PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249897
5,6 60 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Proponuję w tym temacie utworzyć zasady funkcjonowania podforum filmu BPA.
To Wy, użytkownicy, będziecie decydować o tym, co ma być zablokowne, i w jakim temacie, może i cały temat?
Czy to ma być obraza, prowokacja, czy zwykła wypowiedź.
Na początek proszę o wyrażanie propozycji co do zasad, oraz formy opiniowania poszczególnych wypowiedzi/tematów.

Ja jako moderator deklaruję się zaglądać tu co najmniej raz dziennie (oczywiście mogą być większe przerwy, czasami jeżdżę w delegacje, niestety pracuję...),
jednak temat będzie monitorowany i propozycje zgłoszone przez Was będą regularnie realizowane.
Przypominam jedynie, że moderatorzy Filmwebu mogą tylko blokować wpis/temat i w tym zakresie się poruszamy.
Kolejną możliwością moderatorów jest zgłoszenie "dalej..." osób do bana/blokady 30 dniowej pisania, jednak wpływ na to jest znikomy.

Oddaję zatem WAM temat, zachęcam do wypowiedzi i zgłoszeń.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Diego_fw

Właśnie takie osoby jak ty są niepożądane.

użytkownik usunięty
Diego_fw

to co? Kolejny ban?

sentia

A i dodam jeszcze jeden podpunkt.

c)
NACHALNE I NATARCZYWE POPRAWIANIE BŁĘDÓW ORTOGRAFICZNYCH, INTERPUNKCYJNYCH, JĘZYKOWYCH---- takie posty powinny być kasowane.
Obecnie coraz częściej korzystamy z telefonów, automatycznych słowników itd. To oczywiste że literówki i jakieś drobne błędy się pojawiają. Ale nie można tak natarczywie się czepiać. To forum filmowe,a nie grupy uwielbienia dla profesora Miodka i wybitnych polonistów. Dodatkowo takie natarczywe zwracanie uwagi często powoduje spięcia i frustrację innych co przeradza się w kłótnie.

sentia

Rozumiem, że ten cały podpunkt powstał ze względu na mnie? Miło mi. :)

bartoszcyc8

Wbrew pozorom nie jesteś pępkiem świata.

HellDeath

Aha, dzięki za info.

bartoszcyc8

Proszę bardzo.

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
sentia

popieram.

ocenił(a) film na 4
sentia

"a) Ograniczenie tematów typu " Hobbit na TVN w niedziele o 20"
Na tak. Repertuar telewizyjny zaczyna mnie denerwować. Chyba, że będzie to jakiś program związanym ze Śródziemiem, Tolkienem lub PJ. Kiedyś był taki na Planete chyba o Alanie Lee.

"b) Dogadywanie i aluzje odnośnie poszczególnych osób na forum."
Na tak.

użytkownik usunięty
sentia

też się zgadzam nawet do TVN. W sumie i tak filmweb w asystencie podaje info co leci w TV. Chociaż jak tak przeglądam inne fora to jednak nie od dziś są tematy co że Potter leci w TVN, czy Władca Pierścieni czy inne.

ocenił(a) film na 4
Oro

1. Blokowanie wpisów oskarżycielskich o bycie trollem czy multikontem lub blokadę tematu tylko dlatego, że ktoś wyraził własną opinię o filmie, która komuś nie się nie podoba.

2. Blokowanie tematów wyrażających prowizorycznie opinię o filmie (dobrą czy złą), zawierające góra trzy krótkie zdania w których nie ma żadnych argumentów. Wiem, że jest to kontrowersyjny punkt zwłaszcza że chcemy przeforsować offtop, ale takie tematy tylko śmiecą forum a opinię tego typu można napisać w wielu innych tematach traktujących o tym samym.

3. Blokowanie wszelkich wpisów szkalujących użytkowników, nękanie, dręczenie ich nie mające nic wspólnego z tematem na forum.

4. Blokowanie bezwartościowych przepychanek niczym spod budki z piwem, które mają na celu wyłonienie króla ciętej riposty a nie przekonanie do swoich racji.

5. Blokowanie zaczepnych, złośliwych wpisów mających tylko na celu sprowokowanie danej osoby do bezwartościowych dla forum wpisów, które będą obroną własnej osoby przez kłamliwe pomówienia.

Szkoda że nie można glosować za to do czego moderator praw nie ma. Bo po 1 jestem za tym żeby moderator mógł banować lub nakładać kary na 30 dni.

Po 2. Jestem też za tym by usuwać stąd użytkowników których procent ich wypowiedzi merytorycznych nie stanowi nawet 10% ich wszystkich wypowiedzi na forum i parają się głównie kłótniami i zaczepkami.

Belief

Moderator mógłby banować czy nakładać kary, ale wtedy nie mógłby nim zostać za główki. Przecież gdybyś ty lub sentia została moderatorem, to po banie dostałaby każda osoba, której nie lubicie.

użytkownik usunięty
bartoszcyc8

zbędna prowokacja. Od razu zgłaszam do usunięcia za pomówienia dotyczące Belief i senti

ocenił(a) film na 8
Belief

Zgadzam się we wszystkim co napisałaś. Nawet z punktem 2 odnośnie blokowania krótkich tematów. One są w dużej ilości spamem niż jakimiś sensownymi wypowiedziami na temat filmu.

A to żeby moderator miał prawa blokować upierdliwych i agresywnych delikwentów to marzenia. Niestety. : /

ocenił(a) film na 4
paula0fm

Dzięki paula :). Co do prawa blokowania upierdliwych i agresywnych delikwentów, to jest to marzenie większości normalnych użytkowników na forum, przychodzących tu sobie porozmawiać a muszących cały czas użerać się właśnie z takimi typkami. Nie dość, że moderator nie ma możliwości blokowania ich, to jeszcze jego zgłoszenia wyżej często zostają bez odzewu. Tymczasem nas odsyłają właśnie do moderatorów i nie wiem po co skoro oni jedynie mogą zablokować wpis lub temat. I na tym ich władza się kończy. Nie chcą banować takich ludzi, ale też nie chcą dać nam prawa do ignorowania ich, byśmy choć w minimalnym stopniu ograniczyli łażenie takiemu jednego czy drugiego delikwentowi i bezczelnym dokuczaniu nam.

Belief

Bzdury, piszesz tak, bo masz już dwie główki na koncie...

Belief

Bartoszcyc nie rozumie procesu pt "Jak zostać kolorową głową na fw?"
Każdy moderator zaczynał jako zwykły weryfikator czyli osoba która sprawdza materiały dodawane przez innych. Żeby zostać weryfikatorem trzeba dodawać bardzo dużo materiałów które muszą byc akceptowane od razu tzn. "Nie może być poprawek ani odrzuceń". Żeby zostać weryfikatorem trzeba mieć 3 szare łby i nadal dodawać rzeczy trudniejsze. Znam jedną osobę która została weryfikatorem kiedy miała 2 łby.( Mieli chyba jakiś kryzys :P ) I tą osobą jest Patkot :) Jeśli ma się szczęście jest się sumiennym to może los się uśmiechnie. Ja tam i tak uważam że trzeba mieć znajomości :P

sentia

W końcu piszesz do mnie czy do Belief? Bo można się pogubić...

ocenił(a) film na 4
sentia

Wiem, że nie wie, ale nie mam zamiaru marnować czasu na tłumaczenie mu czegokolwiek. Już dawno skończyłam z nim, ale sama wiesz, że ciężko sprawić by się od ciebie w końcu odczepił. Jakiś czas temu została weryfikatorem jakaś osoba w ogóle bez głowy, ale to mocno po znajomości a i nie widziałam by jakoś, żywo działała. Patkot to akurat jeden z fajniejszych weryfikatorów i jemu to się nawet należało, bo sporo tu robił. :).

A Ty jak chcesz, to zagłosuj na moje propozycje :)

Belief

To chyba oczywiste że jestem za tymi propozycjami i się z nimi zgadzam :)

ocenił(a) film na 4
sentia

Dla Ciebie i dla mnie może tak, ale dla innych nie musi być :).

Belief

Wszemi i wobec oświadczam iż popieram propozycje userki Belief

Belief

Mogę pisać do ciebie ile mi się podoba, jeśli jest to na temat i nie obrażam cię przy tym.

bartoszcyc8

Dobrze wychowany jegomość. Zostawił by damę w spokoju widząc, iż ta nie ma ochoty na konwersację z nim.

HellDeath

Ochoty nikt nie uwzględnił w kodeksie.

bartoszcyc8

Jak widać kultura i dobre wychowanie ciebie nie obowiązuje. Oddalę się zatem pozostawiając cię jedynym kompanem jaki jest skłonny z Tobą obcować.

HellDeath

Ups... chyba nie ma żadnego kompana. Cóż za nieszczęście.

HellDeath

Ktoś taki jak ty nie powinien nawet używać słowa "kultura".

ocenił(a) film na 3
bartoszcyc8

Zgłoszone za prowokację.

użytkownik usunięty
bartoszcyc8

nie, ale uwzględnił nękanie, co dalej czynisz nie tylko tutaj...

Najpierw przeczytaj definicję nękania, a następnie się nad tym zastanów.

użytkownik usunięty
bartoszcyc8

naruszasz punkt o poprawianiu błędów. To co gotowy jesteś do kasacji ?

Kiedy go naruszyłem? Proszę o przykład. Ty naruszasz punkt 2, 5 i 6, a właściwie to wszystkie o których pisał kamil, ale głównie te.

użytkownik usunięty
bartoszcyc8

punkt 2 naruszyłeś pierwszy. Właśnie w powyższej rozmowie urządziłeś sobie prywatkę, oraz dogadując Belief i Senti "wy blokowalibyście każdego kogo nie lubisz" 5 i 6 ? masz problema, mam w tej chwili jedno konto i nie nękam już natarczywie nikogo z mojego konta.

bartoszcyc8 i Flower_34 proszę zakończyć ten konflikt.
Jak chcecie się wypowiadać to zgodnie z tematem.
Kolejne posty nie na temat - blokuję.

użytkownik usunięty
Belief

Podpisuję się rękoma i nogami :)

ocenił(a) film na 4
HellDeath

Szkoda, że ilość kończyn nie przekłada się na głosy :D. I dziękuję za głos :)

ocenił(a) film na 3
Oro

Panie władzo... o jakieś 2-3 lata za późno. Szkoda, że prawo nie działa wstecz, bo pofatygowałbym się i przeprowadził lustrację kilku użytkownikom.

LukeuszLFC

Oj, ja też i to z wielką chęcią. :)

użytkownik usunięty
LukeuszLFC

zgadzam się, jest za późno

LukeuszLFC

Czyli co? Zostawiamy wszystko jak jest, gasimy światło i karaluchy wychodzą rządzić, tak?
Może zacznijmy małymi kroczkami zmieniać rzeczywistość?

użytkownik usunięty
Oro

nie, wydaje mi się że Lukeuszowi chodzi o to że na to forum jest za pózno. Lepiej się skupić na pilnowaniu forum Gwiezdnych Wojen, bo tam się zacznie od 18 grudnia 2015 zwłaszcza że to najpopularniejszy film roku.

ocenił(a) film na 3
Oro

wiesz, że te forum za jakiś czas będzie martwe? Daję 2-3 miesiące i tutaj nikogo nie będzie. Po co się wysilać i pocić nad czymś, co okaże się niepotrzebne?

Wybacz panie władzo, ale spóźniłeś się. Wielokrotnie ostrzegałeś odpowiedzialnych za syf tutaj, wielokrotnie padały słowa "ostatni raz..." (w miejsce kropek możesz wstawić rodzaj przewinienia. Ostatni raz, to ostatni, a nie powtarzanie tych samych śpiewek zarówno ze strony tych co zawinili, jak i z twojej strony. Goodfella też ostrzegał, groził banem lub blokadami. Nic to nie dało. Dlaczego? mam tylko jedno wytłumaczenie :D W końcu to "Dobry koleżka" :).

Jesteś współwinien temu jak teraz forum wygląda. Bo rzucałeś swoje slowa na wiatr. Dlaczego tylko na tym forum ma być coś takiego jak "kodeks" :D. Czy tylko mnie to śmieszy? Niech się inni wypowiedzą na ten temat. Mamy utworzyć teatrzyk z kukiełkami? Nawet jak powstanie wspaniałomyślny kodeks. To dam dobry przykład, filmowy. Kodeks piratów z filmu "Piraci z karaibów", to było śmieszne i wszyscy mieli go w poważaniu. W społeczeństwie piratow był syf, tutaj na forum jest burdel, który trwa trzy lata. Nie bójmy się nazywać rzeczy po imieniu. BURDEL! Jest to odpowiednie słowo, ponieważ tylko na tym forum będzie i jest takie cudowanie. Było wiele okazji, aby zrobić tutaj porządek, nie wykorzystali jej moderatorzy. Użytkownicy zgłaszali. Śmieszy mnie, że zasady mają ustalać Ci co robili tutaj syf :D Przecież to hipokryzja. Najwięksi rumcajse tego forum już zaproponowali swoje pomysły i wiodą prym w ich omawianiu. Pewna osoba (wiadomo o kogo chodzi) głosi "STOP PROWOKACJOM!" a jest głównym prowokatorem. Czy ty Oro to rozumiesz? Tylko ten jego pomysł powinien tobie uświadomić fakt, że ten temat jest śmieszny i niepotrzebny i dysuksje na ten temat były prowadzoen od lat i nic nie dały. I nagle miałyby dać? Kiedyś był temat w dziale admina na 1000 (słownie tysiąc) wypowiedzi!

Zanim mi odpiszesz, zajrzyj proszę tutaj i zadaj sobie pytanie czy aby na pewno to jest problem FORUM jako całości, czy poszczególnych jednostek. http://www.filmweb.pl/film/Bogowie-2014-694378/discussion/Pa%C5%BAdzioch+-+menda +jak+zwykle...,2608113#post_13257621

LukeuszLFC

Konkretnie, rzeczowo i na temat!
Zajrzałem tam wcześniej, niż przeczytałem Twój wpis.
Tak, rozumiem to i wiesz co? Cieszę się z deklaracji niektórych osób, bo będę je mógł przypominać im kasując posty.
Mówisz, 2-3 miechy i forum padnie. No i dobrze, to dlaczego nie poeksperymentować na nim?
Podnosisz jeszcze jeden argument - "ostatni raz", nie wiem czy znasz możliwości moderatorów tego portalu - wypisałem je w pierwszym poście. To tak jakbym przyszedł do Ciebie i powiedział: weź zbanuj typka X, a Ty mi na to "on mi nic nie zrobił, odwal się" i dalej czytałbyś np. komiks. Tak mniej więcej wygląda podejście pracowników do kwestii banowania. Uwierz mi, powtarzam się jak katarynka i nie mówię tylko w swoim imieniu, nawet forum INNE byłoby wyczyszczone, powiedzmy, w miesiąc! Pod warunkiem dostępności normalnych narzędzi - tj. Ban, czy chociażby 30 dni bez pisania.
Wiesz, jak zakładałem CLW, niejeden weryfikator pukał się w głowę, a teraz mam nadzieję, że to funkcjonuje poprawnie.
Nie oglądałem piratów, nie znam zatem klimatu, ale podejrzewam o co chodzi.
Jak nie zaskoczy to nie, nigdzie nie mówiłem, że to na siłę ma działać, ale może na tym gruncie jakaś inna inicjatywa się wykrystalizuje.
W innym temacie rozmawialiśmy o tym, że można by to było przenieść na inne filmy, jak się przyjmie.
Problem jest typowo polski, najlepiej narzekać i spisywać na straty... a może lepiej zacząć działać i usprawniać to co mamy?

ocenił(a) film na 3
Oro

I dlaczego używasz słowa "rządzić"? przecież nikt nie ma prawa tutaj do władzy i rządów. Sugerujesz, że ktoś rządzi obecnie? Bo jeżeli tak, to doskonale wiemy, kim jest ten władca :)

LukeuszLFC

Nie nie sugeruję, że ktoś tu rządzi.
Tak jak ten wyraz możesz każdy inny z kontekstu wyjąć i przeinaczyć wypowiedź.
Wyrazu tego użyłem po tym,, jak przypuściłem teoretyczną możliwość, po spełnieniu konkretnego warunku.
Tyle... a może wyciągnij lepiej sens z drugiego zdania?