PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30689}

Gabinet doktora Caligari

Das Cabinet des Dr. Caligari
1920
7,8 22 tys. ocen
7,8 10 1 22415
8,0 37 krytyków
Gabinet doktora Caligari
powrót do forum filmu Gabinet doktora Caligari

Wspaniały

ocenił(a) film na 10

Film można obejrzeć na playtube.pl. Dla współczesnego fana horrorów pewnie
zionie nudą. Nie zgadzam się, że to żelazny klasyk. Jest w nim coś
magicznego, tajemniczego... Zwróćcie uwagę na scenografię, każdy kadr
wydaje się obrazem i ten nastrój sennego koszmaru... Tego nie da się
wyrazić słowami... Zachwycił mnie. To jakby dzieło sztuki. W podobnym
nurcie jest "Metropolis" (obejrzę).

inka_20

Ja zas widzialem Metropolis (i to nawet udalo mi sie w kinie! :)) ktorym bylem zachwycony i szukam czegos podobnego z tego nurtu (niemieckiego ekspresjonizmu) i trafilem tutaj. Podobno Metropolis to szczytowe osiagniecie niem. ekspresjonizmu. Ale jak zobaczylem galerie zdjec z "doktora" to poprostu mnie wcisnelo w fotel - jest jak mowisz - te kadry to jak obrazy, jak one sa niesamowicie przemyslane, ile wyrazaja... achh... no dzielo sztuki. Musze to zobaczyc. Tylko chcialbym obejrzec to w lepszej jakosci i z oryginalna muzyka, bo ponoc jakas nowa nagrali do nowego wydania, co w pierwszej kolejnosci mnie calkowicie nie interesuje. Wole do takiego obrazu oryginalna, jak sie spodziewam, symfoniczna - do metropolis byla swietna.
Metropolis bardzo polecam. Szkoda ze w kinie nie bedziesz juz mogla go zobaczyc :/ Ale jest na DVD - szkoda ogladac w jakiejs shit-jakosci z netu...

zomx

No nieee, wlasnie sie zorientowalem ze to bylo w Feminie w wakacje... :,(

ocenił(a) film na 10
zomx

Metropolis mam na kompie. Ciągle się zbieram, żeby obejrzeć. Zachęciłeś
mnie. No coż, najlepiej byłoby w kinie... Właśnie dowiedziałam się, że dwa
lata temu odbyły się projekcje arcydzieł niemieckiego ekspresjonizmu w
warszawskim Iluzjonie (12 filmów). Szkoda, że nie mogą czegoś takiego
zorganizować w Łodzi:-(

inka_20

Noo wlasnie. Tez dotarlem do tego ze w iluzjonie byl dwa lata temu ten cykl projekcji. Na dodatek do tego iluzjonu mam pare krokow, a przegapilem, choc na dobra sprawe sam nie wiem czy wtedy juz bylbym tym zainteresowany :).
Pewnie dlugo trzeba bedzie czekac kiedy zorganizuja gdziekolwiek po raz kolejny pokazy tych filmow. Na codzien w necie sie przeciez nie tropi, czy przypadkiem gdzies akurat nie odkopali do wyswietlania tego czy innego filmu. Ja na zapowiedzi projekcji takich klasykow jak Metropolis czy Przeminelo z Wiatrem trafialem zupelnie przypadkowo i to akurat tuz niedlugo jak sie na filmie poznalem (np. zobaczylem kawalek przypadkowo w telewizji, czy z ciekawosci na kompie) po czym chcialem bardzo zobaczyc w kinie. Bardzo chcialbym zobaczyc jeszcze w kinie np. film Zabawa w Boga, powszechnie nie jest to bardzo znany film - jakos zostal przegapiony, ale dla mnie to arcydzielo, nalezy do mojej scislej czolowki. Ciekawe czy sie doczekam kiedy i tego momentu nie przegapie :).

ocenił(a) film na 10
zomx

Właśnie szukałam informacji na temat kin studyjnych o okazało się, że w
Łodzi jest Kinematograf. Tam są projekcje klasyków kina, np. w przyszłym
tygodniu będzie Obywatel Kane (!). Są też organizowane festiwale, podczas
których przez tydzień wyświetlają filmy konkretnego reżysera lub o
określonej tematyce. Dobrze, że są jeszcze takie kina.