PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30689}

Gabinet doktora Caligari

Das Cabinet des Dr. Caligari
1920
7,8 22 tys. ocen
7,8 10 1 22415
8,0 37 krytyków
Gabinet doktora Caligari
powrót do forum filmu Gabinet doktora Caligari

Premiera w polskich kinach!

użytkownik usunięty

Filmweb podaje, że niebawem (w kwietniu tego roku) odbędzie się premiera tego filmu w Polsce. Moje pytanie: konkretnie gdzie? Nie wierzę, że chodzi o wiele miast. Założę się, że może 2 albo nawet 1 miasto będzie miało zaszczyt grania u siebie tego znakomitego filmu. Jeśli ktoś posiada jakiekolwiek informacje na temat zbliżającej się premiery - proszę wpisać się do tego tematu albo poinformować mnie na blogu w "Temacie wolnym".

Pozdrawiam.

Pewnie w Kinach Studyjnych...

szuBZ

A w Koszalinie będzie, a w Koszalinie będzie! :P
i to w marcu!

W Dąbrowie Górniczej jest w kinie kadr, czyli palacu kultury zagłębia. W ramach jakiegoś festiwalu gdzie będzie jeszcze Metropolis Langa i dwa inne filmy z tych lat. Bilety po 10 zł lub karnet za 35. Wpadać!

Hexensabbat

Zapomniałem dodać. 5 Marca. Metropolis - 12 Marca.

ocenił(a) film na 10
Hexensabbat

...a miałem właśnie napisać tego newsa. W każdym razie ja będę. Dodatkowo film z taperem na żywo. To będzie przeżycie!

użytkownik usunięty
goldennail

Ja byłem. Muzyka - rewelacja. Szkoda jednak, że film był puszczony szybciej niż myślałem. Wolę wersję 70-minutową, a ta była chyba 50-minutowa. Klatki były szybciej puszczone i przez to krócej można się było delektować dekoracjami. No i ludzie za mną gadali (chyba się nudzili).

Jeśli ktoś lubi ten film, polecam ten filmik (The Curse of Dr Caligari): http://www.youtube.com/watch?v=wkPRZrb1yCQ

Wejdźcie, nie pożałujecie.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10

pewnie w tych największych miastach, zaczną od warszawy a później i pozostaje duże miasta dostaną ten film... premiera tuż przed wakacjami :( pewnie już opuszczę Wrocław i go nie obejrzę :(

Maniaska

Film świetny premiera była zapewne przed wojna ale że nie ma oficjalnej polskiej strony tamtego wydarzenia to film @web chyba wycofał się podawania wątpliwej daty premiery. A tak poważniej to był dość dawno puszczany w Telewizji Polskiej na jedynce lub na dwójce gdzieś w latach 1990- 1992. Był to bodajże pierwszy pokaz tego filmu w polskiej telewizji. Nawet oglądany w telewizorze zrobił na mnie niesamowite wrażenie.

ocenił(a) film na 10
MorganaBlackcat

może była, może nie :P
ja go widziałam na Ale kino ok 2 lata temu i na pokazie na obozie językowym, ale to nie to samo co w kinie

Maniaska

Oczywiście że to nie to samo , ale chciałam podkreślić tylko jego niezwykłość i niesamowitość bo naprawdę wrażenie zrobił na mnie ogromne.

A co to za nuta wątpliwości w kinie powojennym chyba jednak nie było premiery.

ocenił(a) film na 8
MorganaBlackcat

No ,no . A jak będą grać to zapewne tam gdzie nikt nie będzie o tym wiedział. Żadne MULTIKINO albo CINEMA CITY tego nie wyemituje. Nie ma szans. Zresztą... Kto by wysiedział na takim filmie w kinie... Społeczeństwo jest niestety w niektórych przypadkach zacofane. Takie filmy będą oglądać raczej tylko fani kina. Jak ja się pytam kogoś o jakikolwiek film niemy każdy patrzy na mnie jak na debila... Jeśli o mnie chodzi marzę o tym,zeby wybrać się na kino letnie, na dworze i oglądać takie ambitne filmy ;d

ocenił(a) film na 10
Emiliada

chyba nikt nie spodziewa się, że puszczom go w multikinie ;p zresztą to nie ten klimat ^^ ja mam nadzieję, że we Wrocławiu puszczą go w DKFie Lalki po wakacjach ^^

za filmami niemymi nie szaleje, ale Gabinet i Nosferatu b. lubię ;) (taki Pancernik Potiomkin jedynie mnie znudził ;p)

Maniaska

Na pewno na szczęście nie bo może się uniknie tematów typu w jakim celu kręci się takie gnioty.Chociaż tu na filmwebie to już wszystkiego się można spodziewać.Jakaś panna w wystawia jakąś niska ocenę bo twierdziła że 8 to mocno zawyżone bo nie straszny a nudny. Mam nadzieje że tacy kinomani przestaną w końcu nawiedzać to miejsce i wylewać swoje żale że się wynudzili.

Z Radzieckich filmów to był jeden z najlepszych.

Nosferatu i Gabinet też bardzo lubię niestety oglądałam tylko w tv.