Film owszem ma bardzo dobre dialogi i doskonała grę aktorską, ale niestety scenariusz kompletnie mnie nie wciągnął. Nie można powiedzieć, że to klapa tak jak niektórzy bo to by było niesprawiedliwe. To według mnie pewien rodzaj "kina ambitnego", które ma skłonić do refleksji... Ale osobiście oceniam go jako niezły-dobry ale nic poza tym. To nie jest film, który utkwił mi w pamięci i przeżywałem go jakoś specjalnie. To moja subiektywna ocena i poniekąd trochę się dziwię czemu jest tak wysoko skoro czytam tak wiele negatywnych opinii w ostatnich postach. Myślę, że niżej w rankingu są o wiele lepsze filmy, chociażby Zielona Mila czy braveheart - waleczne serce...Nie wiem czy to nie jest tak, że było po prostu głośno o tym filmie z racji na wiele nagród i pojechał na opinii, w ten sposób CZĘŚĆ ludzi oceniała, że skoro ma tak wiele odznaczeń to jest naprawdę świetny i mimo, że może oceniamy go np na 8 czy 7 to wypada dać mu wyżej, bo przecież ludzie którzy naprawdę na tym się znają docenili to dzieło. Zatem film dobry, ale mnie nie rzucił na kolana.
Pewnie trochę racji masz, ale mnie nie przekonałeś. To jeden z bardzo niewielu filmów, do których wracam kilka razy do roku i zawsze wywołuje u mnie silne emocje - możliwe, że to one przesłaniają mi jego słabe strony - jeżeli tak, to ...bardzo sie cieszę. Potrzebujemy kina tego typu jak powietrza, wierzę, że Ty równierz. A co do słabych ocen wystawionych przez niektórych kinomanuf - wejdź po prostu na ich profil i zobacz które filmy dostały od nich 10/10.
Pozdrawiam
Ja nie mówię, że ten film jest słaby, bo nie jest. Mnie osobiście nie porwał. Wiadomo to rzecz gustu, a każdy przecież ma inny. Po prostu w mojej subiektywnej hierarchii nie zasługuje na trzecie miejsce filmów wszech czasów. Za pewne są filmy, które wywołały u mnie silne emocje a dla innych były po prostu dobre, tak jak w tym przypadku. Wyraziłem swoją opinię i poniekąd lekkie zdziwienie, a może chęć zrozumienia dlaczego ten fil jest aż tak wysoko (należy mu się miejsce w pierwszej setce jak najbardziej ale nie jestem przekonany czy zasługuje na podium, dlatego wysunąłem tezę, że CZĘŚĆ doskonałych ocen mogła być niesiona na fali popularności - oczywiście nie wszystkie ale część myślę, że jednak tak ).
Pozdrawiam
Ten ranking można sobie w buty wsadzić,ja sam osobiście uwielbiam Foresta i dla mnie zasługuje na to miejsce,a Tobie radze po prostu nie przejmować się zdaniem innych bo tak naprawdę tylko Ty wiesz co Ci się podoba,a co nie,a to że inaczej myśli 40% naszego społeczeństwa nie jest ważne,jeśli sprawi Ci to radość to ułóż sobie swój własny ranking który Ty uważasz za odpowiedni.