Potrzebuje Waszych opinii na temat: Podobieństwa dzieła literackiego i jej filmowej adaptacji na podtsawie Forresta Gumpa. To moj temat maturalny. Wasze odczucia po przeczytaniu książki iobejrzeniu filmu pomoga mi lepiej zaprezentowac material. Piszcie czy wolicie film czy ksiazke oraz jak postac Forresta rozni sie w tych utworach. To wanze prezentacje mam na 18 wiec nei wiele czasu mi pozostalo a przede mna jeszcze 5 innych egzaminow. Podrzucajceie tez linki do stro na temat. z gory wielkie dzieki
pozdrwiam
Rok temu też wybrałem ten temat i tez opisywalem FORRESTA. Nie czytałeś książki?
Trzeba na początku powiedziec że Forrest Gump głownie jest kojazony z bieganiem natomiast najlepsze w książce jest to , że nie ma tam żadnej wzmianki natemat jego biegania. Jest to wkomponowana kolejna historia w scenariusz(najlepiej przytoczyć fragment filmu ,jezeli masz "mejla" moge wysłac Ci fragmęt jaki ja wykorzystałem). Kolejna sprawa jest to ,że ominieto wiele wątków z ksiażki np Wystrzelenie Forresta z Ograngutanem w przestrzen kosmiczną, mistrzostwa szachistów w których wystąpił Forrest, Walki wrestlingu , zbieranie bawełny z kanibalami, rola w filmie(potwór). Oraz inna końcówka niż w filmie Jenny żyje i am dziecko wyszła zamaż ale dziecko jest Forresta. Dodaj coś o muzyce włącz na prezetacji pare kawalków. To Proste!!:) Powodzenia
Przypadkiem trafiłem na ten temat. Też wykorzystuje Forresta Gumpa w prezentacji maturalnej. Mógłbyś mi także przesłać ten fragment i napisać w jakim kontekście go przedstawić, Gazdus?
Mój mail: paul3001@o2.pl
Z góry dzięki wielkie za pomoc.
Dzieki za podpowiedź:) a książkę czytałem pare razy i oczywiście, że wszystkie wątki pamietam. Teraz tylko myśle jaki wątek filmowy przedstawić w prezentacji multimedialnej. Jak możesz to wyślij mi to co tam masz klm_1988@tlen.pl samej treści, którą właśnie skonczyłem pisać wyszło mi ponad 7 stron chyba bede to musial poskracac bo jak do tego dojdzie materiał filmowy, ehh zajmie ponad 2 godz, ale prwda jest taka ze na przyjemne tematy mozna dlugo dyskutowac.
Witam.
Również mam ten sam temat i również postanowiłem mówić o Ferrescie.
Ksiązke czytałem, ale rok temu, także sporo szczegółów pewnie juz nie pamietam, jak możes to podeslij mi również na maila to samo zagadnienie, w sensie różnice miedzy ksiązką a filmem.
O samym procesie adaptacji juz mam sporo napisane, ogólne refleksje także posiadam, ale brakuje mi konkretnych przykładów, chociaż tutaj je własnie podałes :).
zapomniałem mój mail: matlej@interia.pl
jeśli ktoś chce wymienić sie refleksjami na temat filmu i ewentualnie prezentacji to równiez zapraszam ;)