PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=998}
8,5 1 milion ocen
8,5 10 1 1027000
7,9 75 krytyków
Forrest Gump
powrót do forum filmu Forrest Gump

Po przeczytaniu książki miałem nadzieje na coś lepszego... niestety Forrest z filmu za bardzo rozbiegał się od tego w książce. Nie mam na myśli, że zawsze musi być idealnie tak samo, bo nigdy nie jest... ...porostu miałem nadzieje, że w filmie zobaczę pewne opuszczone wątki mimo to film przyjemny na 8/10.

ocenił(a) film na 9
siemion90

Rzeczywiście masz rację, filmowa postać Forresta różni się w porównaniu do książkowego pierwowzoru (po pierwsze w książce jest dużo więcej humoru), mam wrażenie, że scenarzyści posłużyli się tylko ogólnym zarysem historii i poszczególnymi wątkami (pierwsza część książki), a dalej to już zupełnie inna bajka (pozmieniane wątki, ich brak lub stworzenie zupełnie nowych). Nie chcę przytaczać przykładów, bo moim zdaniem książkę należy przeczytać, moja jest już bardzo podniszczona od czytania, a i tak za każdym razem parskam śmiechem. Prawda jest taka, że gdyby mieli opisać wszystkie przygody Forresta to film byłby duużo dłuższy, ale mimo to udało im się stworzyć bardzo dobry film, który gorąco polecam.