Cały świat widzi jak dobry jest to film i ocenia po obejrzeniu, ale nie tutaj.
Tutaj walimy oceny przed premierą bo nam aktorka nie odpowiada.
Aktorka, która nigdy nie zawodzi i jest świetna w tym co robi i to tu udowania. Ale dalej płacz że w filmie o Furiosie nie ma Maxa, o którym to nie jest film.
SPOJLER. Max w filmie się pojawia
https://www.youtube.com/watch?v=119iNsksZ1I Też mnie rozbawił mnie argument ze światem. Tak sprali sobie ludzie mózgi, że nie wolność, własne zdanie itp. a ogół ma być wyznacznikiem "dobrego gustu". Socjalizm to specyficzna qrwa - szerzy syf a sama jest niezniszczalna....
Tak jak nie ma słowa "Polaczek". Tak samo jak określenie Polak jest fałszywe, powinno być PoLAH albo LAH/LEH, bo to nawiązuje do naszych przodków i prawdziwej zakopanej historii.
Jakim cudem, co zrobiła źle mając tak mało linijek, i robiąc te sceny kaskaderskie?
To nawet nie jej wina do konca, bo jej postac jest caly czas taka sama, no ale jednak ta dziewczynka byla lepsza. No wlasnie ona nawet sie porusza jak nie wiem dziewczyna po wybiegu, a jak juz cos mowi to szarżuje. No miscast - wiec nie rzucam sie czy cos :P w kostiumowych historycznych wypada lepiej.
Dokładnie, chociaż nie wiem na ile możemy to traktować jako prawdziwe wydarzenie a na ile jako mrugnięcie okiem do widzów
SPOJLER: po powrocie z kina do domu zobaczyłem na Filmweb informacje o scenie po zapisach. Ktoś widział? Może ja opisać?
Nic tam nie ma. Sekundowy urywek z Fury Road - figurka z ruszającą głową podczas burzy piaskowej.
Wcale nie ,,dokładnie", nie wiemy tego na pewno, bo widzieliśmy Maxa tylko kilka sekund jako easter egg. Równie dobrze do Cytadeli mógł ją przywieźć Anakin Skywalker.
też tak odebrałem tą scenę - Max obserwuje mdlejącą Furiosę i dostarcza ją pod Cytadelę.
Wali mnie co Murica myśli o tym filmie ale ten film jest po prostu średni. Na drodze gniewu w porównaniu z tym to majstersztyk.
Tak Na drodze gniewu byl doskonaly zaś ten nowy to mocne 7 bo ma nadal dobrą realizacje a i sama historia jest ciekawa
Historia ciekawa owszem, ale spodziewałem się ostrej jazdy bez trzymanki. Jeszcze wypowiedz samego reżyser że dialogi spowalniają akcje na ekranie podsyciła moje oczekiwania. Niestety do połowy filmu dłużyło się. Szkoda
Ale to jest normalny zabieg by akcja narastała w trakcie a poczatek był takim wprowadzeniem,tym bardziej że to długi film.
Piękny pokaz hipokryzji. Piszesz o zakompleksieniu i bólu dupy u innych, samemu wylewając żale, jak to cię dupa boli że tu nie jest IMDB. Podobno się tam przeniosłeś, to po co jeszcze tutaj wracasz i robisz trzodę? Zabierz może z łaski swojej własne kompleksy ze sobą i idź tam podyskutować ze światowym ludźmi, zamiast cisnąć je nam przed oczy. Bo przecież żaden naród na świecie nie jest tak podły i niedobry jak ten tutaj.. Co do jednego się zgodzę, Polska daje się dymać. W dużych sprawach ale i w małych min. pozwalając bezkarnie jechać po sobie takim randomom jak ty, szanowny panie IMDB...żal.
"Już dawno przeniosłem się na imdb"
To przenieś się jeszcze do innego kraju, a najlepiej na inny kontynent, skoro ta "banda zakompleksionych nieudaczników" powoduje u ciebie taki ból rzyci:D
PS Jak ci się podoba ocena takiej np. "Anne Boleyn" na IMDb w porównaniu do tej na fw?;>
AB -> przecież 5.6 to jest bardzo nisko jak na serial na imdb. W Polsce oceniali bez oglądania na 1 przez kolor głównej aktorki (i tu akurat ten bojkot mogę zrozumieć, zmienianie koloru skóry w historycznych postaciach to już poza moje i tak luźno granice przechodzi), innych ludzi aż tak to najwidoczniej nie oburzało, ale mimo że 5.6 a 1.4 to niby duża różnica, tak naprawdę ocena na imdb dosłownie nikogo nie zachęca do oglądania
Jakie 5.6? 1.3:D 5.6 (zmanipulowane i naciągnięte jak plandeka na Żuku) jest dla tych, którzy nie umieją używać IMDb i nie potrafią wejść w oceny szczegółowe (aczkolwiek jakoś w zeszłym roku panel ten został mocno okrojony chyba głównie po to, żeby co bardziej dociekliwi zbyt wiele się nie dowiadywali i nie wyciągali odpowiednich wniosków);]
https://www.imdb.com/title/tt13406036/ratings/
PS Oczywiście, że moje wcześniejsze pytanie było baitem, na który jak widać ktoś się złapał (choć akurat nie OP, do którego było skierowane).
Well, to imdb ma mechanizm przeciwko review bombingowi - nawet nie wiedziałem o tym. Wiem, jak to na Steamie działa, nie wiem jak tam. Ale umówmy się, zdecydowana większość jedynek nie jest od osób, które serial widziały, więc de facto dla kogoś, kto chce się dowiedzieć, czy serial jest sam w sobie ok (od ludzi, którzy go widzieli), ta ocena po bombingu jest bezużyteczna.
Kojarzę, że Turcy review-bombowali jakieś filmy, gdzie byli niepochlebnie pokazani, to było przed AB jeszcze. W sensie, oczywiście mogę się mylić, ale podejrzewam, że taki mechanizm IMDB wprowadziło przez takie rzeczy i tutaj zadziałał po prostu. Raczej nikt ręcznie nie ustawiał oceny.
Natomiast na Steamie zawsze jest zaznaczone, kiedy taka sytuacja nastąpiła i można też tę opcje wyłączyć (by była pokazana 'normalna' ocena), więc tam też by się przydało.
Ogólnie, IMDB IMO ma lepsze oceny, bo tak, uważam, że za dużo ocen na filmwebie jest z dupy. Praktycznie każdy horror ma zaniżoną, nawet klasyki jak Lśnienie czy Obcy mają niższą ocenę niż na jakimkolwiek zagranicznym portalu. Nie wiem, o co z tym chodzi, Polacy myślą, że jak dadzą niską ocenę horrorowi, to pokażą światu, że się nie bali? Dużo szrotów, których nikt inny nie lubi (Alicja od Burtona) ma z kolei wysokie oceny, a naprawdę fajne komedie jak Scott Pilgrim zaniżone. Więc bait baitem, ale jedna Anna Boleyn wiosny nie czyni :) (no, wyjątek to crapiszcza z Bollywood, które Hindusi tam tak wysoko oceniają, że dostają się do top 250 - oglądałem trochę, większość bardzo słaba).
Niestety, funkcje socjalne na imdb leżą, zwłaszcza odkąd wywalili fora (czyli dawno, dawno temu) i ogólnie kiedyś to był lepszy portal, teraz się głównie jako baza nadaje, kto gdzie grał itp.
Wystawianie ocen przed premierą, bez oglądania filmu to akurat normalka u Polaków. Dlatego najlepiej sugerować się ocenami na imdb, rotten czy metacritic. Film bardzo spoko, ale do poziomu fury road sporo brakuje.
"Wystawianie ocen przed premierą"
Co ty bredzisz, przecież na fw nie da się wystawiać ocen przed premierą.
Trochę szacunku do kraju naszych przodków z tysiącletnią tradycja. Bo jak słyszę Polaczki to Polaczki tamto. To że na zagranicznych portalach filmu mają same 10. Wynika z tego że tam wydają więcej na boty AI które wystawiają same maksymalne oceny. Już to że oceniasz film na 9, znaczy że nie umiesz oceniac filmów.
Ale trochę w tym racji ma,ta średnia to śmiech na sali,musiało duzo osób sypac jedynki dla jaj.Ten film zasługuje na 7 obiektywnie nawet za same techniczne walory.To jest robienie szamba z tego portalu.
Tyle że u krytyków polskich, ten film też furory nie robi wielkiej. Więc to się nie ogranicza do uprzedzonych użytkowników.
Ale na pewno nie ma ocen 1 jaktu dla jaj wystawili co niektórzy pomijając że to nie kontrowersyjny politycznie film jak Zielona granicą itp.Krytycy polscy dali od 5-7 tak więc nie jest tragicznie źle.
No ale średnia ocen krytyków i widzów bardzo zbliżona koniec końców. Chyba nie ma sensu patrzeć na skrajności ;-)
Film mocne 7, nie porywa. Historia się klei. Mnie najbardziej zawiodła ścieżka dźwiękowa. Dużo sekwencji akcji było bez tła muzycznego. W fury road dawało to potężnego kopa. Tu jest cicho i to mnie wręcz dobija.
A mi się to właśnie podoba. Jestem fanem wydechu na przelocie, dlatego fajnie się tego słucha bez muzyki. Aczkolwiek w Fury Road to zagrało idealnie. ajk dla mnie dwa różne sposoby na dostarczenie zajebistych dozna akustycznych.
Wchodzę w piątek po seansie na filmweb, bo chciałem sprawdzić kogoś z obsady, patrzę średnia 4,9. Zacząłem się zastanawiać, czy jakiś inny film oglądałem czy z moim gustem coś nie tak, ale sprawdzam imdb średnia 8.0, idę na rotten 93% audience score, czyli coś polaczki się zesrały. Teraz średnia trochę podskoczyła.
A oceny krytyków? Szczególnie krytyczek na filmwebie? To raczej młode i otwarte kobiety. Ich oceny też takie bez szału i nie za wysokie. I cała twoja narracja się posypała. Najlepiej generalizować na temat całego narodu. Słabe i to bardzo.
Najwięcej ocen 7/10 30% i na tyle właśnie zasługuje ten film,na szczęście ogólna ocena idzie do góry.