PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31610}
7,8 9,5 tys. ocen
7,8 10 1 9494
7,9 23 krytyków
Fitzcarraldo
powrót do forum filmu Fitzcarraldo

...które po obejrzeniu zmieniają w człowieku jego spojrzenie na świat, życie, marzenia. Wybitne,
choć trudne w odbiorze dzieło. 9/10.

ocenił(a) film na 10
dejwid_filmweb

zgadzam się. Ten film jest jak medytacja.

ocenił(a) film na 6
dejwid_filmweb

Ja ten film odbieram inaczej. Kiedyś dałem 3/10, nie doceniłem go, przyznaje. Stało się coś w moim otoczeniu co zmieniło mój pogląd na temat tego filmu. Otóż w filmie pokazany jest obłąkany pomysł budowy opery w dżungli, była to oczywista głupota dla człowieka myślącego racjonalnie. Właśnie teraz kończy się budowa filharmonii w mieście w którym mieszkam... miasto Zbąszyń - ma 7 tys. mieszkańców... i filharmonię za większości unijne pieniądze. Na takie absurdalne rzeczy idą pieniądze.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

absurdalne ? może przynajmniej pieniędzy nie będzie tyle rozkradzione jak przy budowie dróg

ocenił(a) film na 6
pawel059

rozkradzione czy zmarnowane wychodzi na to samo.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

zbudowali ją już ?

ocenił(a) film na 6
pawel059

niestety prawie tak

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

Unikatowa w Europie tradycja gry na instrumentach ludowych będzie kontynuowana w nowoczesnym obiekcie. Projekt współfinansowany będzie przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko na lata 2007-2013.

Kozły, mazanki, szałamaje

Zbąszyńska Szkoła Muzyczna im. Stanisława Moniuszki to druga w Europie, a jedyna w Polsce instytucja, w której prowadzona jest nauka gry na instrumentach ludowych. Uczniowie uczą się w niej m.in. gry na koźle, mazankach czy szałamajach.

ocenił(a) film na 6
pawel059

tak dokładnie tak, tymczasem nie ma pieniędzy nawet na leczenie ludzi, przykładów jest setki.

ocenił(a) film na 10
Boskigrom

no bo szpitale są prywatne, ludzi jeżdżą do Czech nawet czy Słowacji i tam mają szybciej jakiś zabieg