PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8625}
8,0 168 tys. ocen
8,0 10 1 168107
8,1 76 krytyków
Full Metal Jacket
powrót do forum filmu Full Metal Jacket

Moja obiektywna opinia. "Genialny", "Najlepszy film wojenny"- takie opinie i średnia 8.1 ( ?! )
zachęciły mnie do obejrzenia tego filmu, co było tylko stratą czasu.. Moje pytanie do "znafców" i
nie tylko: Umiecie podać choć 3 argumenty dlaczego ten film jest lepszym filmem wojennym niż
Pluton czy Czas Apokalipsy? Zupełnie nie rozumiem fenomenu tego filmu- chodzi o to że jest
Wielkiego Kubricka reżysera #2 wszech czasów i po prostu musi być dobry? Bardziej zawyżonej
oceny na razie jeszcze nie widziałam. Przyznam, że obejrzałam 2 jego filmy ( ten i "OSZ" ) i na
prawdę staram się zrozumieć nadal, dlaczego jest tak uznany na filmwebie.. mam nadzieję, że
tylko jego ostatnie filmy są słabe. W każdym razie się nie poddam i dalej będę oglądać kolejne
jego filmy dopóki nie trafię na perełkę.
Wracając do filmu, napiszę teraz co mi się nie podobało i zacznę od początku.
(SPOILER)

Początek filmu jak i jego dalsze rozwinięcie (aż do zabójstwa sierżanta Hartmana, który, swoją
drogą, grał najlepiej w tym filmie) były do przełknięcia, nie zerkałam na zegarek, film mi się nie
dłużył. Były momenty śmieszne, za to jest +. I tutaj dla mnie film mógł się już skończyć.
Pokazanie wojny w Wietnamie- tragedia. Nuda.. nuda, niestety w pewnym momencie musiałam
przerwać oglądanie, bo mojemu ojcu się znudziło (a uwielbia filmy wojenne, jest bardziej
doświadczony ode mnie w tym gatunku ), dokończyłam go dzisiaj, żeby móc ocenić. Tak jak
myślałam potem to samo, znużenie, aż do momentu gdy wybiegali do snajpera i padali na
ziemię.. akcja kompletnie nieudana, bezsensowna. Kolega padł ranny na ziemię - zaczynają
strzelać na oślep- po chwili jeden z nich wybiega bo go ratować, a gdy jeszcze biegnie znowu
strzelają na oślep- na prawdę nie wiem jakim cudem nikt go nie trafił, a snajperowi udało się to za
pierwszym razem. I te kolejne strzały snajpera w rannych,leżących już na ziemi, przedłużanie
śmierci..miało to wywołać dramaturgię, smutek, żal? Ostatnia irracjonalna akcja.. na samym
końcu jak dziewczyna leży w konwulsjach i prosi o śmierć. Szeregowy Joker chwile wcześniej nie
chciał jej zostawiać samej, a później patrzył jak biedaczka się męczy i zwlekał z zabiciem jej..
Chociaż dla mnie jest nie do pomyślenia jak mógł okazać jej żal, skoro ona zabiła jego
przyjaciół/partnerów?
P.S Za dużo cipek i fiutków.. scenarzysta trochę przesadził, jeśli i na początku to było śmieszne
to później stało się po prostu niesmaczne i przesadzone.

ocenił(a) film na 10

odpowiedz jest prosta to nie jest film wojenny

użytkownik usunięty
kubajanicki20

Czyli jak ten murzyn wyciąga swojego penia, aby pokazać tej prostytutce przy kumplach, że nie musi się bać jego rozmiaru, to twoim zdaniem nie film wojenny? To co?

ocenił(a) film na 10

99,9% ludzi zachwycających się twórczością Kubricka nie ma zielonego pojęcia o jego filmach o czym tak naprawdę są bo on jako jeden z nielicznych potrafił po przez jakąś historie pokazać coś zupełnie innego, sam pewni bym był w tych 99.9% ludzi ale los chciał inaczej ;) o czym jest ten film...? nie chce mi się tu rozpisywać ale ogólnie chodzi o ideologię

ocenił(a) film na 9

Przesłanie tego filmu jest perfidnie przejrzyste i klarowne: Kubrick obala mit amerykańskich chłopców ze śliczną trąbką w tle.Takich chłopców znajdziemy w każdym państwie, co ,to dopiero wstali od kompa ,bo już wyrżnęli 2tyś. wirtualnych komandosów . Full Metal Jacket : w slangu marines - kompletnie uzbrojony w pełni wyszkolony ,gotowy do walki.Ale w zderzeniu z rzeczywistością : w pełni gotowy na co? żeby narobić w gacie, nadepnąć na minę za wojskowa latryną i jeśli nawet przeżyje .będzie miał tak zryty beret. że do końca życia jazda na psychotropach lub prochach.[współcześnie co trzeci marines wracający z Afganistanu ląduje na 2 -3 mieś na odział zamknięty w Worms]. W imię czego ginąć ,być armatnim mięsem ,bo mają problem z mafijnymi strefami wpływów np: bank GOLDMAN SACHS I GAZPROM ? Szefowie tych instytucji jeśli mają problem, niech staną na ringu na jakiejś ziemi niczyjej i złapią się za łby ,a transmisja na żywo z tej dwuosobowej wojny powinna być transmitowana przez wszystkie możliwe światowe media. A wracając do filmu; jest on kapitalnym ,ponadczasowym hymnem A N T Y W O J E N N Y M.