PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5941}
6,1 51 tys. ocen
6,1 10 1 51161
6,6 31 krytyków
Gremliny rozrabiają
powrót do forum filmu Gremliny rozrabiają

i byl dla mnie super ale mialem jakies 13 lat, niedawno sobie obejrzalem i musze powiedziec ze film jest tragiczny max 3/10 wiecej nie mozna dac temu dzielu

ocenił(a) film na 9
jason79

no, widzisz...jesteś tylko 2 lata starszy ode mnie, ja też oglądałam "Gremliny" w latach 90. i teraz sobie odświeżyłam ten film, i dalej mi się bardzo podoba, znacznie bardziej niż niejedna dzisiejsza produkcja z super efektami specjalnymi, które aż nazbyt odwzorują realizm. Ten dzisiejszy komputerowy fotorealizm jest nachalny i męczący przez swoje skłonności do gigantycznych panoram, ujęć, wszechobecności...przynajmniej ja tak uważam i odczuwam. Co do Gremlinów, dla mnie to lekko przerażająca bajeczka z morałem :) Ale jest o niebo bardziej rzeczywista (w sensie namacalna) przez stado "ożywionych" kukiełek, fizycznie istniejących rekwizytów niż jakakolwiek obecna produkcja, udająca realne postacie, ale tylko wygenerowane komputerowo. Chyba większą uwagę zwracam na plastyczność filmu (w dosłownym znaczeniu) i większy podziw mam dla twórców starszych filmów, gdzie do tworzenia scenografii/postaci przede wszystkim wykorzystywano pracę rąk, gdzie łączono umiejętności z różnych dziedzin (głównie plastyki, ale też robotyki, techniki itp.itd.). A te stworki tutaj wyszły znakomicie.