PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5994}

Głupi i głupszy

Dumb & Dumber
1994
6,1 294 tys. ocen
6,1 10 1 293783
6,0 33 krytyków
Głupi i głupszy
powrót do forum filmu Głupi i głupszy

Żałosne..

ocenił(a) film na 1

Tak się spodziewałem,kolejna głupkowata komedia produkcji narodu o jakże
zacnym i inteligentnym poczuciu humoru jakim jest USA.Myślę że takie filmy
są robione po to by podwyższyć ocenę kinie Amerykańskiemu,że komedie o
wszystkim a filmów 10000.500.Sorry ale daje lufę.

baterry2

a mi się podoba amerykański humor w przeciwieństwie do brytyjskiego. amerykanie wiedzą jak rozśmieszyć widza który potrafi się śmiać a nie takich których śmieszy jaś fasola no nie? polecam obejrzyj sobie o dwóch takich co poszli w miasto albo dr. house to wtedy zrozumiesz amerykański humor:)

ocenił(a) film na 10
ksenomorfssj4

Angielski humor jest dla mnie słaby,zbyt specyficzny. Amerykański to typowy luzak i robienie sobiej jaj ze wszystkiego naokoło. Nawiasem mówiąc miny Carrey'a a miny Atkinson'a to też zupełnie inna liga,wolę ten debilizm niż tą żałosną głupotę Jasia Fasoli. Acz rozumiem,że są gusta i gusta.

damek1690

czy dobrze jest rzucać tekstami 'amerykański humor' lub 'kolumbijski humor' ?
damek1690, czy Twój humor jest taki sam jak ksenomorfssj4 ?
baterry2, czy Twój humor jest taki sam jak mój?
czy jest więc Polski humor?

czy humor z "kilera" jest taki sam jak w 'dniu świra'?
czy humor z 'seksmisji' jest taki sam jak w 'lejdis'?
czy humor z 'misia' jest taki sam jak w 'fuksie'?
nie.
może można zrobić podobne porównania w angielskich filmach? emr? acid house? trainspotting? monty python? przekręt?
może można zrobić podobne porównania w amerykańskich filmach? forrest gump? kac vegas? kevin sam w domu? ace ventura? między słowami? głupi i głupszy?

gusta istnieją, tak. ale będą zakłamane, jeśli będą się kierować narodowym humorem. myślę, że każdy przyzwoity film zasługuje na osobną analizę i ocenę. Nie każdy reżyser komediowy chce się dopasować do stereotypowego humoru jego narodu, zapewniam.

straszne bzdury tu mówicie

ocenił(a) film na 7
rozdzer

Popieram w 100%.

rozdzer

Również popieram! Dać 1/10 Dumb and dumber to gruba przesada...ale to Twoje zdanie...

ocenił(a) film na 8
LukeInside

Dla mnie natomiast film ten ma ogromną wartość sentymentalną. Już jako dzieciak oglądałem go i zrywałem boki z głupkowatych, acz śmiesznych żartów Harrego I Lloyda. Nie przypadł wam do gustu, co kto lubi, jednak wydaje mi się, że dzieciakom bardziej spodoba się ta produkcja, aniżeli starym wyjadaczom kina, którzy wyciskają z filmów jak najwięcej nie doceniając czasem ich prostoty, która potrafi zaciekawić tych nieco mniej dociekliwych i wymagających. Reżyser poszedł na całość, tym samym sprawiając, że to jedna z najlepszych KOMEDII jaka kiedykolwiek powstała.

seth3241

I to się nazywa dobry komentarz :)