PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=998}
8,5 1 milion ocen
8,5 10 1 1022090
8,0 97 krytyków
Forrest Gump
powrót do forum filmu Forrest Gump

Znam niewiele osób, którym ten film jest obojętny. W pierwszej trójce moich ulubionych filmów jest Forrest Gump i na pewno nigdy z niej nie wyjdzie. Historia opowiedziana w nim jest tak nieprzeciętna i interesująca, że można go oglądać kilkanaście razy i nie nudzić się nawet przez chwilę. Kto z nas nie ogląda tego filmu kiedy leci w telewizji?...

Niesamowicie wzruszający, ale jednocześnie bez jakiegoś przesadnego wyciskania łez. Zdecydowanie jedna z najlepszych ról Tom'a Hanks'a.

Z całą stanowczością mogę powiedzieć, że gdyby nie film Forrest Gump moje życie nie byłoby takie jakie jest.

użytkownik usunięty
losiuuu69

Właśnie że takich filmów jest co nie miara, czyli hollywoodzkie filmy dla mas w których bohater zmaga się z przeciwnatarciami losu...

Tak, ale znajdź mi film, który nie mówi o zmaganiach bohatera z przeciwnościami losu, w mniejszym, czy większym stopniu jest to w każdym filmie. Tutaj jest jednak pokazane coś innego, wg. mnie sam Forrest jest nie tylko upośledzonym chłopakiem, ale powinien być traktowany jako wyolbrzymiony symbol ludzi, którym przypina się łatkę, w tym przypadku osoby niedorozwiniętej i jej zmagania z losem, film pokazuje, że poleganie na stereotypach może być często zgubne, a osoba z jakąkolwiek ułomnością może osiągnąć dużo więcej niż większość się po niej spodziewa. Tego nie ma w każdym filmie dla mas, w większości historie ukazane są w sposób bardzo dosłowny sposób i nie pozostawiają dużo do myślenia. Ten jest inny.