A Denzel Washington to kogo tam będzie grał? Bo nie wygląda mi na to by miał być jakimś zwykłym pomywaczem. Pachnie to kolejnym wykrywaniem historii. Tak, dokładnie jest wypaczanie historii ponieważ obejrzą to miliony z których większość o historii nie ma pojęcia i przyswoją sobie że któryś cesarz rzymski był czarny. To tylko przykład nie wiem kogo on zagra. Lewactwo niszczy film i Hollywood. Ta ciężka choroba jest jak trąd i gangrena.
Napisałem, że beka z takich ludzi, nie że nie możesz wyrazić swojej opinii co do określonego podejścia reżyserskiego.
Wszyscy pierdzielą o czarnoskórym a nikt po zwiastunie nie zwrócił uwagi na potwory rodem z fantasy przypominające małpy i oswojonego nosorożca.
Macedońska Kleopatra zagrana przez czarnoskórą aktorkę jest bez sensu, czarnoskóra żona Henryka VIII jest bez sensu, w starożytnym Rzymie czarnoskóry właściciel nawet tysiąca białych niewolników jest jak najbardziej na miejscu i możliwy, więc nie wiem o co ból tyłka.
Kolego o co bicie piany ? Denzel idealnie wpasowuje się karnacyjnie i wyglądowo do co poniektórych ludów w Afryce Północnej np Berberowie lub Sudańczycy (które były w granicach Cesarstwa lub z nimi graniczyły i handlowały) które po dziś dzień żyją na tych terenach. Denzel nie jest całkowicie czarny i nie ma twarzy/urody typowej dla Afryki środkowej jak ludzie w Nigrze/Nigerii czy Zimbabwe lub nie jest Japończykiem lub Chińczykiem lub Aztekiem. Spokojnie handlarze o takich ciemnych rysach mogli wędrować w głąb Cesarstwa i europy (a na pewno tej południowej) . Nie oglądałem filmu ale bazując na trailerze będzie prawdopodobnie jego postać chciała przejąc władzę w Rzymie na podstawie jakichś intryg. Bijesz nie potrzebnie Pianę a jest to film bazujący tylko na historii z dużą dozą fikcyjnych postaci i wydarzeń. Mam tylko nadzieje że będzie nie gorszy niż 1.
Nie wiem czy to ignorancja czy głupota ale w sumie co za różnica. Każdy ignorant musi być głupcem bo tylko to może tłumaczyć jego ignorancję w czasach tak łatwego dostępu do informacji. Berberowie nie są i nie byli murzynami. To rasa biała a Denzel Washington jest murzynem.
Tak berberowie nie są murzynami to prawda a co za różnica kim jest Danzel Washinton ? Wpasowuje się wyglądem i charakteryzacją do człowieka z Północnej Afryki np berbera. Widać że Pan Dzikus to ewidentny ruski troll i tyle w temacie (tak zwana onuca) . Byłeś kiedyś w Maroko widziałeś jak oni wyglądają ? Tak się składa że ja byłem i pasuje bardziej do berbera niż do mieszkańca Kongo czy Tanzanii.
Nie pasuje do Berbera bo berberowie nie są ani murzynami ani mulatami i nie wyglądają jak murzyni albo mulaci. Nie muszę być w Maroko by wiedzieć jak wyglądają Berberowie albowiem od blisko dwóch stuleci mamy fotografię i mogę sobie ich obejrzeć na fotografiach. Np. takich: https://lp-cms-production.imgix.net/image_browser/berber-morocco.jpg?auto=format &q=75
Jeśli ten facet wygląda według ciebie jak murzyn albo mulat to idź do okulisty albo psychiatry.
Gdybyś umiał korzystać z encyklopedii to mógłbyś w nich przeczytać, że:
"(Berberowie) Stanowią w większości odrębny typ somatyczny w ramach rasy białej, nazywany w nauce berberyjskim. Wielu ma do dziś niebieskie oczy, rude bądź jasne włosy. "
Oraz
"Maroko zamieszkuje 37 076 584 mieszkańców (stan na 2021). Szacuje się, że od 41% do 80% mieszkańców ma berberyjskie pochodzenie. Znaczna część ludności identyfikuje się jako Haratyni i Gnawa (lub Gnaoua), zachodnioafrykańscy lub mieszani rasowo potomkowie niewolników, oraz Moryskowie, europejscy muzułmanie wypędzeni z Hiszpanii i Portugalii w XVII wieku."
Mogłeś sobie widzieć mulatów albo murzynów w Maroko ale to byli mulaci alboi murzyni a nie Berberowie. Makrynus żadnym murzynem nie był i wyglądał mniej więcej tak: https://pl.wikipedia.org/wiki/Makrynus#/media/Plik:Bust_of_Macrinus_-_Palazzo_Nu ovo_-_Musei_Capitolini_-_Rome_2016_(cropped).jpg
Dosłownie byli cesarze urodzeni w Afryce Północnej. Rzymianie byli rasistowscy w trochę inny sposób niż ludzie w XIX wieku. A aktor gra nie cesarza, lecz pomniejszą postać. Nie widzę tu żadnego "lewackiego przekłamywania historii", chyba że obecność czarnych ludzi jest dla Ciebie problemem, ale to już nie kwestia faktów a uczuć.
Wlaśnie dziś też podniosłem głos w tej sprawie i obrońcy czarnych charakterów od siedmiu boleści, też na mnie wsiedli jak biali panowie na czarnego karła w XIX wieku.
"Czarnoskóry cesarz rzymski? Tego już za wiele! Na pohybel politycznej poprawności, zafałszowującej historię w ramach sprawiedliwości dziejowej i zadośćuczyniania mniejszościom ich długowiekowej krzywdy. I jeszcze Denzel oburzony za usunięcie na etapie montażu sceny gejowskiego pocałunku. To skandal artystyczny! Staje się to nie do zniesienia. Uwielbiam Denzela i uważam go za wszechstronnego aktora, ale nie w tej roli, (!) uwłaczającej prawdzie historycznej. Dobrze, że Maximus z części pierwszej nie odrodził się jako czarnoskóry gej wyznający islam, żeby ukontentować modną dziś polityczną poprawność."
Chyba uczyłeś się historii w III Rzeszy Niemieckiej, inaczej nie da się wytłumaczyć twojego braku wiedzy o historii starożytnego Rzymu. Na szczęście mam doktorat z historii na UW i doskonale wiem iż osób czarnoskórych było wiele na różnych wysokich stanowiskach.
Nie ma możliwości żeby czarnoskóry siedział z cesarzami na loży i zaszedł tak wysoko w polityce. Bogatym handlarzem niewolników i gladiatorów mógłby być. Żadne senator nie wchodziłby z czarnoskórym w biznes w tamtym czasie. Senator to był ktoś jak większy niż Kulczyk czy Solorz Żak w tych czasach.