jak dla mnie to nawet 1 mógłby być. Jest to mój ulubiony film po Shawshanku. Doskonała historia, piękny film, wzruszający. Który film twoim zdaniem powinien być na jego miejscu? Z tych co oceniłeś na dziesiątkę. Czarny kot biały kot, czas apokalipsy, vanilla sky, życie carlita, zapach kobiety, Edward nożycoręki, sin city. Od każdego z tych filmów Forrest jest lepszy. Chociaż zapach kobiety i życie carlita też uwielbiam to i tak są gorsi. Moim zdaniem w pełni zasłużone miejsce.
Zawsze przy takich wypowiedziach należy dodać "według mnie", albo "moim zdaniem".
"kiedy jest tak duża różnic między filmami"
co, chcesz mi powiedzieć, że między forrestem a czasem apokalipsy jest taka wielka różnica. Forrest jest uważany za jeden z najlepszych filmów wszech czasów, jak nie za najlepszy, a ty mi mówisz, że czas apokalipsy jest o wiele lepszy. Forrest w każdym rankingu jest wiele przed czasem apokalipsy, więc trzeba napisać w twoim przypadku "według mnie". W ogóle zobacz sobie na nagrody, forrest zgarnął 6 Oscarów, a czas apokalipsy tylko 2. I trzeba zaznaczyć, ze forrest miał o wiele trudniejszą konkurencję np: skazani na shawshank, Leon zawodowiec, pulp fiction, urodzeni mordercy. A cza\s apokalipsy jaką miał: Żywot Briana, Obcy - 8. pasażer "Nostromo, Hair. Wiec jak widzisz forrest miał o wiele trudniej zgarnąć Oscary a i tak zdobył więcej od czasu apokalipsy.
Nagrody nie odzwierciedlają poziomu filmów, warto, aby w końcu ludzie to zrozumieli. Czy to, że Kurosawa nie otrzymał oscara oznacza, że nie jest reżyserem wybitnym? Nie. Ponadto do dzieł wybitnych społeczeństwo musi po prostu dojrzeć, musi minąć kolejne pokolenie, aby w pełni zrozumieć tragedię ludzi wysłanych na tą chorą misję.
Forest nigdy nie był i nie będzie uważany za jeden z najlepszych filmów wszech czasów
''Forrest w każdym rankingu jest wiele przed czasem apokalipsy''
- Rankingu Filmwebu raczej nie powinno się brać pod uwagę, ponieważ jest to jeden wielki syf a 2 miejsce Forresta w rankingu czy 2 miejsce lub Johnnego Deppa wśród aktorów jest tylko tego potwierdzeniem. Jednym rankingiem społecznościowym jaki znam gdzie nie ma trolli jest oczywiście IMDB - tam Forrest zajmuje 32 miejsce a Czas apokalipsy 36 (dużej różnicy nie ma) Natomiast jeżeli chodzi ranking tworzony przez krytyków z Amerykańskiego Instytutu Filmowego to tam Czas apokalipsy jest #30 a Forrest dopiero #76 (tu już dużo większa)
Odnośnie Oscarów to sprawa jest prosta
Forrest Gump wygrał ponieważ
- Skazani na shawshank nie mógł wygrać, ponieważ nie zarobił on dużo pieniędzy (klapa finansowa) i był nakręcony przez początkującego reżysera
- Leon zawodowiec - to kino europejskie, takich filmów przeważnie nie bierze się pod uwagę
- Pulp fiction - za bardzo wulgarny
- Urodzeni mordercy - gniot
Natomiast Czas apokalipsy nie otrzymał gdyż ten film porusza bardzo kontrowersyjnym kinem, więc Oscar powędrował do bardziej przystępnego dla akademii filmu ''Sprawy Kramerów''
właśnie forrest jest uważany za jed3en z najlepszych filmów wszech czasów. Forrest zajmuje 3 miejsce, a nie 2 w rankingu i jest to w pełni zasłużone miejsce, a johnny depep jest bardzo dobrym aktorem, może 2 miejsce jest przesadą, ale w pierwszej 15-ce powinien być. Ranking imdb jest nawet dobry, ale właśnie tego nie lubię w imdb, ze np: takie genialne filmy jak forrest gump czy Leon zawodowiec zajmują 31 i 33 miejsce, a takie gwiezdne wojny- imperium kontraktuje ma 11 miejsce albo Gwiezdne Wojny: Część IV - Nowa nadzieja ma 16 miejsce. Gwiezdne wojny uważam, że są słabe, nudne jak cholera.
Ranking IMDB jest o wiele lepszy niż filmwebu z tego że nie ma tam trolli zakładających po 10 - 20 kont, prowokatorów, fanek zmierzchów, Hany Montny czy Biebera.
Gwiezdne Wojny jak najbardziej zasługują na tak wysokie miejsce gdyż jest to dzieło rewolucyjne, światowy fenomen, który odmienił sposób realizacji filmów i wywarł istotny wpływ na rozwój współczesnej kinematografii.
Natomiast taki Forrest Gump - to nic specjalnego. Prosta, naiwna historyjka ''od zera do bohatera'' - tego typu filmów jest od groma
Widzę pan jasnowidz, skąd wiesz, że nie ma tam trolli? Po za tym, skoro chwalisz tak te imbd, to dlaczego nie korzystasz z niego?
W rankingach tworzonych przez ludzi Forrest jest wysoko bo to łatwy, przyjemny i wzruszający film odpowiedni dla ludzi w każdym wieku. Wspomniany Czas Apokalipsy jest niżej w tego typu rankingach ponieważ to ciężkie i bardziej ambitne kino, nie wszystkim się podoba. W rankingach tworzonych przez krytyków (np. wymieniony ranking AFI) Czas Apokalipsy jest wyżej z prostej przyczyny - bo jest lepszy.
"johnny depep jest bardzo dobrym aktorem, może 2 miejsce jest przesadą, ale w pierwszej 15-ce powinien być" - na myśl przychodzi mi tylko jedno: hahahahahahahahaha.
Zacznijmy od tego, że ja filmy dzielę na kategorie, a nie wrzucam do jednego wora, każdy film traktuje osobno, nie będę porównywał tych filmów między sobą bo każdy z nich to inny gatunek. To tak jakbym miałbym na olimpiadzie wybrać jednego najlepszego sportowca- nie da się, bo każdy startuje w innej kategorii.
To, że coś "jest uznawane przez większość" nie świadczy zupełnie o niczym, nie jest to żadnym argumentem, poza tym z tego co wiem tylko na fiilmwebie "jest uznawany za wybitny", a filmweb to żadna wyrocznia. Wystarczy spojrzeć na ranking, połowa filmów z pierwszej setki to gnioty (nie mówie tu o Forescie).
I naprawdę nie wyciągaj z mojego profilu filmów których nie lubisz , lub nie rozumiesz, jako jakiś argument na to, że błądzę.
A moje stwierdzenie "trzeci?? bez przesady" nie świadczy o tym, że uważam, że jest to film słaby.
No ale ok też sobie wejdę na Twój profil i co widzę? Widzę połowę filmów z mojej czołówki, których nie wymieniłeś, znaczy to, że podobaja nam sie podobne rzeczy, ale Ty oczywiście musisz się przyczepić do Foresta. Rozumiem, że każdy kto nie pokrywa się z Twoim gustem w stu procentach jest głupcem i ignorantem.
Pozdrawiam
Forrest mi się w ogóle nie podobał. Wolę chociażby Zieloną Milę. Ale każdy ma swoje zdanie. I żeby nie było-nie nazwałem tego filmu gniotem bo nim nie jest.
Nie no ja też nie nazwałem tego filmu gniotem ! Napisałem tylko , że tak wysoka pozycja to trochę przesada, mógłbym wymienić przynajmniej kilkadziesiąt filmów które wywarły na mnie ( to tylko moje zdanie) większe wrażenie. A z filmów z Hanksem też najbardziej lubię "Zieloną Milę".
Widziałem wypowiedź, że jak światowy ranking pokazuje, że gump jest gorszy niż Star Wars, to znaczy że jest do chrzanu a gwiezdne wojny są słabe, nudne jak cholera.
Żal takich wypowiedzi słuchać. Gwiezdne Wojny to najlepsza saga w historii kina i już nigdy czegoś takiego nie będzie, na zawsze ma pierwsze miejsce, a co do poszczególnych filmów z sagi to rankingi światowe, gdzie byle kto nie wchodzi i nie ocenia 80 filmów na 10 są odzwierciedleniem faktów, co nie znaczy, że każdy musi je lubić.
Co innego gump gdzie nie ma żadnej akcji, tylko psychologia, a co innego Star Wars, Władca Pierścieni, Transformers, Matrix, gdzie akcji jest w multum, a do tego świetna fabuła.
Denerwują mnie ludzie którzy mówią, to najlepszy film w historii kina albo na odwrót. To, że komuś się nie podobał film nie znaczy że jest do chrzanu, ci co lubią gumpa, nie lubią filmów akcji, ja nie lubię gumpa, ale to nie znaczy, że jest zły. I też mogę wymieniać kilkadziesiąt oskarów jakie dostały filmy, które wymieniłem. I co to zmieni? Kto nie lubi tych filmów nie polubi od tego.
A co do tematu to żal że ma aż trzecie miejsce, ale to nie jest ważny ranking, gdzie byle kto może wejśc i oceniać jak chce. Pewno jest to dobry film w swojej dziedzinie i te tysiące osób dawało mu dziesiątki bez wahania i powwalali się na fora innych filmów dając jedynki, żeby ukochany gump był niezasłużenie na piedestale. Mówiłem, że nie jest zły, ale też nie jest i dobry, taki średni.
Terminator a Forrest to dwa osobne gatunki, więc to kwestia' bycia dobrym w swoim rodzaju'. To jego zdanie, ma je prawo mieć takie, a nie inne.
Osobiście uważam, że Forrest jest ujmujący i zasługuje na tak wysokie miejsce.