PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=447623}

Greta

2009
6,7 9,6 tys. ocen
6,7 10 1 9644
Greta
powrót do forum filmu Greta

Zbuntowana, irytująca nastolatka spędza wakacje w położonym gdzieś na prowincji domu swoich dziadków. Czego się spodziewałem po takim wstępie fabularnym? Oczywiście kolejnej prostej w odbiorze komedii z zakręconymi imprezami, litrami alkoholu i utraconym dziewictwem w tle. W tym przekonaniu utwierdził mnie zresztą pierwszy kwadrans filmu. W finalnym rozrachunku Greta okazuje się być czymś zupełnie innym. To przede wszystkim historia o rodzinie. O będących następstwami tragicznych wydarzeń problemach z samym sobą, o próbach uporządkowania swojego świata oraz o miłości (miłości, nie szczeniackim zauroczeniu). To dowód na to, jak ważny jest pierwszy krok i jak trudno go czasem wykonać, szczególnie w odniesieniu do kontaktów z ludźmi nam najbliższymi. Naprawdę warto zobaczyć ten, świecący niczym promyk nadziei na tle amerykańskich "produkcji młodzieżowych", obraz.

Zachęcam do lektury moich felietonów: http://ja.gram.pl/Spayki/

użytkownik usunięty
Spaykus

Podobał mi się ten film.Nawet bardzo.Po przeczytaniu kilku recenzji byłam przekonana,że to będzie jedna z wielu przygłupich komedii dla nastolatek.Okazało się,że jednak nie.Może film nie jest jakimś arcydziełem,ale potrafi wzruszyć i jakby tak głębiej się przyjrzeć to Greta(Hilary Duff) nie miała sztucznych problemów 'co na siebie założyć' tylko taki,z którym było jej się trudno uporać.Jej ojciec popełnił samobójstwo na jej oczach,gdy miała 6 lat.Matka zajmuje się swoim mężem,a córka starała się pokazać jej,że ona także istnieje.I wydaje mi się,że to właśnie przez matkę Greta przysporzała tyle problemów.Szczerze mówiąc to podobała mi się w tej roli Hilary.Zawsze miałam ją za taką słodką dziewczynkę,zawsze grała w grzecznych filmach,a tu mnie zaskoczyła swoją grą.Jest jeszcze mały minus tego filmu.Hilary strasznie przypominała mi Miley Cyrus.Koszmar.Pozdrawiam ;)

użytkownik usunięty
Spaykus

Wydaje mi sie ze bardzo podobny do tego jest film 'twarda sztuka' polecam rownie goraco jak Grete

macie racje. i ci ktorzy wypowiadaja sie zle o tym filmie to zdaje mi sie ze tak naprawde nie ogladali go ze zrozumieniem.

youarenotalone18

kiedy to będzie w polskich kinach? Nie oglądam zwykle takich filmów, ale nazywam się Greta i pomyślałam, że może fajnie by było zobaczyć...

Jarzyna

Czytajcie inne posty xD, "Greta" nie pojawi się w polskich kinach, prawdopodobnie niedługo wyjdzie na DVD. Na chwilę obecną zostanie on wyemitowany 4 (21.00) i 6 marca (19.00) na kanale Hallmark. Film oglądałem, ale osobiście nie mogę się go doczekać aby obejrzeć ponownie, z lektorem :) Pozdrawiam xD

Spaykus

Jak dla mnie film jest świetny,dawno nie oglądałam takiego filmu. Mimo że nie oglądałam nigdy "dramatu" z Hillary Duff to się strasznie ździwiłam,bo świetnie zagrała swoją rolę + Evan Ross! Idealnie do siebie pasowali,myślałam że skończy trochę inaczej ale i tak świetnie ;)

użytkownik usunięty
lakierdopaznokci21

"Kolejna głupia komedyjka?..."

Że niby gdzie jest napisane, że to komedia?

Czytaj proszę ze zrozumieniem i nie wyciągaj wygodnych dla Ciebie fragmentów z szerszego kontekstu :)

Spaykus

Nie zgadzam się z twierdzeniem, że to kolejna głupia amerykańska komedia o nastolatkach. Ten film właśnie był zupełnie inny niż te wszystkie pozostałe. Pokazał prawdziwe problemy a nie takie typu ` o nie, złamał mi się paznokieć! ` . To jest właśnie film o poważnej tematyce. Ehm, a co do "Twardej Sztuki" to film niby o podobnej tematyce ale zdecydowanie głupszy i bardziej przypominający typowe amerykańskie filmy o nastolatkach niż "Greta".

ocenił(a) film na 8
brilliance

brilliance zgadzam się z Tobą w 100% ;)
w ogóle nie można grety porównać do Twardej sztuki!!!!
Po pierwsze Linsday Lohan zagrała w nim okropnie, a po drugie to twarda sztuka miała bez sensu fabułę o niewyżytej dziewczynie z miasta, a w grecie można odnaleźć głębszy sens a nie tylko sztuczny scenariusz

No i oczywiście gra Hilary!!! zadziwiła!!! Jeden z Jej najlepszych filmów!!!

Spaykus

Oj ludzie, ludzie przeczytajcie najpierw całą wypowiedź. Czy ktoś powiedział, że uważa ten film za "głupią komedyjkę" ?
Mnie się film bardzo podobał i byłam miło zaskoczona całą fabułą jak i grą Hilary Duff
Przywykłam już do słodkiej potulnej blondynki.
A tu zupełnie inny charakter. Myślę, że świetnie się sprawdziła w tej roli.
Ogólnie wywarł na mnie pozytywne wrażenie i nie uważam czasu poświęconego na ten film za straconego :)

Emily_Wendy

Dziękuję Ci za tę wypowiedź. Po lekturze wcześniejszej opadły mi ręce. Najwyraźniej umiejętność czytania często nie idzie w parze ze zrozumieniem tekstu.