Film można obejrzeć na playtube.pl. Dla współczesnego fana horrorów pewnie
zionie nudą. Nie zgadzam się, że to żelazny klasyk. Jest w nim coś
magicznego, tajemniczego... Zwróćcie uwagę na scenografię, każdy kadr
wydaje się obrazem i ten nastrój sennego koszmaru... Tego nie da się
wyrazić słowami... Zachwycił mnie. To jakby dzieło sztuki. W podobnym
nurcie jest "Metropolis" (obejrzę).
Ja zas widzialem Metropolis (i to nawet udalo mi sie w kinie! :)) ktorym bylem zachwycony i szukam czegos podobnego z tego nurtu (niemieckiego ekspresjonizmu) i trafilem tutaj. Podobno Metropolis to szczytowe osiagniecie niem. ekspresjonizmu. Ale jak zobaczylem galerie zdjec z "doktora" to poprostu mnie wcisnelo w fotel - jest jak mowisz - te kadry to jak obrazy, jak one sa niesamowicie przemyslane, ile wyrazaja... achh... no dzielo sztuki. Musze to zobaczyc. Tylko chcialbym obejrzec to w lepszej jakosci i z oryginalna muzyka, bo ponoc jakas nowa nagrali do nowego wydania, co w pierwszej kolejnosci mnie calkowicie nie interesuje. Wole do takiego obrazu oryginalna, jak sie spodziewam, symfoniczna - do metropolis byla swietna.
Metropolis bardzo polecam. Szkoda ze w kinie nie bedziesz juz mogla go zobaczyc :/ Ale jest na DVD - szkoda ogladac w jakiejs shit-jakosci z netu...
Metropolis mam na kompie. Ciągle się zbieram, żeby obejrzeć. Zachęciłeś
mnie. No coż, najlepiej byłoby w kinie... Właśnie dowiedziałam się, że dwa
lata temu odbyły się projekcje arcydzieł niemieckiego ekspresjonizmu w
warszawskim Iluzjonie (12 filmów). Szkoda, że nie mogą czegoś takiego
zorganizować w Łodzi:-(
Noo wlasnie. Tez dotarlem do tego ze w iluzjonie byl dwa lata temu ten cykl projekcji. Na dodatek do tego iluzjonu mam pare krokow, a przegapilem, choc na dobra sprawe sam nie wiem czy wtedy juz bylbym tym zainteresowany :).
Pewnie dlugo trzeba bedzie czekac kiedy zorganizuja gdziekolwiek po raz kolejny pokazy tych filmow. Na codzien w necie sie przeciez nie tropi, czy przypadkiem gdzies akurat nie odkopali do wyswietlania tego czy innego filmu. Ja na zapowiedzi projekcji takich klasykow jak Metropolis czy Przeminelo z Wiatrem trafialem zupelnie przypadkowo i to akurat tuz niedlugo jak sie na filmie poznalem (np. zobaczylem kawalek przypadkowo w telewizji, czy z ciekawosci na kompie) po czym chcialem bardzo zobaczyc w kinie. Bardzo chcialbym zobaczyc jeszcze w kinie np. film Zabawa w Boga, powszechnie nie jest to bardzo znany film - jakos zostal przegapiony, ale dla mnie to arcydzielo, nalezy do mojej scislej czolowki. Ciekawe czy sie doczekam kiedy i tego momentu nie przegapie :).
Właśnie szukałam informacji na temat kin studyjnych o okazało się, że w
Łodzi jest Kinematograf. Tam są projekcje klasyków kina, np. w przyszłym
tygodniu będzie Obywatel Kane (!). Są też organizowane festiwale, podczas
których przez tydzień wyświetlają filmy konkretnego reżysera lub o
określonej tematyce. Dobrze, że są jeszcze takie kina.