PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=998}
8,5 1 milion ocen
8,5 10 1 1026849
8,0 99 krytyków
Forrest Gump
powrót do forum filmu Forrest Gump

Wybitny film.

ocenił(a) film na 9

Zalety nie podlegające dyskusji:

- wybitny Tom Hanks
- wybitna reżyseria, świetnie pokierowani aktorzy, gdzie trzeba tworzy się urzekający nastrój lub po prostu wybuchamy śmiechem, film dopracowany na ostatni guzik z wyraźną wizją i pomysłem na jego realizację
- piękna muzyka
- genialne wręcz podejście do tematu. Znakomicie ukazana półwieczna historia Stanów Zjednoczonych rozgrywana na oczach półgłówka. Pomysłowe i bardzo zabawne pomieszanie losów Forresta z losami ważnych, historycznych postaci oraz z historycznymi wydarzeniami
- znakomita historia miłosna (nawet!)
- wspaniałe przesłanie (nie, nie mam na myśli tych cholernych czekoladek), mądry, reflekseyjny i życiowy film a jednoczesnie tak bardzo podkoloryzowany i bajkowy. Film opowiadający o prawdziwym przeżywaniu swojego życia jako przeciwieństwie bezproduktywnej marnej, konsumpcyjnej, zwykłej, szarej egzystencji. Film o miłości, narkotykach, wojnie, społeczeństwie i jego absurdach, przemijaniu i przeznaczeniu.
- kapitalny, hipisowki klimat
- genialny scenariusz, który wywoływał na ustach wielu ludzi efekt banana :] Mnóstwo fikcyjnych i szalenie zabawnych motywów dotyczących wpływu Forresta na bieg tej mniej ważnej historii USA (shit happens, apple, watergate, nie! rasizmowi, słynne żółte logo itp.) Ogromny potencjał w tym scenariuszu drzemie, który został odpowiednio wykorzystany. Mnóstwo zabawnych tekstów, które zyskały miano kultowych
- znakomite zdjęcia
- znakomicie umieszczony i zrealizowany wątek wojny w Wietnamie
- wybitne efekty specjalne, mające nie mały wpływ na komizm opowiadanej historii

Zalety, tudzież argumenty podlegające dyskusji:

- wzruszający
- większe udramatyzowanie w kontekście samej książki
- miejscami "Forrest Gump" jest bardziej zabawny niż rasowa komedia sytuacyjna
- genialne połączenie dramatu i komedii
- 6 oskarów, w tym te dwa najważniejsze: najlepszy film i reżyseria
- film jest wybitny bo ja tak uważam a tym bardziej akademia
- poruszył ogromną część widowni co czyni z niego dzieło ponadczasowe i kultowe
- film ma charakter niemal metafizyczny
- jest wybitny bo tak

Rzekome wady (tylo te podlegające dyskusji, innych daremnie by szukać)

- zbytnio przesłodzony i ckliwy film
- Tom Hanks wcale nie taki wybitny ino bardzo dobry
- nieprawdopodobny przez co mało realistyczny

Mimo szczerych chęci nie znajduję w nim większych wad.

_Pablos_

Zgadzam się prawie z wszystkim :) Bo film nie ma wad. Tom Hanks jest genialny w tym filmie (chyba jego najlepsza rola w życiu, no i ta z Cast Away również genialna) Absolutnie nie przesłodzony, cokolwiek miałeś na myśli;) A nierealistyczny miał być i jest. Jeśli szukasz realistycznych filmów to polecam: "Zło", "Człowiek Słoń", "Miasto Boga" choć pewnie widziałeś;) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
BRAK_UZYTKOWNIKA

"Zła" nie widziałem, "Człowieka słonia" kiedyś tam widziałem, "Miasto Boga" -widziałem, kapitalny film. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
_Pablos_

Wow, pięknie to ująłeś Pablo ! Zgadzam się z Tobą w 100 %. To chyba jeden z najtrafniejszych i najlepszych komentarzy jakie widziałem na FilmWebie. I pomyśleć że są tu też ludzie, ktorzy w tym filmie dostrzegają tylko historię osobnika o imieniu Forrest i narzekają, że jest mało realistyczna ...

ocenił(a) film na 9
Focus_5

Dlaczego wszyscy piszą do mnie Pablo, a nie Pablos? Co to ja jestem psikutas bez "es"? :p

_Pablos_

Bo "Pablo" lepiej się wymawia i zresztą chyba jest takie imię obcojęzyczne...

ocenił(a) film na 9
BRAK_UZYTKOWNIKA

Zapomniałem o ocenie. 10/10 oczywiście się należy. Co do mojego nicku to chyba go będę musiał zmienić na Pablo, ale wtedy przemianujecie mnie na "Pab" i w konsekwencji będę "Pub".

_Pablos_

Co Ty, "Pablo" to fajna ksywa;) nikt nie bedzie przekrecał raczej;)

_Pablos_

zgadzam się ze wszytskim ;] po prostu piękny film i tyle.

Narw

Film genialny. Najbardziej co mnie w nim poruszyło to muzyka. Piękna, piękny klimat tych czasów - 'All along the watchtower' , ' Hey Joe' Hendrixa, 'Sweet Home Alabama' , 'Freebird' Lynyrd Skynyrd, 'Go Your Own Way' Fleetwood Mac, kończąc choćby na 'Brake On through' Doorsów. Nic dodać nic ująć, nigdzie nie widziałem lepszej muzyki w filmie.

ocenił(a) film na 9
SkylineR34

W kilku słowach: przykład współczesnego komercyjnego ARCYDZIEŁA filmowego.

ocenił(a) film na 10
_Pablos_

Nooo Pablos ująłes to znakomicie..:) Film jest naprawde dobry..Ksiązka zresztą tez..bardzo mi sie podobała..:)

_Pablos_

Zgadzam się w 100% :) Chociaż te wady wykreślić w pizdu!

_Pablos_

film jest ok, ale nie przesadzałbym z tymi zachwytami
moja ocena to 5/10

pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Leon_B_Fink

Akurat w przypadku "Forresta Gumpa" nie można przesadzić z zachwytami. Ten film jest prawie doskonały choć nie na każdy gust.