PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=336820}
6,7 38 tys. ocen
6,7 10 1 38030
7,4 25 krytyków
Funny Games U.S.
powrót do forum filmu Funny Games U.S.

ale my jesteśmy tak wyprani przez sztuczny medialny świat, który sobie stworzyliśmy, że umiemy już myśleć tylko kliszami i konwencjami. Haneke ośmiesza filmowośc jako taką i nas jako jej odbiorców, z pełną premedytacją podsuwając nam pod nos kolejne fałszywe tropy, a my nawet jeśli uświadamiamy sobie, że bierzemy udział w jego zabawie, to i tak mimowolnie, podświadomie dajemy się nabierać i mamy nadzieję, że "może teraz się uda" - totalna manipulacja widzem.
najpełniej przejawia się to oczywiście w genialnej scenie z pilotem, w której reżyser za pośrednictwem swojego metabohatera bezczelnie daje nam po głowie: tak, właśnie tak mogłoby się zdarzyć w amerykańskim filmie o napadniętej rodzinie, która walczy ze złoczyńcami - ale życie to nie film i tu nie będzie happy endu.

niezwykły film, ale chyba nie chcę go więcej oglądać.

p.s. nie widziałem oryginału, rzuciłem tylko okiem na parę minut, ale z tego co widziałem, to wygląda identycznie - łącznie z tymi samymi kadrami, ustawieniem kamery itd. zakładam więc, że jedna wersja w zupełności starczy. zwłaszcza, że nerwy mam tylko jedne.

ocenił(a) film na 8
Mudshark

aha, p.p.s. uwielbiam Naomi Watts.