PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=837508}
6,1 53 tys. ocen
6,1 10 1 52698
5,0 65 krytyków

Gladiator II
powrót do forum filmu Gladiator II

A Denzel Washington to kogo tam będzie grał? Bo nie wygląda mi na to by miał być jakimś zwykłym pomywaczem. Pachnie to kolejnym wykrywaniem historii. Tak, dokładnie jest wypaczanie historii ponieważ obejrzą to miliony z których większość o historii nie ma pojęcia i przyswoją sobie że któryś cesarz rzymski był czarny. To tylko przykład nie wiem kogo on zagra. Lewactwo niszczy film i Hollywood. Ta ciężka choroba jest jak trąd i gangrena.

128
sofronzatijew

Obejrzyj to https://www.youtube.com/watch?v=qI56zMIRfqQ

Singer86

Facet przyznaje, że nie oglądał, ale już ma pretensje, że film nie jest zgodny z historią. Ten filmik bardziej dla krytyków, niż dla widzów.

d851mariusz

Akurat Makrynus mógł być czarny; pochodził z Afryki Północnej, z niższego stanu, dzięki wykształceniu dorobił sie stanowisk ale nigdy nie został wczesniej senatorem

MattMatowy

Nie był czarny, co pokazuje rekonstrukcja jego twarzy za pomocą AI na podstawie zachowanych wizerunków. Ale nie ma to najmniejszego znaczenia ponieważ żaden z filmów Scotta to nie jest film historyczny. To są filmy fabularne, umiejscowione w konkretnych epokach zbliżonych do historycznych. To czysta fantastyka z elementami zaczerpniętymi z historii i tak powinny być rozpatrywane. Ewentualne czepianie się nieścisłości historycznych dowodzi, jak bardzo ludzie nie rozumieją jego twórczości.

Vallarad

Tak to sobie tłumacz...

MattMatowy

W Afryce Północnej nie było Murzynów, tylko biali Berberowie, Libijczycy czy Fenicjanie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Woops_Piwko

pokazujesz piękny rasizm - 4uska 0nu3o

Woops_Piwko

Makrynus był Berberem, przygłupie xD

MattMatowy

Akurat rdzennymi mieszkańcami Afryki północnej byli Berberowie, którzy byli biali

MattMatowy

ciekawa zasada - i niemal zbieżna z tym że- (USA) ,Lincoln był Apache- Washington - Mohikanin- a Rosewelt - DAKOTA - toż to Ameryka kraj Indian - ps, powszechnie wiadomo że pewien starożytny Izraelczyk , był wysokim, niebieskookim blondynem, z alabastrowym odcieniem skóry :D
https://pl.wikipedia.org/wiki/Makrynus - żadna tajemnica

a ps. gladiator 1 - Legion "FELIX" na bogów co za idiota Scott wybrał taką nazwę - miał 30 prawdziwych nazw legionów - nie, musiał sobie wymyślić - i to nazwać legion nazwą "SZCZEŚLIWY" - to może legion "L" LGBT - L=50

MattMatowy

Makrynus pochodził z MAURETANIII TINGITANY Czyli północnej częśći obecnego Maroko (zaraz przy samym cypelku cieśniny Giblartarskiej) nie myl proszę tej krainy z obecnym krajem Mauretania który leży kilka tys km na południe w rejonie subsaharyjskim :) Po drugie ludy żyjące po dziś dzień na północy Afryki są oliwkowo biali i niczym nie różnią się od hiszpana/włocha/greka czy francuza.

darkpalladin_filmweb

A Islandczycy są biali niczym śnieg i nie różnią się wyglądem od niedźwiedzia polanego.

Lukas_Art

Ile kopiejek za ten wpis dostałeś ruska onuco ?

darkpalladin_filmweb

много, много :D

d851mariusz

Polecam poczytać zamiast wrzeszczeć że "wykrawana jest historia"
https://imperiumromanum.pl/artykul/czarnoskorzy-w-starozytnym-rzymie/

d851mariusz

Omg, ja nie kumam czemu część ludzi jako hobby ma atakowanie faktu że w filmach grają czarnoskórzy aktorzy.

d851mariusz

Omg, ja nie kumam czemu część ludzi jako hobby ma atakowanie faktu że w filmach grają czarnoskórzy aktorzy.

Przecież to jest tak prywitywne, że bania mała. Człowieku, zacznij zbierać znaczki czy coś.

painacle

Nakręć film o niewolnikach z USA i niech zagrają ich biali to zobaczysz kto będzie miał ból dupy

painacle

Przecież sam przemysł filmowy w USA ma ból czterech liter że za mało czarnoskórych gra główne role i zgarnia za mało statuetek.

painacle

Dokładnie

painacle

problem jest jakie postaci grają, tlumanie

d851mariusz

Gra byłego niewolnika który wywalczył sobie wolność, a krytykowanie zgodności faktów historycznych tutaj lepiej sobie darować, zwłaszcza po tym jak w pierwszym filmie zginął Komodus

d851mariusz

Denzel ci przeszkadza, choć nawet nie wiesz kogo gra, ale biały Karakalla nie jest już woke (rodzina ze strony ojca pochodzenia punickiego, a matka pochodziła z Syrii) choć na mozaikach jego ojciec przedstawiany jest jako ciemnoskóry... Plus filmy "historyczne" Scota to czyste fantasy, więc wyluzuje bo ci żyłka pęknie XD

HaVoC_87

Karakalla byl bialy, to co wyspisujesz to po prostu glupoty.

maootrix

Rodzina ze strony ojca pochodzenia punickiego, a matka pochodziła z rodziny kapłanów Syrii... no oczywiście że Karakalla był biały. To mozaika przestawiająca Septymiusza Sewera ojca Karakalli https://en.wikipedia.org/wiki/Severan_Tondo

HaVoC_87

Czekaj, tobie się wydaje, ze Fenicjanie albo Syryjczycy byli murzynami? xD

Devouer

Czekaj, tobie się wydaje że gdzieś coś w tym stylu napisałem? Masz tu jeszcze "XD" dla pokazania wyższości mojego argumentu. FFS

HaVoC_87

Punickiego, czyli Greckiego, ergo biali. Syryjczycy również są biali, przeciętny Syryjczyk wygląda jak np Baszar al Asad, więc nie, nie mają nawet ciemniejszego odcienia białej skóry, tylko biały jak europejczycy. Na tym samym tondo które tu dołączyłeś, widać że zarówno Caracalla jak i Geta są bardzo biali.

Bomberpilot1940

To teraz szkoła uczy, że Kartagińczycy byli Grekami... No reforma się opłaciła XD. Nie są "bardzo biali", tylko jaśniejsi od Septymiusza, a to chyba jest różnica co? Wybieranie wg uznania zdjęć współczesnych Syryjczyków nie ma najmniejszego sensu, bo ci mogę zaraz wybrać kilka zdjęć z ciemniejsza karnacją i co to ma udowadniać?

HaVoC_87

Przepraszam, pomylili mi się Grecy z Pontu, z punickimi Kartagińczykami. Tondo, na które wielu ludzi się powołuje robiąc z Septymiusza jakiegoś czarnoskórego, pokazuje ich jako jasno białych, jak matka, a nie tylko jaśniejszych od Septymiusza. Same kolory postaci z Tonda Seweryjskiego prawdopodobnie i tak nie odpowiadają rzeczywistym kolorom skóry postaci, gdyż od dawna Rzymianie przedstawiali mężczyzn z ciemniejszą karnacją, a kobiety z jaśniejszą karnacją. Więc ergo, tak, byli biali, a Caracalla nawet nosił blond perukę, podobnie jak w filmie mają blond włosy. Film z resztą zrobił z Macrinusa czarnego afrykańczyka i jakiegoś ciecia, gdy w rzeczywistości wywodził się z artystokratycznej klasy jeździeckiej.

HaVoC_87

Kartagińczycy pochodzili z Fenicji. Najlepiej spójrz na mapę a potem popatrz na Syryjczyków i Libijczyków, którzy wyglądają jak Punijczycy.

d851mariusz

Zamiast się cieszyć, że możemy jeszcze oglądać tak wybitnego aktora jak Denzel w nowych produkcjach to koleś płacze, że w filmie, który nawet nie jest historyczny występuje czarnoskóry xd

d851mariusz

Ale glupie pytanie

d851mariusz

Czy każdy film musi być oparty na faktach. Matko wyluzuj bo Ci żyłka pęknie

d851mariusz

Denzel Washington jest jak Bounty

d851mariusz

Zagra cesarza Makrynusa, który właśnie był Maurem. Teraz Ci głupio rasisto.

skalp_el

Wydaje mi się, że nie chodzi tu o rasizm ale o zgodność historyczną. Film nie trzyma się dokładnie faktów ale powinien ale nie powinien przeinaczać historii. Makrynus był Maurem a Maurowie nie są czarni! Ludność Afryki Północnej należy do podtypu europeidalnego. Już w czasach starożytnych znajdowali się tam czarnoskórzy, byli jednak bardzo nieliczni.

alexliv

Maurowie są również czarni. I chodzi tu WYŁĄCZNIE o rasizm. Nic nie stoi na przeszkodzie, by białego GRAŁ czarny.

skalp_el

Oczywiście, że zdarzają się czarni albo mieszani Maurowie. W czasach starożytnych przypadki takie były jednak znacznie rzadsze niż współcześnie. W wyniku arabskiego handlu niewolnikami wielu czarnoskórych zostało uprowadzonych ze swoich ziem i sprzedanych w Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. Współcześni mieszkańcy tych terenów wyglądają nieco inaczej niż w starożytności.

skalp_el

Białego jednak nie powinien grać czarny. Może w teatrze ale nie w filmie historycznym, który ma się trzymać realiów epoki.

skalp_el

Nie no nie gadaj głupoty. Nie ma nic złego jeśli czarny gra w filmie ale nie można przekłamywać pewnych faktów historycznych. Już parę razy to zrobili chocby czarnoskóra królowa Anglii lub Kleopatra. Bycie przeciwko takim zabiegom nie ma nic wspólnego z byciem rasistą. Nie wyobrażam sobie aby np jakiegokolwiek króla Polski zagrał czarnoskóry aktor, a gdyby tak było to dla mnie jest to złe i niestety jest to tylko jednostronne bo jeśli jest przekłamywana historia w ten sposób to obrońcy wyjmują kartę rasisty ale jakby biały zagrał np Malcolma X, niewolnika za czasów niewolnictwa w stanach albo jakiegoś bohatera komiksowego który w komiksie jest czarnoskóry to byłby lament nie do zniesienia. Ja już sobie wyobrażam co by to było jakby Blade'a zagrał biały albo Shafta XD na bank autor tego pomysłu byłby uznany za pomylonego rasistę ale w drugą stronę to nie działa także wyluzuj.

Kamil_Filipiak

Awanturnicy zamiast się kłócić obejrzyj to

Singer86

https://www.youtube.com/watch?v=qI56zMIRfqQ

skalp_el

Makrynus był Berberem a berberzy są biali i nie są murzynami..... Tak samo cesarz FILIP arab - arabowie są biali i nie są murzynami..... i tak samo Septymiusz Sever tak jak jego ojeciec i matka pochodził z Leptis Magna z północnej afryki a więc był tez biały a nie murzynem... ( uwaga HINDUSI/Persowie/Chińczycy/Babilończycy/ TEŻ NIE SĄ MURZYNAMI ) . Jeśli chcesz siać dezinformację to siej ją u siebie w Moskwie.

d851mariusz

Cała obsada jest biała, jest JEDEN czarnoskóry aktor i jakiś polaczek dostaje o to sraczki. Beka z konserw - zawsze i wszędzie.

konqer

Tu nie chodzi o ból czterech liter, tylko o wypaczanie historii wśród ludzi, którzy historię znają coraz gorzej. Wiadomo, że filmy Ridleya z wiernoscią historyczną mają tyle wspólnego, co nic, ale takie przeinaczenia wyrzadzaja więcej szkody niż pożytku. Interesuję się historią starożytnego Rzymu i nigdy nie było czarnoskórego cesarza. Co do samej fabuły zaczekam jednak z jednoznaczną opinią do premiery, chociaż po trailerach mam obawy, że to będzie straszny syf

rado2005

To jest film. Nie rzeczywistość.

konqer

Za to mi, jako widzowi mają się prawo podobać, takie a nie inne filmy i mogę wyrażać swoją opinię co do określonego podejścia rezyserskiego

rado2005

Nigdzie nie napisałem, że jest inaczej