PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30689}

Gabinet doktora Caligari

Das Cabinet des Dr. Caligari
1920
7,8 22 tys. ocen
7,8 10 1 22415
8,0 37 krytyków
Gabinet doktora Caligari
powrót do forum filmu Gabinet doktora Caligari
ocenił(a) film na 7
kane188

Podbijam pytanie, za mocno strasznymi nie przepadam i zastanawiam się czy oglądać w samotności i o tej porze :)

ocenił(a) film na 6
smynia5

Jeśli macie więcej niż 12 lat to nie powinniście zmoczyć pościeli podczas seansu. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
adamcpdst

Już po moim seansie, miałam dodać tutaj wypowiedź ale zapomniałam :) Dokładnie film nie jest straszny, zmyliły mnie zdjęcia tutaj dodane :)

ocenił(a) film na 9
kane188

Film miał straszyć i szokować ludzi z tamtych czasów. Dla społeczeństwa XXI wieku, które przyzwyczajone jest do krwawej jatki i Samar wyskakujących z szafy nie tylko w horrorach, film nie powinien w ogóle przerażać.

ocenił(a) film na 9
kane188

ja tam osobiście uważam go za straszniejszego niż obecne horrory, typu obecność, mama itp. Zależy, co cie przeraża, bo tym filmie nie ma ekstrasuper czerwonej rzeki krwi, ani odrąbanych głów, natomiast mnie samego straszą same spojrzenia aktorów i sceneria :P Taka aż miła nutka grozy ;) z wiekiem to różnie wdłg mnie, bo możesz mieć te 12 lat i się nie mać wielu horrorów, a możesz skończyć 50 i nadal bać się Buki ;P

agata2000

Bardzo dobrze powiedziane. Zgadzam się w 100%. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
kane188

No jest nastrój grozy, ale generalnie nie jest straszny.

kane188

Nie jest straszny. Jest intrygujący.

ocenił(a) film na 8
kane188

to bardziej kryminal , ale straszny nie jest a poza tym horrorow sie nie oglada by sie bac takie glupie myslenie gimbusow.