PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=998}
8,5 1 milion ocen
8,5 10 1 1026990
8,0 99 krytyków
Forrest Gump
powrót do forum filmu Forrest Gump

Uważam że top2 dla Forresta Gumpa to o wiele za wysokie miejsce. Ja bym go w najlepszym wypadku usadowił kolo 20 miejsca. Ogólnie jak dla mnie pierwsza dziesiątka to jedna wielka pomyłka. Mimo wszystko winszuje że znalazły się w niej chociaż takie filmy jak Scarface i Skazani na Shawshank oraz ewentualnie Ojciec chrzestny i Leon zawodowiec, które jednak mniej mi sie podobały niż dwa poprzednie.
Już nawet pomijając zawyżone miejsce Forresta, ale Braveheart? Tą wielką pomyłkę jaką jest wpuszczenie ów filmu do pierwszej setki tłumacze sobie, iż większość polaków ogranicza sie do oglądania filmów jakie proponuje nam polsat lub tvn, a co za tym idzie nie znają lepszych pozycji...

Zapewne zostanę porządnie zjechany z góry na dół, ale może sie znajdzie ktoś kto mnie popiera.

ocenił(a) film na 9
met

Niesamowite... Może masz jeszcze jakieś sugestie? Ewentualnie.
Gust to rzecz względna. To, że "według ciebie", albo "jak dla mnie", nic nie znaczy. "Forrest Gump" to świetny, mądry film i nie znam osoby, której by się nie podobał, która nie zyskała by czegoś po obejrzeniu tego dzieła. Ale co tam. W "Scarface" są fajniejsze strzelaniny, a w "Ojcu Chrzestnym" tacy groźni panowie.

jabbah

Film bardzo dobry, ale na pewno nie powinien byc przed "Skazanymi na Shawshank"

ocenił(a) film na 9
Misieq_krk_skate

Ciężko porównywać te oba filmy. "Skazani..." są filmem zrobionym by grać na ludzkich emocjach i udaje im się to doskonale, dlatego też wywierają na widzu większe wrażenie. Nie przewyższają jednak "Forresta.." pod względem mocy przesłania czy realizacji. Powiedziałbym, że... remis.

ocenił(a) film na 7
jabbah

Popieram autora postu. Forrest Gump i Braveheart to filmy dobre, ale nic ponadto. Miejsce w top10 zdecydowanie na wyrost.

użytkownik usunięty
HallamFoe

to wszystko zależy od gustu przyjaciele ;] u mnie nie ma takiego czegoś ze ten na pierwszym ten na drugim bo to bez sensu, aczkolwiek Forrest Gump jest moim zdaniem razem z Gladiatorem,Pulp Fiction,Shawshank i Braveheart najlepszym filmem w histori kinematografi

met

Jak dla mnie Forrest Gump i Zielona to dwa z najlepszych filmów jakie w życiu oglądałem. A oglądałem ich bardzo wiele. Lubię również Skazanymi na Shawshank. Ojca chrzestnego nie widziałem więc oceniać nie będę. Jak dla mnie słuszne miejsca tych filmów.

Co do top 10. To wg mnie niezasłużone miejsca Leona zawodowca i Braverharta i może "podziemnego kręgu" tak wysoko bym nie plasował. Co do innych to raczej lepiej bym nie wybrał.

Skazany na Shawshank
Zielona Mila i Forest Gump to filmy które mają niezłą moc przebicia.
Co do foresta to również nie znam osoby której ten film by się nie spodobał. Z chęcią obejrzałbym go jeszcze raz.
Co do Polsatu i Tvn to dobrze trafili z tymi filmami bo filmy są bardzo inteligentne. Wpływają mocno na emocje widza.

Jeśli chodzi o filmy milczenie owiec i scarface. To nie zrobiły na mnie za wielkiego wrażenia. Ale nie mogę powiedzieć że nie podobały mi się.

ocenił(a) film na 10
met

Każdy ma swój gust. Dla mnie forrest gump to zdecydowanie jeden z najlepszych filmów jakie miałam okazję oglądać. Po pierwszym seansie "przeżywałam" go przez tydzień i za każdym kolejnym razem robił na mnie wrażenie. Zdecydowanie top2! Za to ojciec chrzestny - niekoniecznie. Widzisz - ile ludzi tyle opinii :)