Spodziewałem się czegoś lepszego, bo co drugą scenę można było przewidzieć (np. Bilbo
poślizgnie się na skale, Bilbo uratuje Thorina itp.). Nie wiem skąd ta wysoka ocena. U mnie
dostaje 6/10, bo według mnie można było się bardziej wysilić i zachować klimat z Władcy
pierścieni. PS. to że jest kręcone w technologii 48 klatek niczego nie zmienia, bo nasze oko i tak
nie widzi różnicy.
Trudno zaskoczyć widza robiąc adaptację książki - czasami jednak PJ dawał radę, zmieniając wydarzenia z książki i tworząc trochę inną historię, jednak zachowując porządek - Bilbo ratuje Thorina i inne sytuacje są takie, a nie inne, gdyż tak było napisane i nie można całkowicie tego pozmieniać. Trudno było zachować klimat z Władcy, gdyż Hobbit klimat ma zupełnie inny. Większość z tego co na forum czytałem pisze, że 48 zmienia lekko odbiór, więc sprawdź czy byłeś na takim seansie, może trafiłeś na zwykłe 24fps jak ja.
Mam nadzieję, że teraz rozpatrzysz z trochę innej strony przewidywalność zdarzeń w filmie, ale ostatecznie każdy ma prawo do własnej oceny.
Pozdrawiam.
Specjalnie poszedłem na 48 klatek, żeby zobaczyć czy to coś zmienia, ale nie zauważyłem żadnej różnicy, a po filmie spodziewałem się trochę więcej, bo po 1,5h zaczęło mi się robić nudno, ale na szczęście końcówka z dobrą akcją uratowała film, co nie zmienia faktu że mógł być mniej przewidywalny. Dodam że nie czytałem książki więc dla mnie powinien być zaskakujący :D
Pozdrawiam
Po prostu nie każdy jest równie "wrażliwy" na wyłapanie tego 48fps. Tak mi się zdaje. Tak samo jak niektórych bola oczy po seansie z okularamiw 3d, innych nie. Sprawa indywidualna.
"to że jest kręcone w technologii 48 klatek niczego nie zmienia, bo nasze oko i tak
nie widzi różnicy"
Skąd to wywnioskowałeś? Różnica jest kolosalna w płynności obrazu. Taką różnicę oko jak najbardziej wyłapuje. Chyba, że masz jakieś problemy ze wzrokiem. Niektórzy na przykład "nie widzą" 3D.
Tzn. powiem tak. Oglądając 48 klatek mam wrażenie sztuczności obrazu. Ruchy nie są dla mnie naturalne, naturalne i realne są właśnie w tych 24 klatkach.