w końcu zrozumiałem fenomen takich filmów jak: Skazani na Shawshank, Zielona Mila i Forrest Gump. co łączy te trzy filmy?? a no bardzo wiele, wszystkie znajdują się w top 10 i trwają ponad 2h. dlaczego akurat one są w top10 ?? bo każdy z nich niesie ze sobą ogólny przekaz, tzn, inny przykład; donnie darko - również świetny film który spodobał się uczniakowi, sprzedawczyni, informatykowi i fryzjerowi. skazani na shawshank spodobał się dokladnie tym samym osobom, tylko dodatkowo i studentowi, lekarzowi i historykowi, dlaczego? bo forrestowi nie wystawisz 1/10 z etykietką ''niespójny, denny, bez sensu'' po jest za prosty, żeby go nie zrozumieć :) nie zmusza aż tak do myślenia jak DD przez co trafi do większej liczby odbiorców i tych mało pojętnych też.
każdy z tych 3 filmow posiada mniej lub bardziej przesadne, nierealne, niekiedy absurdalne i cukierkowe sceny
- green mile ( np. cudowne uleczenie myszy)
- forrest gump (dużo tego....jak forrest został milionerem, bohaterem wojennym czy znanym sportowcem bez żadnego wysiłku)
- skazani na shawshank (omawiana już scena, kiedy to naczelnik ''przez przypadek'' trafił w dziurę przysłonięta plakatem...)
i co najważniejsze każdy posiada swego rodzaju katharsis, happy end obok którego nie można przejść obojętnie,
jeżeli o mnie chodzi to tak oceniłem te filmy
Zielona Mila 10/10
Skazani na Shawshank 10/10
Forrest Gump 8/10 9nic nie jest idealne, pomimo swojej puenty momentami potrafił przynudzić)
pozdrawiam