PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30689}

Gabinet doktora Caligari

Das Cabinet des Dr. Caligari
1920
7,8 22 tys. ocen
7,8 10 1 22415
8,0 37 krytyków
Gabinet doktora Caligari
powrót do forum filmu Gabinet doktora Caligari

Teledysk

użytkownik usunięty

Rob Zombie nagrał teledysk, inspirując się "Gabinetem doktora Caligari". Nie podaję adresu strony, ponieważ link zaraz będzie martwy. Ale warto odszukać ten teledysk, muzyka przednia, a krajobrazy w teledysku takie same, jak w filmie. Słowem - zajebioza.

Teledysk nazywa się LIVING DEAD GIRL. Autor, jak wspomniałem, ROB ZOMBIE. Na youtube klip powinien być, zresztą kiedyś właśnie stamtąd go ściąągnąłem.

Pozdrawiam.

użytkownik usunięty

A tu podaję filmik krótkometrażowy zrobiony przez jakiś fanatyków "Gabinetu doktora Caligari": http://video.google.pl/videoplay?docid=-4448481767825487836&q=caligari&total=297 &start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=6
To jakby streszczenie całego filmu, dlatego radzę to obejrzeć dopiero po obejrzeniu "Gabinetu...". Niesamowity klimat, aż mi dech w piersi zaparło.

Pozdrawiam.

Nie do końca prawda, bo teledysk Roba Zombie - Living Dead Girl powstał
na podstawie innego niemieckiego filmu (ale oni wtedy filmy robili...)
Metropolis z 1927 roku

użytkownik usunięty
benek_4

Że co??? Jeśli teledysk powstał na podstawie "Metropolis", to dlaczego nie ma w nim nic, co charakterystyczne dla filmu Langa, ale są sceny żywcem wzięte z "Gabinetu..."?

Mylisz się, nie ma tam scen żywcem wyjętych z gabinetu dra Caligari.

użytkownik usunięty
benek_4

Oto teledysk: http://video.google.com/videoplay?docid=3470525701080401825

Nie ma w nim żadnego nawiązania do "Metropolis", za to jest skopiowana wręcz cała scena z budzeniem somnambulika (od momentu sprzed namiotu aż do otworzenia oczu). Nie mówią już o tym, że dekoracja jest dokładnie taka sama jak w "Gabinecie doktora Caligari". Zatrzymaj sobie teledysk na 2:44 minucie. Skopiowano drogę, którą uciekał somnambulik w filmie, ta sama dekoracja. Naprawdę nie wiem, na jakiej podstawie twierdzisz, że teledysk nawiązuje do "Metropolis"... Mylisz się i niepotrzebnie wprowadzasz innych w błąd.

Racja, nie wiem skąd mi się wzięło Metropolis... Masz rację, coś sobie
wmówiłem dziwnego i trzymałem się głupio mojego zdania, sorry.

użytkownik usunięty
benek_4

Mylić się jest rzeczą ludzką.

Pozdrawiam.