chęci wychodzi nie najlepiej.
Ta interpretacja obejścia się z rybą mówi nam coś o ocenie postaci Connora przez reżyserkę. Chyba nie najlepszej.

Sloper_1981

Mia mu pomagała złowić rybę, a potem mieli zamiar ją zjeść. Po prostu nie wyszło. Co do postaci to każda miała swój charakter, swoje powody. Punkt widzenia i ich oceny przez widzów również się zmieniał. Bardzo lubię ten film.

ocenił(a) film na 8
mirror_mirror

Ciekawa uwaga!!!
.......................................................

ocenił(a) film na 8
Mallory_

„Fish Tank”, czyli akwarium, to metafora ciasnej przestrzeni, w której bohaterka dusi się, nie mogąc się z nikim porozumieć.
Łukasz Knap, Fish Tank, „Kino" 2010, nr 2, s. 74