Stary, zdrajca byl tow. Jaruzelski i ci, ktorzy wyszli w grudniu 1981 na ulice naszych miast, platne pacholki ZSRR i Rosji.
W ZSRR mieli juz taki burdel ze osatnia rzecza o jakiej mysleli byla rzekoma interwencja w Polsce.
Ps: za duzo czytasz GW
Masz rację, ale co Ty chcesz od GW? To, że Wałęsa czy Suchocka mieli jakieś alesy do Kuklińskiego, to nie znaczy, że od razu cała GW.
Wystarczy poczytać choćby analizę Jarosława Kurskiego (nie mylić z Jackiem ;) )
Brawo trafne spostrzeżenie, po 39 nie bylo wolnej Polski tylko sowiecka prowincja zarzadzana przez sprzedawczyków i autentycznych ZDRAJCÓW. Ten recenzent tego filmu nosi chyba pejsy(przynajmniej wirtualne). Radzę równie krytycznie potraktować amerykański gniot o braciach-bandytach Bielskich ("Opór" to tytuł tego smiecia).
Był zdrajcą to fakt, przysięgał słuzyc ojczyźnie, zdradził ją. Trudno ocenić jakie konsekwencje miała współpraca Kuklińskiego z CIA, trudno także ocenić czy i co by było gdyby takowej współpracy nie nawiązywał. Mylśe ze po analizie historycznej dokumentów będziemy mogli powiedzieć dużo wiecej na temat Kuklińskiego i tego co zrobił/
ciekawe jak sie dostal do słuzb, skoro nie przysięgał PRL-owi. masz moze gdzies skrypt przysięgi, że sie wypowiadasz?
Bardzo nie lubię ludzi, którzy nie pomyślą, a wypowiadają się, w tym wypadku piszą. Zapoznaj się z fachową literaturą, zarysem tamtych czasów i wtedy oceniaj.
Takie właśnie opinie tylko utwierdzają mnie w przekonaniu i UBOLEWAM nad tym, że nasz naród jest delikatnie mówiąc głupi...
P.S. By the way... Fistandantilus = K. Kukliński
zdrajca
1. «ten, kto zdradza swój kraj, naród itp.»
2. «ten, kto odstępuje od wyznawanych ideałów, wartości itp.»
3. «o kimś, kto oszukuje kogoś»
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=zdrajca
cytujac tu jakies regulki ze slownika, mowiace czym jest zdrada nie wiem za bardzo co chcesz przez to osiagnac... przyklad K.Kuklinskiego pokazuje ze nie da sie tak latwo wszystkiego zaszufladkowac... dzialal na szkode ZSRR, chcial wyzwolic Polske, aby znowu stala sie wpelni niezaleznym i suwerennym krajem wiec trudno mowic tu o zdradzie, choc wielu chce aby tak to wygladalo... Kuklinski zdradzil PRL, ustroj narzucony sila przez sowietow, ale nie zdradzil narodu polskiego!
W politykę się nie mieszam, dla mnie obie strony tamtej barykady są siebie warte. Kukliński został wyszkolony przez państwo, któremu przysięgał wierność, od którego brał pieniądze. Nikt go przecież nie zmuszał żeby został oficerem a został wcześniej składając przysięgę, którą złamał. Nie wnikam na czyją szkodę działał i kto przez niego zginał, ważne czy zdradził, nie ważne kogo. No więc jest zdrajcą?
Polityka to tarzanie się w błocie i każdy się musi ubrudzić.
Ja nie widzę specjalnej różnicy czy zdradza się na rzecz moskwy czy ameryki.
Jeśli zdradzisz żonę z ładniejszą sąsiadką to jesteś bohaterem, jak z brzydką już nie?
Ja też nie. Najpierw robił karierę w LWP i potem (pisząc ogólnie) ich zdradził. Bardzo dobrze się stało, ale to że zdradził PRL na rzecz Polski nie ulega żadnej wątpliwości. Przyznaję Ci rację.
Marku Antoniuszu proszę cię, nie zniżaj się do jego poziomu ... On i tak nic nie zrozumie...
O jakiej Polsce mówisz, jeśli PRL nie był nią wg ciebie? Bo nie przypominam sobie, abyśmy w historii mieli zdrowy ustrój, w którym wszystko funkcjonowałoby dobrze. Czyzby Polska nigdy nie istniała?
Kukliński to po prostu zdrajca. Zdradził ojczyznę i to jest fakt. Sprzedał sie i tyle. Uważam, że zdrajca swoich jest najgorszym zbrodniarzem, bez względu na ustrój.
Biorąc pod uwagę, że nie brał za to pieniędzy, trudno jest mówić, że się sprzedał... Szanuj słowa, które używasz.
Za to zapłacił słono(stracił dwóch synów) za swoją służbę dla dobra RP, a nie PRL-u. Działał w stanie wyższej konieczności! Ówczesne władze PRL były okupantem i wrogiem Polski, w związku z czym postępowanie Kuklińskiego było działaniem zgodnym z nakazami patriotyzmu!
Zdrazwujtie. Towarzyszka mesgerdigantka ma rację. Kukliński to zdrajca! Niech żyje wujaszek Stalin, co usta słodsze ma od malin! Niechaj natchniony traktor prowadzi nasze sowieckie dusze na walkę z zaplutym karłem kapitalizmu!
nawet jeśli, to przynajmniej jestem świadomy swoich decyzji. ty od tych hamburgerów stracilem swoja wole i robisz to, co ci w telewizji dyktują. idź sobie pooglądaj TVN.
Nie lubię hamburgerów. A telewizji praktycznie w ogóle nie oglądam. Owinąłeś się w czerwoną flagę i nic spoza niej nie widzisz...
No to lżyj i przeklinaj Clausa von Stauffenberga, też według takich jak ty był zdrajcą, chciałem tylko napomknąć, bo moze nie kojarzysz tego gościa - zorganizował zamach na Hitlera w wilczym szańcu, suma sumarum nieudany....
ZAPRASZAM DO LEKTURY>>>>ZYCIE SCISLE TAJNE<<<<< POZNIEJ DO WYPOWIEDZI!!!
KUKLINSKI MIAL SWIADOMOSC CO ROBI, WIEDZIAL ZE WLADZE NAZWAJA GO ZDRAJCA, ALE MY MUSIMY PAMIETAC CO ZROBIL DLA NAS..WALCZYL Z KOMUNIZMEM A ZE BYL POLSKIM ZOLNIERZEM NIE ZNACZY ODRAZU ZDRAJCA OJCZYZNY. MOIM ZDANIEM JESLI K. NAZWIEMY ZDRAJCA TO MOZEMY NAZWAC ZDRAJCAMI WSZYSTKICH KTORZY PRZECISTAWILI SIE WLADZY PRL, NAWET Z SAMYM NASZYM UKOCHANYM PAPIEZEM. LEKTURA!!!!!
TEN POST JEST TAK GłUPI (...NAWET Z SAMYM NASZYM UKOCHANYM PAPIEZEM), żE WKłADAM GO MIęDZY PROWOKACJE.
Zarówno ja jak i wszyscy którzy się tu wypowiadają, nie znam całej ani nawet większej części prawdy o sytuacji politycznej w tamtych czasach i sytuacji w jakiej znajdował się sam Kukliński. Zbyt wiele wciąż pozostaje i pewnie pozostanie na zawsze tajne a to czym karmi się publikę to był, jest i będzie polityczny bełkot o wydźwięku zależnym od opcji politycznej autorów danego dzieła.
Z punktu widzenia prawa i w kontekście przysięgi wojskowej, którą złożył, Kukliński był zdrajcą i nie ma tu znaczenia czy był to PRL czy RP. To tyle odnośnie zasad. Śmieszy mnie gdy widzę jak ludzie, którzy z jednej strony plują na wojsko, klną na policję i kombinują jak oszukać WKU wypowiadają się o kimś jak o zdrajcy cytując jakieś słownikowe regułki albo tekst przysięgi wojskowej. Jeśli takich patriotów ma nasz naród, to może dobrze, że w wojsku są "zdrajcy".
Trzeba wziąć pod uwagę, że z punktu widzenia człowieka, który wiedział czym jest ZSRR i jak postrzega Polskę można założyć, że chciał dobrze, a raczej że wierzył, że jego działania okażą się korzystne dla Polski w perspektywie czasu. Nie sądzę by był fantastą i wierzył w rychły koniec ZSRR i zwycięstwo zachodu. Historia uczy, że Rosja ulegała politycznym zmianom ale zawsze była tym czym jest, zagrożeniem dla Polski i Europy, krajem dwulicowym i niegodnym zaufania. Kukliński był strategiem, planistą, wiedział doskonale jaka jest rola Polski w wypadku wojny z zachodem i wiedział również czym to się skończy. Polecam wszystkim lekturę w tym zakresie. Włos się na głowie jeży jak się poznaje plany ataku i zajęcia Europy zachodniej przez wojska Układu Warszawskiego. Do niedawna myślałem, że takie absurdalne plany można spotkać jedynie w kiepskiej literaturze s-f albo grach komputerowych.
Kukliński zdradził z pewnością władzę, której podlegał, to jasne, ale czy zdradził swój kraj? Ten kraj i naród przecież nie chciał tej władzy ani ustroju ani "przyjaźni" z ZSRR.
>Ten kraj i naród przecież nie chciał tej władzy ani ustroju ani "przyjaźni" z >ZSRR.
Niektórzy chcieli, niektórzy nie chcieli
Teraz część społeczeństwa nie chce Tuska. Czy jak oddam tajne materiały wywiadowi USA, bede bohaterem?
Albo inaczej. Większosc spoleczenstwa albo przynajmniej polowa nie chce tarczy. Czy jak oddam KGB tajne info nt tarczy, bo uwazam, ze sprowadzi na nas kleske, bede bohaterem czy zdrajcą?
Nie widzę analogii między Tuskiem a władzami ZSRR. Są to dwie różne płaszczyzny i o rozpatrywaniu jej nie może być mowy. Gdzie sens gdzie logika...? Błazenada...!
oh, tytanie logiki. przyklad z tuskiem mial za zadanie ukazac wasze wybiórcze myślenie, a nie logiczną analogię, bo nie ma tutaj mowy o tym, jak slusznie udalo ci sie zauwazyc.
dziwne, ze nie odniosles sie do drugiego przykladu, ktory ma z tamtymi czasami znacznie więcej wspolnego. budowa tarczy, wbrew większosci spoleczenstwa, to zamach na naszą suwerenność i przekazanie Rosjanom poufnych informacji na jej temat mógłbym traktować tak samo, jak wy traktujecie dzialalnosc Kuklinskiego. wszak nie zdradzam narodu, ale zadaje cios imperialnemu rządowi USA i ich pachołkom z PO.
co do samego Kuklinskiego, byl zdrajcą. możecie sobie szermować semantycznymi rozróżnieniami, że to niby nie zdradził społeczeństwa, tylko rząd. PRL była takim krajem, jakim była, ale była naszym krajem. Zachód zdradził nas przy wielu okazjach (choćby sam fakt, ze to Roosevelt i Churchill sprzedali nas Sowietom), ale o tym sie juz nie pamięta, bo po co.
Jakie wybiorcze myślenie? Porównałeś Tuska do dyktatury narzuconej Polsce przez ZSRR.
Idąc twoim tokiem rozumowania, powstańcy listopadowi też byli zdrajcami.
poucz się historii ...ten "zdrajca" stracił 2-óch synów za to, co zrobił dla wolnej Polski komunistom. KGB wydało na niego również wyrok śmierci...ale co Ty wiesz o historii...nic...
BURACZKU NAWET W WIKI MOżESZ PRZECZYTAć żE SYNOWIE KUKLIńSKIEGO ZGINELI W NIEWYJAśNIONYCH OKOLICZNOśCIACH (...jeden został potrącony przez samochód, a drugi wypłynął łódką w rejs razem z kolegą i po obu słuch zaginął). CAłA RODZINA KUKLIńSKICH WYJECHAłA Z POLSKI W OBAWIE PRZED DEKONSPIRACą TATUSIA...
A ty naprawdę w to wierzysz??? Poczytaj trochę więcej o okolicznościach obu tych wypadków, to może zmienisz zdanie. Nikt otwarcie i oficjalnie nie może powiedzieć że to sprawka Moskwy. Nie ma dowodów. Ale poszlaki są - i to bardzo wiele. Wszystkie prowadzą na wschód...
FILM O ZDRAJCY, NIEWAżNE CZY PRL CZY RP -> POLSKA TO POLSKA BURACZKI I TEN KTO POLSKIE TAJEMNICE UJAWNIA OBCYM SłUżBOM WYWIADOWCZYM JEST ZDRAJCą.
Obrońcy PRL-u i komuszki(cytując... 'buraczki'), takim jak wam powinno się skuć m... pyszczki, skoro rzeczowe argumenty do was nie przemawiają. Wasza ograniczoność mnie przygniata, nie dziwie się Polakom mieszkającym za granicą, że się nie przyznają do kraju pochodzenia, jeżeli gardzi się w nim prawdziwymi bohaterami - patriotami, a wywyższa popaprańców... Dlatego też w tym kraju nigdy nie będzie dobrze, przykre, ale prawdziwe.
w tym kraju nigdy nie bedzie dobrze z powodu takich zaslepionych nienawiscia kmiotów jak ty. jesteś Polactwo w najwyzszej formie. taki katolik-hipokryta. nie umiesz nic, oprocz szermowania smiesznymi frazesami, ze czerwoni, lewaki i komuna. nikt tu nie broni komunistow, jesli nie zauwazyles w swojej wybitnej blyskotliwosci.
takich jak ty powinno sie odstrzeliwac na dystans.
Fistandantilus, domyślam się że jesteś tym prawdziwym bohaterem-patriotą.
Zdradziłeś już kogoś? A może chociaż zabiłeś? Mam nadzieję że mieszkasz daleko bo nie chciałbym zostać ofiarą twojego patriotyzmu.
Co do Polaków nie chcących wracać do kraju to może czekają aż bohaterscy patrioci przestaną gloryfikować nienawiść do wszystkich którzy myślą inaczej i wreszcie zabiorą się za uczciwą robotę żeby budować to państwo które podobno tak kochają. Bo jak na razie potrafią tylko dużo gadać, pyskować na innych i sprzedawać swą ojczyznę tym co płacą więcej albo maja podobne poglądy.
A jakiego popaprańca ostatnio wywyższyli, bo nie jestem na bieżąco?