zajął 5 miejsce na liscie czasopisma empire na najgorszych zdobywców oscara za najlepszy film. szczerze mowiac zgadzam sie z tym, poniewaz pulp fiction lub skazani na shawshank są o wiele lepsze, moze i forrest gump ma wieksze lub poprostu INNE przesłanie, ale wszystkie profesjonalne czasopisma lub strony internetowe podające rankingi na najlepsze filmy wszechczasów w pierwszej 10 zestawienia nie umieszczaja forresta tylko pulp fiction i skazanych...
Jakie filmy byly na pierwszych trzech miejscach? Przeciez Forrest Gump powinien być zdecydowanie na 1 na najgorszego zdobywce Oskara. Biorąc pod uwagę jakie fantastyczne i genialne filmy były nominowane w tym roku to aż głowa boli.
A Forresta Gumpa nie widziałem nawet i w top 50 jakiegokolwiek rankingu (poza filmwebem), a ty mówisz o jakimś top 10... Nie ma szans..
To i tak nic w porównaniu z 6 miejscem Fight Club na Twojej liście ulubionych filmów. Jeszcze większa paranoja.
Kto powiedział, że nie oglądałem Forresta Gumpa? Skoro wystawiłem mu ocenę tzn że go oglądałem; jakoś nie mam w zwyczaju oceniać i komentować filmów, których nie widziałem... A 'trochę' dziwne jest chyba wystawienie przez ciebie 1\10 Hitchcockowi, największemu reżyserowi w histori..
Ok, znalazłem ta listę. Braveheart na 1 miejscu?! A taki Gump dopiero na 5?! Parodia... Braveheart nie powinien się znaleśc w ogóle na takiej liście.
W tym samym czasopiśmie "Forrest Gump" zajął 45 miejsce w rankingu na nalepszy film wszech czasów. Olać rankingi, ja mam swój własny ranking :] Forrest Gump to kapitalny film, była cała masa gorszych filmów, które zdobywały oskara w kategorii "najlepszy film". Co do "Skazani na Shawshank" czy "Pulp Fiction" to nie uważam aby były o wiele lepsze od "Forresta Gumpa". Dla mnie to ta sama klasa.
Rok 1994 był rokiem wielkich filmów. Największe cztery to:
Forrest Gump - 10/10
Shawshank Redemption - 10/10
Leon The Professional - 10/10(Zero nominacji!! skandal)
Pulp Fiction - 8,5/10
Generalnie z tych filmów, które były nominowane wybrałbym chyba Forresta Gumpa, ale nie jestem pewien bo Skazani są filmem tej samej klasy. Trudny wybór.