PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=998}
8,5 1 milion ocen
8,5 10 1 1023340
8,0 97 krytyków
Forrest Gump
powrót do forum filmu Forrest Gump

nie spodziewałem się, że trafię akurat na tak dobry film, bo na ogół produkcje zza Oceanu nie powalają swoją głębią, ale Forrest jest zupełnie inny. Od pierwszej do ostatniej minuty filmu w skupieniu słuchałem mądrości płynących z ekranu i docierało do mnie to, co jest niby oczywiste, ale tak wielu z nas tego nie dostrzega. Zrozumiałem, że nie ma ludzi, którzy nie rozumieją czym jest miłość, bo cała jej magia polega na tym, że każdy kocha na swój sposób, najpiękniej jak potrafi i wcale nie zależy to od ilorazu inteligencji, urody majątku itp. Bo jak powiedziała matka Forresta: "Gdyby Bóg chciał, żebyśmy byli tacy sami, to wszyscy nosiliby szyny na nogach". Każdy z nas jest jaki jest, jest sobą, i nikt nie odstaje od normy, bo i co tak naprawdę jest tą normą... Forrest Gump nie jest ani niedorozwinięty, ani głupi, on jest po prostu Forrestem Gumpem. Film zasłużył na nagrody, którymi został uhonorowany. Wielkie dzięki dla Zemeckisa za to, co zrobił, wielkie kino z przesłaniem. Oby takiego więcej!

ocenił(a) film na 7
Areczek86_2

Dziękuj Winstonowi Groom'owi, albo Ericowi Roth. Reżyserzy zawsze odwalają najprostszą robotę.

ocenił(a) film na 6
Areczek86_2

"docierało do mnie to, co jest niby oczywiste, ale tak wielu z nas tego nie dostrzega"

Słabo mi.

ocenił(a) film na 9
_Garret_Reza_

Panie Garret Reza zgadzam się z Areczkiem, że wiele spraw w naszym życiu jest tak prostych, a zarazem tak błahych, iż wcale ich nie potrafimy dostrzec.
Podobnie jedynie jeżdżąc samochodem przez kilka miesięcy ulicami swego miasta nie zauważasz większych zmian. Jedziesz do pracy, z pracy no i do jakiegoś hipermarketu etc..
Gdy już wybierzesz się na dłuższy spacer bądź przejażdzkę rowerowa z rodziną, dopiero dostrzegasz jak wiele się w twym mieście zmieniło.
A wracając do filmu wg. mnie jest świetny pod każdym względem:
- scenariusz,
- gra aktorska,(szczególnie Tom Hanks prawie w każdym filmie gra super)
- muzyka,
- zdjęcia,
- poruszane ważne wydarzenia historyczne,
- przesłanie antywojenne,
- dochowanie prawdziwej miłości.
W sumie 9/10!
Sam poznałem po ocenach obejrzanych przez Ciebie filmów i po ich różnorodności, że jesteś osobą raczej wrażliwą.
Aż tu nagle, coś takiego... słabo Ci ... ale z jakich względów, że ktoś też podobnie jak Ty jest bardziej wrażliwy ?
Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 6
gwoj_8

Ja tam lubię używac mózgu. Po to go mam.

A wrażliwośc raczej nie kłóci się z inteligencją.