Proponuję w tym temacie utworzyć zasady funkcjonowania podforum filmu BPA.
To Wy, użytkownicy, będziecie decydować o tym, co ma być zablokowne, i w jakim temacie, może i cały temat?
Czy to ma być obraza, prowokacja, czy zwykła wypowiedź.
Na początek proszę o wyrażanie propozycji co do zasad, oraz formy opiniowania poszczególnych wypowiedzi/tematów.
Ja jako moderator deklaruję się zaglądać tu co najmniej raz dziennie (oczywiście mogą być większe przerwy, czasami jeżdżę w delegacje, niestety pracuję...),
jednak temat będzie monitorowany i propozycje zgłoszone przez Was będą regularnie realizowane.
Przypominam jedynie, że moderatorzy Filmwebu mogą tylko blokować wpis/temat i w tym zakresie się poruszamy.
Kolejną możliwością moderatorów jest zgłoszenie "dalej..." osób do bana/blokady 30 dniowej pisania, jednak wpływ na to jest znikomy.
Oddaję zatem WAM temat, zachęcam do wypowiedzi i zgłoszeń.
Do reszty się odniosłem w dużym poście. Btw, po co kodeks skoro jest już regulamin portalu? Jakieś dzieci specjalnej troski zaglądają i udzielają sie na Hobbicie, że potrzebują oddzielnych zasad? Coś musi być nie tak skoro nie potrafią zastosować się do normalnych zasad. Inni potrafią je respektować, dlaczego tutaj nie potrafią? Może wystarczyłoby dla przykładu więcej banów i blokad? Tak wiem... moderator moze tylko blokować posty i zglosić. Wystarczyłoby ładnie uzasadnienie bana ubrać w słowa i dawno już tutaj byłby porządek.
Ubrać w słowa, nie przynosi efektu.
Mankamentem jest działanie w czasie rzeczywistym. Do takich zgłoszeń pracownik przychodzi raz na tydzień, dwa i chyba nie chce mu się nawet wszystkich czytać, robi połowę i spada na kolejny nieokreślony okres. Mam możliwości chociażby tej 30 dniowej blokady - piszę Ci "uspokój się" - nic, drugi raz - nic, trzeci - nic, wówczas Cię blokuję, prawda, że skuteczne? A po 2 tygodniach nawet nie będziesz wiedział za co dostałeś blokadę...
Powiedz jak w takich warunkach ma wyglądać moderka?
Na takich jak administrowane są inne fora internetowe. Za złamanie regulaminu dostaje się punty karne. Każdy użytkownik ma od 1-6 punktów karnych. Punkty znikają po roku czasu od ich nadania. 6 punktów ban na pół roku, potem się wraca z pustym kontem. Dostanie się bana drugi raz - perm. Moderator przyznaje punkty karne. Nawet nie trzeba wtedy blokowac wpisów, pod wpisem jest widoczne, ze dostalo sie za niego punkt karny. Oczywiscie mozna zglaszać wypowiedzi, ułatwi to pracę. Zamiast zmieniac design i kolory forum, powinniscie zmienic jego format. Dodać opcję punktów karnych, opcję cytowania, opcję edytuj (taką normalną, a nie co 5 minut) itp. Pod moim nickiem widoczne byłyby: liczba postów, data dołączenia, ostatnia aktywność, czasami są jakieś rangi na forum i tzw "piwka" czy "lajki" za to, że się komuś pomogło czy też spodobała się komuś wiadomość i na końcu na czerwono liczba punktów karnych :) Oczywiscie po przekroczeniu 6 punktów karnych, automatyczny ban. Bo przeciez pracowalo się na niego sporo czasu. Dodam jeszcze, że na takich forach po otrzymaniu 3 albo 4 (juz nie pamietam) punktów jest blokada na 30 dni. Oczywiscie system nadaje ją sam. Nic nie trzeba robić, zgłaszać, wystarczy "nagradzać" punktami za łamanie regulaminu :)
Mam nadzieję, że wiesz o czym mówię. Jest to najczęściej stosowany rodzaj karania na forach internetowych. Przynajmniej ja się spotykam z takim czymś najczęściej. 8 na 10 forów ma taki styl.
Wiem o czym mówisz. Kwestia modelu jest mniej istotna, problemem jest to, że TU coś takiego w ogóle nie funkcjonuje...
Widzę ponadto, że mnie wrzucasz do worka "pracownik", to błąd.
Jestem takim samym użytkownikiem jak Ty, tylko mam kilka więcej funkcji włączonych.
Mam identyczny wpływ na zmiany na tym portalu jak Ty, czyli żaden...
Wprowadzono opcję "łapek" to i można punktów karnych. Z tym wyjąkiem, że przydzielają je moderatorzry. Nie mam an myśli "pracownika", poprzez "pracę moderatora" rozumiem dobrowolne pilnowanie porządku na forum. Lubi ktoś filmy? Podoba mu sie filmweb? Ktos chce pomagać go rozwijać? Niech zostanie moderatorem. Doskonale rozumiem, że uprawnienia są ograniczone. Ale są ograniczone zbyt mocno. Model forum można zmienić na luzie. Nie widzę w tym problemu. Dodać wam- moderatorom prawo przydzielania punktów karnych, nei widzę problemu. Wystarczy pogadać z tymi u góry.
A pisanie cyculiny tekstów typu "boisz sie moderatora to uciekasz" do każdego kto podczas kłotni ma troche pokory i przestanie brnąć w dyskusję z nim po interwencji moderatora jest żałosne. Tak jakby on myslał, że macie jakąś władzę. Widzisz nie wzbudzacie nawet autorytetu wśród użytkowników. Dlatego tacy ludzie są bezkarni, bo się nie boją. Każdy może być kozakiem w necie. Tego też ludziom tutaj brakuje, pokory. Tu nie chodzi o to, że regulamin jest zły, że wy nie macie uprawnień. "Naród wspaniały, ale ludzie k***y". Kogo to słowa, nie muszę chyba pisać. Ale jakże tutaj trafne. Bo wśród tych, z którymi można normalnie pogadać są właśnie fałszywe "świnie", które popsują całą atmosferę forum.
Jakże to prawdziwe.
Podzielam zdanie o zmianach, co ciekawe, one są obiecywane...
Jestem moderatorem chyba 2 lata i cały czas to słyszę. Dziwi mnie to.
Mam wrażenie, że jesteśmy (moderatorzy) tylko alibi dla administracji, że to forum jest normalne.
Może temat z modernizacją i/lub modyfikacją forum powinien zostać założony zamiast tego. I powinien zostać przedstawiony administracji, wraz z opiniami moderatorów jako tych, którzy obserwują na codzień fora i widzą potrzebę tych zmian i wraz z opiniami samych użytkowników? Być może w dwóch osobnych tematach? Tak aby opinie modów byly widoczne opinii publicznej?
To jest rozwiązanie problemu, bo jak widzę sugestie "Mr. Elokwentny", że taki "kodeks" powinien obowiązywać na każdym forum to mnie zalewa... Nawet tego nie rozważaj, bo zanim przedstawicie taki "kodeks" użytkownikom, zanim się dostosują, to minie rok. To są półśrodki, nie bierzmy przykładu z ułomnych polityków, których błędy trzeba naprawiać. Nie bądźcie lemingami, które łykną słowa "poprawimy się, będziemy szanować postanowienia kodeksu". Uwierzycie komuś, przez kogo mieliście zapierdziel an forach i musielicie po ich wymocinach sprzątać? Jeżeli tak to udowodnicie, że lubicie paplać się w absurdzie, kłótniach, że wam nie zależy na tym, aby było ich najmniej, bo zabraknie wam "sprzątania". Nawet jak zabraknie pracy po wprwadzeniu punktów karnych, bo będzie mniej hejtów i będą się obawiać tych blokad i punktów to dobrze, im mniej administracji i "urzędasów" tym lepiej. Świadczy to o prawidłowo funkcjonującym systemie, jakim w tym przypadku byłby drugi największy portal filmowy na świecie.
Nie dajcie wprowadzić tych "kodeksów" na każdych forach, to was przerośnie a do niczego nie doprowadzi, będzie jeszcze gorzej. Bo tak jak regulamin jest napisany fachowo, tak te kodeksy będą napisane zapewne wyrywkowo, prymitywnie, na szybkiego. Dając pole do naginania i własnych interpretacji. Regulamin jest jasny i stanowczy. Należy go przestrzegać. Jak ktoś nie umie i go lamie. Żegnamy lub nagradzamy punktami karnymi.
https://metrouk2.files.wordpress.com/2012/11/article-1353163906711-1613ae8c00000 5dc-397549_466x310.jpg
Możesz założyć taki temat. Myślę, że odpowiednim miejscem byłoby "portal filmweb.pl"
Boję się, że i tak to przerodzi się w pewnym momencie w pyskówkę.
Daj linka jak to zrobisz :)
http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Modyfikacja+i+modernizacja+systemu +zgłaszania+i+karania+za+wystąpienia+i+łamanie+regulaminu+portalu,2714034
Zrób to, bo masz cohones. Ja nie mam odwagi założyć tam takiego tematu, ale Ty z Twoim językiem dasz sobie radę. Inna sprawa, że różne apele nie raz tam były kierowane do administracji i jak na razie pozostają bez odzewu.
W sumie jak pisalem o dzieciach specjalnej troski to nie wpadłem na to, że 99,9% użytkowników forum hobbita szanuje regulamin (nie czytając go w ogóle). Jakoś moralność ludzka i zasady zachowania przyzwoitości w relacjach międzyludzkich sprawiają, że śmieszny "kodeks" i znajomość regulaminu są im zbędne!!
Jeśli ktoś bierze udział w tworzeniu, nie ważne czego, to się ze swoim dziełem utożsamia.
Tu może zadziałać podobny mechanizm, na to liczę.
Zauważ, że proponuję tu głosowania nad konkretnymi wpisami, to jedna z ciekawostek, poza elementami oczywistymi wynikającymi z regulaminu forum.
Napisałem post i nawet po odświeżaniu strony nie widzialem go. Mój pojawił się mi dopiero po Twojej odpoweidzi.
A zrobisz potem ranking konfidentów?
Ja jeszcze nigdy nikogo nie zgłosiłem. Spoko ze mnie rozbójnik ;)
dobry pomysł, ale jak mówi lukeusz że niestety o 3 lata za późno tu na zmiany. Wiele razy prosiliśmy, zgłaszaliśmy i nic moderatorzy nie robili. Według mnie lepiej pilnować porządku na SW, bo tam się zaczną wycieczki, zwłaszcza że to najpopularniejszy film roku.
to ja dołożę skoro już coś deklarujemy.
1. Zakładanie ciągłych tematów jaki to hobbit czy jakikolwiek film jest wspaniały, oraz fanatyczne poglądy.
2. Blokowanie tematów co już dawno mówiłem
"ten film to gów**" "to film dla gimbus****" przykładowo pliseq.
3. Wyzywanie innych tylko dlatego że ktoś ma inny gust.
Ok co do reszty zgadzam się z poprzednikami.
dlaczego za prawdę o kamilu usuwasz mi posta, a jemu jeśli on o mnie pisze z bartoszycem na pierwszej stronie nie zablokujesz? widać kodeks wprowadzasz na marne....
To nie jest temat o kamilu, po co go wtrącasz w swoje wypowiedzi?
Nie umiesz normalnie dyskutować? To nie odzywaj się.
temat o kamilu nie jest a o Denisie jest? więc jakim prawem bartoszyc8 pisze kłamstwa na mój temat, że ja użyłbym 2 kont do przegłosowania? brednie i dyrdymały.
http://www.filmweb.pl/film/Bogowie-2014-694378/discussion/Pa%C5%BAdzioch+-+menda +jak+zwykle...,2608113#post_14002729
proszę o to jak kamil i bartoszyc8 pokazują że mają gdzieś kodeks który próbujesz stworzyć. Zostałem nazwany kłamliwym trollem, a Anduril został nazwany trollem całego filmwebu
tylko że jak zgłaszam do ciebie coś na bloga to mnie ignorujesz. Nie wiem ile jeszcze razy musiałbym zgłaszać takiego pliseqa żebyś usunął jego obrazliwe komentarze. A piszę tutaj dlatego żeby wszyscy wiedzieli...
Możesz to nazywać ignorowaniem, ale wiedz jedno, każde Twoje zgłoszenie rozpatruję.
Efekty zapewne sprawdzasz, masz skuteczność na poziomie 30-40% i tyle...
Kolejne Twoje żale w tym temacie będę kasował.
Użytkownik poniżej wpadł i zasypał temat spamem - i robi tak zresztą zawsze. Jakiś post został usunięty - ale nie, on musi dodać swoje 3 grosze i napisać cos jeszcze pod nim, choć już dawno nie istnieje. Temat dotyczy kodeksu, a ten zaczyna robić prywatki. Wszystkie jego posty niedotyczace kodeksu powinny zostac w tej chwili usunięte - naruszenie punktu 2.
Ja się pytam co poczniesz w sprawie gościa przez którego jest tutaj cały czas syf. Może inni się boją ale ja to napiszę. Kamilxxx09 od ponad 3 lat zatruwa to forum. Swoim zaślepieniem i fanatyzmem obraził już wiele osób. Wielu się od niego odwróciło. Ponoć to ja byłem "prowokatorem". Po miesiącu wchodzę na forum i syf jak był tak będzie. Weź ty chłopie przejrzyj na oczy. Wystarczy jak jednego gościa stąd wywalisz i poi sprawie. A ty tu jakąś rewolucję chcesz robić. To forum sterroryzowane jest przez największego fanatyka, trolla i multikonciarza w jednym. Gość gdzie się nie pojawia to syf robi.
To jak zrobisz coś z tym w końcu czy dalej się będziesz żalił, że nie masz potrzebnych narzędzi a Ci od banów mają to gdzieś?
Zgłaszałem wcześniej wiele razy ....i widać że argumentu nie masz skoro mi wytykasz brak czasu .....
Ponieważ nie raz go nie mam no sorry...robię co mogę ale to nie znaczy żebyś mnie próbował dyskredytował mnie w rozmowie...czasami mam wrażenie że mi to przypominasz żebym nie zapierał głosu w tematach...