PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30689}

Gabinet doktora Caligari

Das Cabinet des Dr. Caligari
1920
7,8 22 tys. ocen
7,8 10 1 22415
8,0 37 krytyków
Gabinet doktora Caligari
powrót do forum filmu Gabinet doktora Caligari
ocenił(a) film na 9
martosz345

a widziałaś wyspę tajemnic??

presence

widziałam

ocenił(a) film na 9
martosz345

tak więc myślę że jedyne powiązanie miedzy tymi dwoma filmami jest takie że główny bohater nie odróżnia fikcji od prawdy bądź ma on swoja własną interpretację rzeczywistości; my jako widz wierzymy w jedna bądź w drugą wersję wydarzeń co zależy od nas samych

w gabinecie zwróć uwagę na pierwszą scenę filmu z kobietą w bieli która snuje się po ogrodzie a główny bohater pyta się swojego rozmówcy czy też widzi tą kobietę (chyba dobrze zapamiętałem?). W Wyspie Tajemnic jest ten myk bardziej widoczny bo film jest lepiej nakręcony i pokazany ze względu na czas w którym go kręcono, w latach 20' gdzie kino było jeszcze nieme trudniej było to pokazać , ale motyw jest ten sam - po danej historii człowiek ten wariuje, bo w ciąż uważa że to co się wydarzyło było prawdą, tylko my możemy jako widzowie domyśleć się więcej, jaśniej widzimy obie alternatywy wydarzeń.

nie pamiętam już za bardzo Gabinetu Dr. C. ale to jest jedyne co mi przychodzi do głowy. w tym filmie pierwsza scena jest ostatnią, a w W.T. ten motyw się zapętla dla Leo - film nie zaczyna się sceną w której ten opowiada swojemu parterowi detektywowi/doktorowi psychiatrii jak się zaczyna jego opowieść, jak to przypłyną statkiem itd. ale mógł by.

dobrze to wytłumaczyłem??

presence

Bardzo dobrze :) objaśniło mi to sytuację. Rzeczywiście bochaterowie nie odróżniają fikcji od rzeczywistości. To co mnie tak zdziwiło to to, że "Gabinet..." jest zupełnie innej klasy niż 'Wyspa..."

ocenił(a) film na 9
martosz345

no widzisz, ciesze się że mogłem pomóc, rzadko się to zdarza. Jak by coś jeszcze zaprzątało Ci głowę to wiesz gdzie jestem:P

presence

na filmwebie i tyle wiem ;p